Reklama

Reklama

Křižáci

  • Polsko Krzyżacy (více)
Polsko, 1960, 166 min

Režie:

Aleksander Ford

Předloha:

Henryk Sienkiewicz (kniha)

Hrají:

Urszula Modrzyńska, Grażyna Staniszewska, Andrzej Szalawski, Henryk Borowski, Aleksander Fogiel, Mieczysław Kalenik, Emil Karewicz, Tadeusz Kosudarski (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Děj filmu se odehrává v 15. stol. Zachycuje obranné bitvy Polských rytířů proti křižákům. Sledujeme vlastně boj dvou odlišných kultur: proti polské společnost, která přísně dodržuje rytířské zákony i humánní zásady křesťanství, stojí křižáci, kteří užívají kříže jen k maskování svých válečnických výbojů… Původní záměr, totiž šíření křesťanství mezi pohanskými slovanskými kmeny na východě Evropy, je v době děje slavného románu a filmu jen zástěrkou surové dobyvačné politiky řádu německých rytířů. Film vrcholí slavnou bitvou u Grünwaldu v roce 1410, kdy spojená slovanská vojska přivodila křižákům zdrcující porážku. Bitvy se zúčastnily vedle polských, ukrajinských a litevských vojsk i české bojové houfy vedené Janem Žižkou z Trocnova. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (81)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Chystal jsem se po padesáti letech znovu podívat na Fordovu/ Sienkiewiczovu ságu, a vybral jsem si k tomu podzimní mrholení a zpracovávání jablek na křížaly, šlupky do čaje a mošt... Přestože jsem si vybavoval některé, především lyrické motivy (jména Jurand ze Spychowa, Zbyszko z Bogdańca a Danuše si pamatuji od té doby), bojové scény, včetně bitvy u Grunwaldu jsem zasklil. A mohu se uhadovat proč... Tenhle film nám pouštěli v sedmé třídě ZDŠ, teď už by si so sotva který kantor lajznul. A zaujalo by to vůbec dnešní školáky? ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Díky tomuhle filmu se ve svém dětstvím zaznamenal své jediné dvě záškolácké absence :o) Za komoušů v našem kině dvakrát týdně běžela takzvaná „Dopolední promítání pro důchodce“ (fakt, nekecám), kde si za symbolickou pětikorunu člověk mohl zpestřit den. V jeho rámci tam promítali i tenhle dvoudílný historický velkofilm, takže škola zkrátka šla stranou, já jako milovník dějepisu jsem neměl na vybranou :o) Následné poznámky v Žakovské knížce mě opravdu nevzrušovaly, hlavně že křižáci v bitvě u Grünwaldu dostaly nehorázně na prdel :o). Opravdu, pro milovníky historického žánru je tohle vydatná potrava, epicky rozmáchlá, výpravná podívaná se silným příběhem a pěknou bitvou na konci.____Jenom musím varovat před zdejší DVD edicí, která se u nás prodává a jejíž OBRAZOVÝ PŘEPIS JE NAPROSTO OTŘESNÝ (!!!) a vypadá jak ze stokrát šmirglem omleté VHS-ky, navíc ještě s bočním ořezem! Opravdu hnus, velebnosti……. ()

Reklama

nevermore 

všechny recenze uživatele

Monumentální historický epos pro náročného diváka. Skutečně tvrdý film, bez klišé a serepetiček. Po Potopě další výborný snímek z tohoto prostředí. Ale jak může kvalitě FILMU ubrat špatná DVD EDICE Urania? Všem hodnocením s tímto odůvodněním vážně nerozumim. Jinak všechny hodnocení nižší než 3 hvězdičky jsou ubohé, většinou s odůvodněním: nudila jsem se, dlouhý film mizerní herci. Cha. Tak koukejte na americký High-school komedie, nebo české komedie poslední dekády. ()

Nuf 

všechny recenze uživatele

Velmi kvalitní a obsáhlý historický epos se vším všudy. Hlavně pokud si člověk uvědomí místo vzniku filmu a především jeho stáří, tak teprve náležitě ocení jeho výpravnost. Kvalitu má totiž pojištěnou tím, že čerpá ze slavné předlohy nositele Nobelovy ceny za literaturu Henryka Sienkiewicze, která má i dnes mnohé co nabídnout. Neopovážil bych se Křižáky srovnávat s Vávrovou trilogií, protože tohle je trochu jiná a minimálně o stupeň lepší třída. Musím si ovšem postěžovat na nehoráznou kvalitu DVD firmy Urania. Na obalu se nejdříve z úplně maximálního spoileru dozvíme co se komu stane a to rozhodně nepotěší. Po skončení filmu jsme zase vyjevení, protože on ten spoiler na obalu díky bohu není prakticky vůbec pravdivý. Z čehož mi vychází pouze to, že člověk co psal popis se neobtěžoval film ani vidět. (Tato část byla již ze zdejšího obsahu vystřižena.) No tím tato lapálie s Uranií ale nekončí. Tak otřesný ořez filmu jsem ještě nikdy nezažil a to jsem zažil hodně. Věřím, že mnoha lidem zkazí celý dojem z filmu, protože scény kdy hlavní postava minutu mluví "bez hlavy", rozhovor z očí do očí se odehrává z "nosu do nosu" a některé věci na plátně postřehneme třeba pouze podle stínu, který vrhá zástup jízdy na strniště mi opravdu na prožitku nepřidaly. Přes tyto a další úskalí ubohého DVD mě ale Křižáci skvěle převedli a já nemohu jinak než jim za to dát plných *****. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Jako malý kluk jsem četl Sienkiewiczovu knížku Křižáci a dodnes je v mém srdci zapsána nesmazatelným písmem. Tento film je písmem trochu méně viditelným, ale přece jen velmi potěšil. Přes svou délku nenudil a na skoro tři hodinky mne vrátil do mého oblíbeného rytířského středověku. Velmi potěšitelné byly i bojové scény a středověké reálie vůbec. Poláci mají bohatou historii a na tyto velkofilmy jistě talent. Více o filmu je možno dozvědět se zde: http://filmpolski.pl/fp/index.php/122230 ()

Galerie (10)

Zajímavosti (3)

  • Rozpočet filmu byl 33 milionů polských zlotých. (Kulmon)
  • Premiéra filmu byla v den 550. výročí bitvy u Grunwaldu. (Kulmon)
  • Kniha i film zmiňují v bitvě u Grunwaldu Janu Žižku. V bitvě u Grunwaldu roku 1410 jej historické anály zaznamenaly vůbec poprvé. (Kulmon)

Reklama

Reklama