Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Letní komedie Slunce, seno, jahody je úsměvným obrázkem ze života jihočeské vesnice. Zápletka se točí okolo studenta Šimona Pláničky, který do vesnice přijel na prázdninovou praxi. Chce tu v místním kravíně experimentovat na téma dojivosti krav v souvislosti s kulturou prostředí. Zpočátku o tom nechce nikdo ani slyšet, vše se ale změní, když se po vši rozkřikne, že Šimon je synem krajského funkcionáře... Lidovou komedii natočil režisér Zdeněk Troška ve své rodné vsi Hoštice u Volyně, hrají v ní herci i neherci a jako kompars vystupuje téměř celá vesnice. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (768)

kingik 

všechny recenze uživatele

Do malé vesnice Hoštice přijíždí na brigádu student Šimon Plánička. Chce tu v místním kravíně experimentovat. Počáteční nedůvěra se změní, když se rozkřikne, že je to syn krajského funkcionáře. Netřeba dvakrát představovat Troškovo stěžejní dílo a jeden z nejvýraznějších počinů 80 let, který je odpovědí na bláznivé italské komedie s košilatým humorem. Výborně se mu podařilo vystihnout letní atmosféru a komedie se dá směle zařadit k těm nastárnoucím, ale mě nijak neohromila a dávám střízlivé hodnocení. 60% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Cože, brigádník? Bože, tak mladej a už tak odvážnej?" Já jsem tedy o životě v jihočeských vesnicích vyškolen pouze touto trilogií, ale přesto si troufnu napsat, že každý den králíka jíst nebudu, poslouchat zpěv paní učitelky taky nemusím, ale s ožralým Škopkem bych rozhodně rád vedl nějaký ten intelektuální rozhovor, se zlobivou babičkou bych si zazávodil na kolečkových postelích a ten skok z rozjetého vlaku trénuju už přes třicet let. Mě prostě kdysi "Jahody", patrně vzhledem k tehdejší době a mému věku, hrozně rozesmály a tak hvězdami nešetřím, i když si za nimi zase až tak moc nestojím. ()

Reklama

GeusX 

všechny recenze uživatele

Slunce, vesnice, pohodová atmosféra. Letní nestárnoucí komedie. Kouzlo venkovské bláznivé komedie se u mne trefilo do noty a mohlo by to bavit každého, kdo trávil, třeba jako dítě, letní prázdniny na klasické malé vesnici a vstával s kohoutím budíčkem. Jedna z nejlepších rolí Heleny Růžičkové. 90% (viděl jsem více než 10x) ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

"Doprčic, kterej blbec zase!" pamatujete, když někdo v dědině zkratoval a zhasla celá ves? Já jo. A tuhlě větu vždycky pronesl dědeček. A stejné to bylo s televizí. Netvrdím, že tyhle Troškovy komedie jsou kvalitní, ale pár vesnických prototypů jsem tu poznal. Podobní lidé - věřte nevěřte - existují. Tento film je z celé trilogie nejvíce "ze života". ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Ách, Zdenek Troška, režisér, ktorý točí filmy pre úplne inú cieľovú skupinu divákov ako som ja. Týmto snímkom z roku 1984 sa mu však podarilo ma troška pobaviť. V ďalších svojich dielach sa už len opakuje, či dokonca mnoho krát až strápňuje. Z jeho tvorby má "Slunce, seno, jahody" u mňa najvyššie hodnotenie. Ale i tak sú to len dve hviezdy. ** ()

Galerie (27)

Zajímavosti (76)

  • Pavel Kikinčuk (Šimon Plánička) povedal, že v žiadnom ďalšom pokračovaní nechce byť. Doslovne sa vyjadril, že „v takých sračkách hrať nebude“ – prezradil scenárista trilógie, Petr Markov. (Raccoon.city)

Související novinky

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

28.08.2019

Dnes již kultovní trilogie Slunce, seno... je neodmyslitelně spjatá s malebnou jihočeskou krajinou. Film má samozřejmě i své odpůrce, ale ti, kteří si ho zamilovali, mají Hoštice za své poutní místo.… (více)

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Reklama

Reklama