Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Letní komedie Slunce, seno, jahody je úsměvným obrázkem ze života jihočeské vesnice. Zápletka se točí okolo studenta Šimona Pláničky, který do vesnice přijel na prázdninovou praxi. Chce tu v místním kravíně experimentovat na téma dojivosti krav v souvislosti s kulturou prostředí. Zpočátku o tom nechce nikdo ani slyšet, vše se ale změní, když se po vši rozkřikne, že Šimon je synem krajského funkcionáře... Lidovou komedii natočil režisér Zdeněk Troška ve své rodné vsi Hoštice u Volyně, hrají v ní herci i neherci a jako kompars vystupuje téměř celá vesnice. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (769)

GeusX 

všechny recenze uživatele

Slunce, vesnice, pohodová atmosféra. Letní nestárnoucí komedie. Kouzlo venkovské bláznivé komedie se u mne trefilo do noty a mohlo by to bavit každého, kdo trávil, třeba jako dítě, letní prázdniny na klasické malé vesnici a vstával s kohoutím budíčkem. Jedna z nejlepších rolí Heleny Růžičkové. 90% (viděl jsem více než 10x) ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Ani som si nemusel ku komentáru púšťať film, pretože po nekonečných reprízach v televízii ho diváci poznajú naspamäť. Mne stačilo vidieť ho dva krát. Dávam mu relatívne vysoké ohodnotenie, pretože spĺňa hlavný účel komédie - baviť. Nemám potrebu ohŕňať nos nad jednoduchým dedinským humorom, keď aspoň trochu funguje. Iná situácia je u pokračovaní tejto slunkosenovej trilógie, kde už jej tretí diel považujem za nepozerateľný. ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

No jo, marná sláva, točil to Troška, tak to holt podle toho vypadá. Řemeslně je to jezeďárna nejtěžšího kalibru, scénář je plný úděsně zhovadilých vtipů a pokusů být co nejtrhlejší – některé "kulturní vložky" (třeba ta s měsícem a arií z Rusalky) nesou typicky troškovský rukopis, po kterém se soudnému divákovi udělá nevolno jako po flaše zelené. Na druhou stranu – Troškovi se uprostřed přihlouplého běsnění podařilo dokonale trefit atmosféru klasické české vesnice a v některých místech je Slunce, seno... až překvapivě věrné a poetické (možná jaksi mimoděk). Nepochybně je to zásluhou výborných výkonů herců i neherců (zejména Růžičková dodává své Škopkové famózní grády) a také některých vtipně pointovaných situací. Nevědět, co z této filmařské větve vzešlo za nesmírné prasečiny v budoucnu, snad bych dal i o hvězdu více. Bohužel už to víme všichni... ()

fleker 

všechny recenze uživatele

no, s tím českým názvem tady na čsfd si nejsem moc jistej,,,,několikrát sem slyšel v rádiu trošku, a říkal že se to jmenuje "flunce feno jahody"...prve mě to taky překvapilo, ale pak sem slyšel ringo čecha, a ten to vyslovoval naprosto stejně,,,takže to asi nebude náhoda....snad to tu na čsfd brzo opravěj,,, "slunce seno jahody", prej..to uplně blije doočí...jinak co se týče zdendovy práce, tak musim uznat že toto zde..... oproti té jeho pozdější tvorbě....podtrženo, sečteno, bez jakýchkoli štiplavých poznámek k jeho osobě...že je to vcelku zdařilá věc..(na chlapa co si lakuje nechty) ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

První díl z komedií Zdeňka Trošky je zcela jistě nejlépe zpracovaný co do dialogů a komediálních scén. Je zajímavé a obdivuhodné, jak si Z. Troška dokáže "utahovat" z charakteru českých venkovanů, přestože právě z venkova pochází. Značí to o jeho nadhledu a schopnosti dělat si sám ze sebe legraci. Tahle vlastnost jistě není k zahození a slouží mu ke cti. Tuto vlastnost však evidentně postrádá spousta zde hodnotících uživatelů, kteří se pravděpodobně v jednotlivých postavách vidí jako v zrcadle a zřejmě se jich to osobně dotýká. Necítí film jako komedii, ale pravděpodobně jako útok na své ego. Nedovedu si totiž jinak vysvětlit, proč tak skvělá a jedinečná komedie má u diváků tak kontroverzní hodnocení. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (77)

  • Zvukári museli zaznamenávať zvuk na priamo, nakoľko žiadna zo starých žien neovládala postsynchrón okrem Marie Švecovéj (Keliška), ktorá to na prekvapenie štábu dokázala ako profesionálna herečka. (Raccoon.city)
  • Ve vyprávění spoluautora scénáře Petra Markova zaznělo, že si zástupci Československých státních drah stěžovali generálnímu řediteli Barrandova, že nikde v ČSSR nejezdí vlak, kde by pasažéři byli nuceni si přesedat, aby se nepřevrátil. (sator)

Související novinky

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

28.08.2019

Dnes již kultovní trilogie Slunce, seno... je neodmyslitelně spjatá s malebnou jihočeskou krajinou. Film má samozřejmě i své odpůrce, ale ti, kteří si ho zamilovali, mají Hoštice za své poutní místo.… (více)

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Reklama

Reklama