Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prvním dílu je postaven kriminalistický tým před úkol vypátrat pachatele, který v přestrojení za aranžéra výkladních skříní v době polední přestávky úspěšně vylupuje pokladny obchodů v různých částech Prahy. Loupeže se množí a vyšetřovatelé jsou bezradní. Až poručík Krejcárek přijde s nápadem – hlídat 250 předem vytipovaných provozoven stálou službou. Ve chvíli, kdy se již zdá, že ani tato metoda nebude úspěšná – se pachatel chytí do nastražené sítě... (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (5)

  • Pachatel (Lubomír Lipský st.) vysvětluje, že potřeboval peníze na hurdisky. Ve stavebnictví jsou hurdisy (hovorově hurdisky) keramické duté tvarovky určené pro montáž stropu. Jediným českým výrobcem stropů Hurdis je výrobce KM Beta. (sator)
  • V kanceláři velitele (Ladislav Frej st.) lze zahlédnout fotografii Felixe Edmundoviče Dzeržinského, ten byl zakladatelem a velitelem obávané ruské Čeky, faktické předchůdkyně pozdějších GPU, NKVD a posléze KGB. Je všeobecně považován za jednoho ze strůjců mnoha masových vražd a bolševických represálií během Ruské občanské války v letech 1917 až 1922, během nichž zahynulo několik set tisíc lidí. (sator)
  • Vykradená prodejna zeleniny se nacházela na adrese Dejvická 11, Praha -Dejvice. (sator)
  • Rok po odvysielaní prvého dielu, kde Lubomír Lipský vykrádal obchody prezlečený za aranžéra výkladov, jeden páchateľ použil seriál ako predlohu pri vlámaní do starožitníctva v Dláždenej ulici. Dokonca kriminalisti zapísali do spisu, že je možné, že sa páchateľ nechal inšpirovať prvým dielom seriálu s názvom Aranžér. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama