Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Antropolog Ethan Powell byl váženým vědcem a uznávaným odborníkem patřícím k nejlepším ve svém oboru. Dlouhou dobu žil v džungli mezi horskými gorilami. Při jejich obraně před lovci dva z nich zabil a tři další zranil. Od té doby je Powell ve vězení a nemluví. Jeho případ zaujme ambiciózního psychiatra Thea Cauldera. Ten zpočátku bere Powellovu záležitost jako příležitost upozornit na sebe v profesních kruzích, ale složitost případu a jeho lidské aspekty nakonec učiní i pro Thea z případu osobní záležitost. Pomáhá Powellovi najít cestu zpět do normálního života a najít jeho smysl v rodině. Antropolog zase otevírá Caulderovi oči zaslepené blahobytem civilizace a po čase ho ve vyprávění zavede do afrického horského pralesa mezi gorily, s nimiž dva roky žil. (TV Nova)

(více)

Recenze (117)

Clark_Kent 

všechny recenze uživatele

Velice silný příběh, který řekne hodně moc o věcech o kterých společnost většinou mlčí, což ještě více než přístup člověka k přírodě a ke světu obecně. "Tento živočich nemyslí, řídí se jen instinktem." Ale co je to "instinkt"? Vždyť je to právě výtvor myšlení, produkt inteligence! Ano, instinkt je inteligence, instinkt je domyšlené poznání a vědění, zasunuté tvorem pro větší pohodlí do podvědomí. Hopkins a jeho ochranářský cit, mě naprosto učaroval a navíc pohled na úžasné primáty. Tento snímek je určený především těm, kteří stojí o to pochopit přírodu a živé tvory a jejich podstatu. Podle mě dosti nedoceněný film. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $80miliónovTržby USA $34,105,207Tržby Celosvetovo $34,252,766║ V niektorých momentoch dosť silná až výstižná dráma zasahujúca do podstaty ľudstva a hlavne jeho umelého žitia, zbytočného utláčania a bezútišného plienenia. /75%/ ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„Toto nie je obvyklé terapeutické prostredie.“ – „Tak nebuď obvyklý terapeut.“ Fúha, toto bol zlý vtip alebo čo. Horské gorily ma fascinujú, viem, kto bola Dian Fosseyová, čítal som jej knihu „Gorily v hmle“ a ak ten krásny film nevidím aspoň dva razy do roka, nie je to dobrý rok. Ale INŠTINKT babráckeho režiséra Turteltauba (pre istotu krytého bezmocným Wolfgangom Petersenom ako producentom!) je mierne povedané... rozpačitý. Od strašných hereckých výkonov cez afektovane sa správajúce postavy cez nezaujímavý príbeh až po prehnane dobre odvedenú trikovú prácu Stana Winstona („umelé“ gorily sú také dokonalé, až vyzerajú ako skutočné, čo je paradoxne mínus!). Vrcholom je odporne rutinérsky Hopkins alias 174 centimetrový tučný starý chlap, vymlátiaci sám polovicu letiska, vrátane ozbrojenej a špičkovo vycvičenej ochranky. Hollywood by mal robiť menej ekologických agitiek. ()

Marsik 

všechny recenze uživatele

PRIMA - Byť je filmu 14 let, tak dle mého dokáže zaujmout diváka i dnes. Alespoň mě určitě, a tak nerozumím hodnocení 61% a vesměs záporným komentářům. Asi jsem byl velmi dobře naladěn na tento typ filmu, protože mi parádně sedl a s velkým zaujetím jsem ho sledoval. Anthony a Cuba předvádějí to, co je pro ně typické - tzn. kvalitní výkony. Samotný námět velice zajímavý a oslovující. Nebýt 5-ti (podotýkám 5-ti) reklam, které nám Prima "dopřála", byl by můj dojem ještě lepší. Ale tak...alespoň jsem si mohl dojít 5x na záchod :) 75% ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Riskantní dolování poutavých vzpomínek "zvířecího" Anthonyho Hopkinse ze soužití s gorilí tlupou v Africe tvoří jen menší část po právu zapomenut(eln)ého snímku. Jejich environmentální agitka (a postesk) je sice vyřčená naplno, avšak ještě přirozeně. Oproti tomu otočení životních priorit mladého ambiciózního psychiatra Cuby Goodinga, ve vězeňském blázinci konfrontovaného se špinavou realitou, proběhne nevěrohodně, klišovitě a úsměvně pateticky (viz pitomoučká scéna "vítězství nad systémem" s esovou kartou na vycházky). ()

Galerie (6)

Zajímavosti (7)

  • V USA měl film pracovní název Ishmael. (PußyMagnet)
  • Založeno na románu Daniela Quinna, Ishmael. (PußyMagnet)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno