Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tento film bojových umení zobrazuje vzťah legendárneho hrdinu a majstra bojových umení Wong Fei-Hunga (1847-1924) proti cudzokrajným silám (Angličanom, Francúzom a Američanom), ktorí plienili Čínu. Keď sa Aunt Yee vracia späť z Ameriky úplne prispôsobená Západu, Wong Fei-Hung sa ujme role jej ochrancu. Ukáže sa to byť veľmi ťažké, keď sa jeho škola bojových umení a miestna domobrana zapletú do zúrivých bojov proti zahraničným a a miestnym úradom. Násilie sa zosilňuje, a dokonca aj Aunt Yee má pochybnosti k novému západnému štýlu. Veď je možne bojovať s Kung Fu proti zbraniam? (genetique)

(více)

Recenze (94)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že zatím mě nejvíc dostal druhý díl, který jsem viděl vlastně jako první. Ty souboje mi tam přišly nejlepší. Jenže tady je ta scéna se žebříky a ta se zdá skoro neuvěřitelná. Tohle jsou scény, pro které se chcete na hongkongské filmy dívat. Jet Li je zde naprosto úchvatný, ale i tak mi přijde film moc roztahaný. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Aby jste si tento film užili, je potřeba být imuní vůči protizápadním kecům a také být trpělivý. Prvních dvacet minut totiž osciluje mezi infantilním a idiotským humorem...měl jsem co dělat, abych to nevypnuul. Ne že by to bylo po těch dvaceti minutách o hodně lepší...děj je podivně rozsypaný a motivy některých postav dost na hlavu, ale naštěstí už příjde ke slovu kung-fu. Choreografiie je slušná a využívá schopnosti Jet-li. Nicméně dokud se neobjeví postava potulného mistra Jena, tak jen mlátí křoví a nemá solidního protivníka. Poté je ale akce tolik, že se v ní ty bláboly o západních vykořisťovatelích, nebo že se Čína musí změnit a začít taky používat zbraně, případně že v Americe nemají nic, co by nebylo i v Číně, úplně v pohodě ztratí. Mě ten čínský nacionalismus vlastně ani nevadí, ale film je zbytečně dlouhý a chaotický...režijně i scénáristicky podprůměrný. Ty tři hvězdy jsou jen za to kung-fu ve druhé polovině. ()

Reklama

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Zápletka je jasně daná, místy drsnější děj je odlehčený drobnými komediálními prvky - a vyvíjí se podle očekávání: Zákeřní padouši z řad cizinců i Číňanů jsou (jak bývá zvykem) v přesile, takže Jet Li v roli čínského lidového hrdiny Wong Fei-Hunga má plné ruce práce. Pokud nehledáte víc než skvělou akční zábavu s velice originálními a perfektně provedenými souboji, nemůžete být zklamaní. A pokud chcete rozebírat režii a scénář, vězte, že Američané (a v neposlední řadě třeba i Italové) mají zase své westerny - a převážná většina z nich dodnes funguje na naprosto stejných principech. Nepodstatný rozdíl spočívá pouze v tom, že roli hlavních hrdinů v nich přebírají nesmlouvaví pistolníci, kteří nosí kolty proklatě nízko ... :-) ()

anais 

všechny recenze uživatele

Původní verze je velmi zdlouhavá, 95 minut dlouhý director´s cut ale musí stát za to. Jet Li sice na můj vkus používá moc lan a kdejakých triků, na druhou stranu některé choreografické kousky jsou perfektní a takřka se blíží genialitě Jackieho vychytávek. I tak bych ale z filmů o čínském národním hrdinovi Fei-Hungovi doporučil spíš Jackieho Drunken mastera (1 i 2) - příběh sice taky trochu skřípe, přes neakční pasáže vás ale přenese palba skvělých vtipů, což se o trochu toporném Jet Lim říci nedá. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Předem je třeba si přiznat, že příběhové poslání o konfrontaci čínských tradic s novou vlnou euroamerických vynálezů a kultury se příliš nevydařilo a děj opět, jako u většiny akčních filmů, hraje jen druhé housle. Je tady však Jet Li v rozkvětu, spousta výborně zvládnuté akce, prvotřídní kung-fu s efektním použitím lan a celkově velmi příjemná vizuální forma - slunce, déšť, zpomalené záběry - pěkné a chytlavé. Opravdu škoda jen toho balastu kolem, jádro patří ke špičce bojových filmů a tak nezbývá než doufat, že Director's cut je toho z větší části vystříhán... 8/10 ()

Galerie (4)

Zajímavosti (7)

  • Často sa uvádza, že choreografiu bojových scén vytváral Yuen Woo-Ping, ktorý však nemá s týmto filmom nič spoločné. Choreografiu v skutočnosti vytváral Lau Kar-Wing (Chia Yung- Liu). (Michal123)
  • Zaradené medzi "1001 filmov, ktoré musíte vidieť, než zomriete", ktoré zostavil Steven Schneider. (Pat.Ko)
  • Jet Li rozprával počas natáčania mandarínsky, v post-produkcii bol nadabovaný do kantončiny. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama