Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Děj filmu je zasazen do chudého hornického městečka na jihovýchodě USA, Estherslope. Mladý Dick je samotář a horlivý pacifista - ovšem jen do okamžiku, kdy se jeho ruce dotknou střelné zbraně. Radikálně mu to změní život. Založí tajný chlapecký klub, nazvaný Dandies, jehož heslem je mír se zbraní v ruce. Navzdory přísnému pravidlu Dandies - zbraň zbožně uctívat, ale nikdy ji nepoužít, se mladíci dostanou do situace, kdy nemají jiné východisko... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (121)

Renfield 

všechny recenze uživatele

I když to nakonec natočil Thomas Vinterberg, Lars von Trier je tam hodně cítit, scénář hold udělá své, vůbec kvalitní scénář. Kritika to tedy prý není, já se přidávám k názoru, že to další z kritik rozhodně je a velice povedená. Nošení zbraně dokáže změnit i pacifistu... v případě pacifistek mohou dokonce dorůst prsa. Pacifista se pak musí smířit "pouze" s podstatně vyšším sebevědomím. Ale vážně, příběh si až do finále plyne svým pomalejším tempem, je jednoduchý a jasně říká to co říci chce. Nenudí, naopak je občas oživen povedenou animací, nebo černým humorem. Podstatně akčnější finále je pak velice povedené, občas pravděpodobně úmyslně vtipné a přehnané (odstřelovač). I tady je několik chytrých animací (průstřelů a následně i těl), které akci ještě dodají. Nevím jestli je úmysl i absence krve? Těžko říct, možné to je. Potěší i dobré výkony většinou mladých herců a hudba... taktéž, dá se říci Trierovski vybraná. 75% ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Nu ano, pacifismus se zbraní v ruce je opravdu skvělá myšlenka... ;-/ . . . Absurdní, bizarní, ujetý a možná až zbytečně příliš stylizovaný - leč skvělý film - a ač zjevně měl být úšklebkem, myslím, že američtější je, než by ho byl natočil nějaký američan... Co říct víc, ach Wendy, tebou to vše začalo, tebou to zákonitě muselo skončit. Glory! Glory! Halelujah! - - - P.S. Nevím proč, ale posledních 15 minut filmu jsem si vzpoměl na Waco. To jen na okraj k těm, kterým závěrečná scéna připadala příliš surreálná... ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

Pomalá, ale roztomilá zbrojní fetišárna podle scénáře Larse von Triera a v režii jeho dogmatického kámoše Thomase Vinterberga o tom, jak vám nablýskaný kousek kovu v kapse může zvýšit sebevědomí a pomoci zlepšit ale i ukončit váš život. Vrcholí zajímavou přestřelkou se záběry toho, co udělá kulka v lidském těle, amimacemi trajektorií střel nebo prostřihy na mrtvoly zasažených ležící v márnici. ()

Magyar 

všechny recenze uživatele

V tom kritizovaném finále podle mě vykrystalizoval ten hlavní smysl: Ať jsme vedeni sebeušlechtilejším důvodem, láskou, ideou (a více či méně uvědomovaným strachem!), stačí maličkost a všechno se může krutě zvrtnout. Jsou věci, za který snad stojí za to zemřít, ale který to jsou .. a co ti všichni kolem, kteří za to zaplatí. Všichni máme svoji pravdu. ()

Eawy 

všechny recenze uživatele

Ach dear Wendy, či s tebou porobili! Slušný nápad tohto dielka, ktorý mohol byť značne rozvinutý sa premenil na dlhú nudnú drámu. Sľubný začiatok, ktorý vás plne do deja vtiahne hlavne vďaka ksichtu Jamieho Bella a peknému scenáru sa o 50 minút zmenil k nepoznanie. V druhej polovici vás nezaujme hádam nič, príbeh sa na vás obracia akýmisi vykonštruovanými dramatickými scénami, ktoré vás neobdaria, skôr zničia samotný film a oberú vás o akúkoľvek dobrú náladu. Charakterovo boli postavy a postavičky vykreslované veľmi dobre, no v druhej polovici sa na hlavné postavy v dostatočnej miere zabúda. Soundtrack treba pochváliť rovnako ako aj hercov, ktorí sa všemožne snažili ešte aspoň niečo z efektu zachrániť. Scenár celkovo dobrý, čo sa týka kamery na niekoľkých miestach veľmi tmavá, inde naopak veľmi svetlá. Prvých 50 min na 80% zvyšok na necelých 30%, takže asi 50% ()

Galerie (14)

Zajímavosti (5)

  • V původním scénaři Larse von Triera bylo všem hlavním hrdinům přes 20 let. Režisér Thomas Vinterberg se rozhodl udělat z nich místo toho mladíky. Scénárista Trier později řekl, že to byl velmi dobrý nápad. (ČSFD)
  • Skupina Dandies používá pro "zabíjení" krycí název "milování". A píseň, která hraje před a během střílení se jmenuje "Time of the Season" a její text pokračuje "It's the time of the season for loving", tedy pro zabíjení. (czKarlos)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno