Reklama

Reklama

Meandr

(festivalový název)
Trailer 1

Obsahy(1)

Lisa (Gaia Weiss) se probudí v podivné trubici plné smrtících pastí. Její jedinou možností je jít dál. Ale není jasné, jak daleko se může dostat. (JasonCZ)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (114)

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Film hodně divný, ale zároveň i hodně zajímavý. Variace na sérii The Cube? Paralela s Lemovou planetou Solaris, která zhmotňovala lidské vzpomínky a tužby? Psychoanalýza? Klaustrofobistika? Fantasmagorie o fantasmagorickém experimentu nějakých fantasmagorických mimozemšťanů? Fantasmagorie o posmrtném životě? Bizár od poťouchlých tvůrců, který nemá hlavu ani patu a hledat jehož nějaký smysl je úplně nesmyslné? Asi od všeho trochu. Vždyť říkám, zajímavý film. / A ano, myslím že darkrobyk to rozlouskl naprosto správně, že mě to netrklo... ()

JAn 

všechny recenze uživatele

Extrémně klaustrofobická variace Kostky, která efektivně pracuje nejenom se stísněnými prostory, ale i dalšími formami úzkostí. Originality sice Meander příliš nepobral, všechno ale vynahrazuje svou formální stránkou a bravurní one woman show Gaiy Weiss. Futuristické kulisy těsných tunelů spolu s promyšlenou kamerou a efektním sound designem dávají na vlastní kůži zakusit veškerou frustraci hlavní hrdinky. Všudypřítomná nejistota a vražedné překážky z filmu dělají působivou adrenalinovou jízdu, která divákovi prakticky nedá prostor ani vydechnout. To neustálé brnkání na nervy je natolik skličující, že jsem ochotný odpustit i ten nevýrazný a zbytečně alibistický konec. ()

Reklama

Anet21 

všechny recenze uživatele

⚪Spoileríky.⚪Pre klaustrofobikov to určite horor bude, pre ostatných skôr sci-fi thriller, ale občas pohrávajúci sa s absurdnou drámou - chlapa zožehne teplo ako z kremačnej pece, ale za chvíľku sa objaví, obhorený, ale v pohode lezúci. Hmm. Dobré sci-fi.⚪Hlavná herečka si ide vlastnú one-woman show, ale v závere vám ani nezáleží na tom, čo sa s ňou stane. Aj dizajn nástrah je celkom divný, úzky tunel, tunel s drôtom, tunel s kyselinou, ktorý sa dá ale ľahko preliezť tak, aby ste sa jej vyhli, aj to, že sa ako hráč počítačovej videohry môžete vracať na miesta alebo celú cestu ísť odznova správnymi tunelmi je zvláštny scenáristický nápad, ktorí mimozemšťania by boli takýto dobrí, neviem, čiže aj akási ,,brutalita," či naturalistický pohľad na človeka vystaveného tlaku sa nedeje.⚪Keďže je absolútne nevysvetlené, prečo sa hrdinke deje to, čo sa jej deje a kam sa teda dostala v závere, celá interpretácia zostáva na divákovi, no zdá sa, že toto nie je nejakým geniálnym nápadom scenáristu, ale len z núdze cnosť, kedy už naozaj nevedel, čo s premisou a ako ju uzavrieť, aby dávala aspoň malý zmysel. Lebo inak zmysel nedáva. A väčšina teórií je vlastne len nadinterpretácia divákov, ktorí sú ale v tomto bode vynaliezavejší a múdrejší ako samotný scenárista.⚪ ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

(komentář obsahuje mírné spoilery) Pozoruhodná, napínavá a intenzivní žánrovka, ale do té čtvrté hvězdy se musím trochu nutit. Dějově je to totiž na mě až moc velká zhůvěřilost. Je tam spousta věcí, které jsou působivé a hezky se na ně kouká, ale vlastě nedávají moc smysl. Což lze vlastně říct o celém tom filmu. Dost nápadně imho míří k takové té omšelé a okoukané pointě, že se děj odehrává v mysli hlavní postavy, která je zraněná a "bojuje o život", Méandre ale nakonec vyhýbavě uskočí jinam a končí tak trochu ve stylu "diváku, vyber si". V tomhle ohledu z filmu tedy mám rozpačité pocity, ale žánrového potěšení je tu dost, takže čtvrtou hvězdu si nakonec v konkurenci jiných letošních - nemastných, neslaných - žánrovek asi obhájím. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Představ si, že tě někdo strčí do spletitého labyrintu úzkých chodbiček, plného smrtících pastí, a ty se coby laboratorní krysa snažíš najít cestu ven. Pokud by ses mezi těmi několika rozkládajícími mrtvolami cítil náhodou osaměle, společnost ti bude dělat (hladový?) ohořelý Boris Rösner. Máš to? Fajn. K tomu si domysli ne moc nápadité pastičky/zkoušky (bazén, hořáčky, vana s kyselinou, ostnaté dráty), co se navíc opakují s tím, jak se hrdinka musí vracet, a samozřejmě závěrečnou, ne dostatečně uspokojující pointu. Kvůli konci však nepopravím předešlých 90% filmu, kde to všechno (ať už hrdinka, nebo vizuál, hudba, napětí) poměrně dobře šlape. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (1)

  • Natáčení začalo 18. listopadu 2019 a trvalo 33 dní, natáčelo se v pařížském regionu. (bianci)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno