Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Skvělá a uznávaná psycholožka Dr. Miranda Grey (HALLE BERRY) je expertkou na posuzování toho, co je racionální. Co je logické. Co nezachází za hranice příčetnosti. Pod vedením svého manžela (CHARLES S. DUTTON), vedoucího oddělení psychiatrie Woodwardské ženské věznice, léčí nebezpečně psychicky narušené pacientky, mezi které patří i Chloe (PENÉLOPE CRUZ) charismatická vražedkyně, jejíž svědectví o satanistickém mučení jsou uvážlivou doktorkou považovány za pouhý výplod paranoidní mysli. Po setkání s tajemnou dívkou se však její spokojené manželství a vyrovnaný život změní v nejhorší noční můru. Když se Miranda probudí po hrůzné autonehodě, se zděšením zjistí, že její manžel byl zavražděn a všechny stopy směřují právě k ní. Zatímco se snaží přijít na to, za jakých okolností by vůbec mohla spáchat podobně brutální a otřesný čin vůči člověku, kterého milovala a obdivovala, ocitá se uvězněná ve Woodwardu mezi svými bývalými pacientkami.

Chování doktorky, která si z osudné noci pamatuje pouze několik nejasných vizí tajemné dívky, se postupem času stává čím dál tím více nevyzpytatelným. Zoufalá snaha, s níž se pokouší dokázat svou nevinu, je jejím bývalým spolupracovníkem Dr. Pete Grahamem (ROBERT DOWNEY JR.), který je soucitný, avšak zároveň velmi skeptický, vnímána jako začátek sestupu do hlubin šílenství. Miranda postupně začíná věřit, že se jí zmocnily nadpřirozené síly, které jsou odhodlány se pomstít i za cenu toho, že ji připraví o rozum. Zatímco ji Chloe stahuje do svého osobního pekla, musí Miranda zjistit, zda skutečně směruje k branám šílenství nebo pouze blíže k pravdě. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (411)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Já jsem jediný člověk, který si nemyslí, že jsem zabila svého manžela." To je takhle jednou člověk normální a najednou ho ovládá duch a souloží s ďáblem. No já tedy úplně nevím, ale mě ta blikající světélka, potácející vybledlé postavy ani vrzající hudba do žádné strachové extáze nepřivedly. Možná bych byl spokojenější, kdyby tam bylo víc prostřihů na vtipný volejbal v psychiatrické léčebně nebo na sebevražedné chování při házení sebou samým o zeď. Jenže srandy bylo stejně málo jako napětí a obě krásky si navíc zapomněly krásu v maskérně, takže se mi jen těžko hledají pozitiva. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Vždy ma rozčuľuje, keď sa v nejakom americkom filme hrdinovia potácajú po tme, namiesto aby si rozsvietili, ale Gothika dala tomuto klišé korunu. Postaviť celú atmosféru na šere a blikajúcich neónoch je trápne. Napätie a strach sa dá vybudovať aj za svetla, len treba vedieť ako na to. Aspoň vo väzení a psychiatrickej liečebni by sa svietiť malo. Ale toto nie je jediná vec, ktorá ma na filme iritovala. Na Halle Berry som nikdy netrpela, na Penelope Cruz (ktorá IMHO hrala lepšie) takisto, tak ma potešil aspoň Robko Downey. V podstate som sa filmom prenudila, aj keď niektoré myšlienky boli zaujímavé. Úvodné scény úteku z liečebne mi pripomenuli Terminátora 2 a Sarah/Lindu, ktorá však mala v jedinom pohľade viac charizmy ako Halle v celej Gothike. ()

Reklama

Dale 

všechny recenze uživatele

Od začiatku to vyzerá ako zaujímavý mysteriózny thriller, v ktorom je veľa záhad, no potom ako keby už tvorcovia nevedeli ako z toho von, tak vymysleli tuctový záver, aký býva v každom druhom podpriemernom thrilleri. Pripadalo mi to, ako keby scenárista, ktorý napísal prvé dve tretiny zomrel a tak to zaňho ukončil niekto iný. Lebo tie prvé dve tretiny sa mi páčili tak na 70 % a posledná štvrťhodina asi na 30%. Čo je v rámci jedného filmu dosť veľký rozdiel. Jediné, čo je dobré od začiatku až do konca je Halle, ktorá zahrala výborne a po celý film vyzerala skutočne vydesene, ako keby to naozaj prežívala. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Kassovitz je dozajista talentovaný filmař a Gothicu zvládl s velkým přehledem a grácií, leč jak už bývá v duchařských filmech zvykem, precizně budovanou atmosféru většiny děje totálně zazdí rutinní a za vlasy přitažené finále. Dokud se neznámo snáší k hlavní hrdince v děsivých vizích, náznacích a výtečně nafilmovaných "plížičkách", je atmosféra Gothicy hutná, elektrizující a temná. Dokud se zajímavě vypadající zápletka, ve které se nejasně prolíná subjektivní vyprávění psycholožky Mirandy a hlas objektivního vypravěče, drží mysteriózní noty, je vše v naprostém pořádku. Divák pochybuje, kde je pravda a sám balancuje na hraně pochyb, zda ona není paní doktorka vážně cáklá. Bohužel závěr nabídne konvenční krvavé finále, ve kterém se všechna mystika vytratí do thrillerového naturalismu. Těžko říci, zda se s komerční duchařinou dá dělat více, než předvedl Šestý smysl, nicméně Gothica je příkladem filmu, který 2/3 stopáže vyhlíží slibně, aby nakonec dopadl jako taková lepší hollywoodská puťka. Škoda. Ale díky režii, kameře, střihu, hudbě, Halle Berry a z toho povstávající atmošce to stojí za vidění... Dost podobný průběh i výsledek jako u Zemeckisova thrilleru Pod povrchem. Potenciál využitý ledva ze 70%. ()

Dr.film 

všechny recenze uživatele

Velmi okaté vykrádání konkurenčních úspěšných snímků (KRUH, CELA, ŠESTÝ SMYSL) to všechno natěsnané do triviálního scénáře, jehož pointu se mi podařilo uhodnout zhruba dvacet minut před závěrečnými titulky. Bylo by ale nefér neříct, že Gothika (proč Gothika jsem se nedozvěděl ale to je vcelku jedno) disponuje hodně dobrou kamerou šikovného Matthewa Libatique, přesvědčivě zahranou rolí Halle Berry a v neposlední řadě zručnou režisérskou taktovkou Mathieu Kassovitze, kterou dokázal vygradovat docela slušné napětí s řadou solidních lekacích scén. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (13)

  • V októbri 2016 sa podľa webu PrettyFamous umiestnil film na 67. priečke rebríčku "Najhoršie horory všetkých čias". (ČSFD)
  • Náklady na výrobu byly zhruba 40 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Hlavný soundtrack k filmu nahrala skupina Limp Bizkit. Jedná sa o cover verziu pesničky „Behind Blue Eyes“, pôvodne od skupiny The Who z roku 1971. Vo videoklipe k pesničke si zahrala aj herečka Halle Berry (Miranda Grey), spolu s frontmanom Limp Bizkit, Fredom Durstom. (Lukoh)

Reklama

Reklama