Reklama

Reklama

Křižáci

  • Polsko Krzyżacy (více)
Polsko, 1960, 166 min

Režie:

Aleksander Ford

Předloha:

Henryk Sienkiewicz (kniha)

Hrají:

Urszula Modrzyńska, Grażyna Staniszewska, Andrzej Szalawski, Henryk Borowski, Aleksander Fogiel, Mieczysław Kalenik, Emil Karewicz, Tadeusz Kosudarski (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Děj filmu se odehrává v 15. stol. Zachycuje obranné bitvy Polských rytířů proti křižákům. Sledujeme vlastně boj dvou odlišných kultur: proti polské společnost, která přísně dodržuje rytířské zákony i humánní zásady křesťanství, stojí křižáci, kteří užívají kříže jen k maskování svých válečnických výbojů… Původní záměr, totiž šíření křesťanství mezi pohanskými slovanskými kmeny na východě Evropy, je v době děje slavného románu a filmu jen zástěrkou surové dobyvačné politiky řádu německých rytířů. Film vrcholí slavnou bitvou u Grünwaldu v roce 1410, kdy spojená slovanská vojska přivodila křižákům zdrcující porážku. Bitvy se zúčastnily vedle polských, ukrajinských a litevských vojsk i české bojové houfy vedené Janem Žižkou z Trocnova. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (81)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Neskutečně dlouhý film, který si u mě podkopal svou reputaci hlavně přemrštěnou stopáží, která mohla být klidně i o třetinu kratší. Z hlediska výpravy a kostýmů se mi film líbil, ale některé scény mě prostě nebavily a přišly mi i hloupé a naprosto nadbytečné. Zkrátka pro mě osobně hodně průměrný film, který zaujme nejspíše diváky, kteří se zajímají o křižáckou historii. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Sienkiewiczove knihy sú veľmi dlhé, majú mnoho postáv a dejových línií. Preto chápem, že je ťažké natočiť po ňom priamočiary film. A tiež že ten film musí byť i dosť dlhý. I napriek tomu som pri Križiakoch mal dojem, že sa dá kľudne odseknú i hodina. Mnoho dialógov je tu prepálených a nikam dej neposúvajú. Chýba tu razancia, nejaký ťah na bránku. Pre neznalcov poľskej histórie môže byť príbeh navyše veľkou neznámou, budú sa v ňom hľadať ()

Reklama

Nuf 

všechny recenze uživatele

Velmi kvalitní a obsáhlý historický epos se vším všudy. Hlavně pokud si člověk uvědomí místo vzniku filmu a především jeho stáří, tak teprve náležitě ocení jeho výpravnost. Kvalitu má totiž pojištěnou tím, že čerpá ze slavné předlohy nositele Nobelovy ceny za literaturu Henryka Sienkiewicze, která má i dnes mnohé co nabídnout. Neopovážil bych se Křižáky srovnávat s Vávrovou trilogií, protože tohle je trochu jiná a minimálně o stupeň lepší třída. Musím si ovšem postěžovat na nehoráznou kvalitu DVD firmy Urania. Na obalu se nejdříve z úplně maximálního spoileru dozvíme co se komu stane a to rozhodně nepotěší. Po skončení filmu jsme zase vyjevení, protože on ten spoiler na obalu díky bohu není prakticky vůbec pravdivý. Z čehož mi vychází pouze to, že člověk co psal popis se neobtěžoval film ani vidět. (Tato část byla již ze zdejšího obsahu vystřižena.) No tím tato lapálie s Uranií ale nekončí. Tak otřesný ořez filmu jsem ještě nikdy nezažil a to jsem zažil hodně. Věřím, že mnoha lidem zkazí celý dojem z filmu, protože scény kdy hlavní postava minutu mluví "bez hlavy", rozhovor z očí do očí se odehrává z "nosu do nosu" a některé věci na plátně postřehneme třeba pouze podle stínu, který vrhá zástup jízdy na strniště mi opravdu na prožitku nepřidaly. Přes tyto a další úskalí ubohého DVD mě ale Křižáci skvěle převedli a já nemohu jinak než jim za to dát plných *****. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Na tomto polském filmu Alexandra Forda je poznat, že vznikl za komunistů. Snahou bylo očernit středověk a je to celé děláno se záští, sice s velkým nákladem, ale bez lásky. Podobá se našim komunistickým filmům Otakara Vávry (Jan Hus, Jan Žižka, Proti všem). Ohněm a mečem Jerzyho Hoffmana je mnohem, mnohem lepší. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Klasika podle Sinkiewicze na základě skutečné bitvy u Grunwaldu. Příběh o tom, jak jak Slovanům (nejen Polákům!) došla trpělivost s germány a vypráskali je z Polska. A to pořádně, německým rytířům tam padlo 15.6.1410 hafo můžů a rytířů včetně několika komturů. Boje se na protistraně účastnil i mladý Jan Žižka. Zpracování snímku je bohužel poplatné své době a tak leckeré efekty (např. oslepení atd..) dnes působí úsměvně. Na druhou stranu je barevný a u záverečné bitvy těžké jízdy, kdy proti sobě režisér nahnal stovky oplechovaných komparzistů a herců na koních bral dech. Lépe zpracovanou jízdní bitvu ze středověku jsem doposud neviděl. Dávám plně zasloužené 4 korouhve * * * * . ()

Galerie (10)

Zajímavosti (3)

  • Rozpočet filmu byl 33 milionů polských zlotých. (Kulmon)
  • Kniha i film zmiňují v bitvě u Grunwaldu Janu Žižku. V bitvě u Grunwaldu roku 1410 jej historické anály zaznamenaly vůbec poprvé. (Kulmon)
  • Premiéra filmu byla v den 550. výročí bitvy u Grunwaldu. (Kulmon)

Reklama

Reklama