Reklama

Reklama

Služka

(seriál)
Trailer 2
USA, 2021, 9 h 5 min (Minutáž: 48–60 min)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Matka samoživitelka zápasí s chudobou, vidinou ztráty střechy nad hlavou a byrokracií. Aby se uživila, začne pracovat jako uklízečka. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (118)

Ninivius 

všechny recenze uživatele

Natočeno podle knižní předlohy, která je inspirována skutečnými událostmi. Dramatická minisérie Maid vypráví příběh který je poněkud temný a depresivní ale také velmi reálný, emocionální a bez obalu. Hodinové epizody jsou velmi pomalé, ale i přesto je těžké se od příběhu odtrhnout. Prostředí amerického severozápadu je nádherné a dodává sérii tu správnou atmosféru (husté lesy kde se člověk lehce ztratí, mlha a obloha bez slunce, moře a hory které je třeba překonat). Soundtrack lehce zaostává, až na pár výjimek je utlumený a hodně v pozadí, což ale odpovídá tónu celého příběhu. Za vyzdvižení stojí rozhodně herecké výkony. Billy Burke a Andie Macdowell jako problematičtí rodiče hlavní hrdinky a Nick Robinson jako přítel/otec byli úžasní a skvěle zahráli že lidé nejsou černobílí a problémy nedělají ze člověka zločince(většinou). Nejvíce mě ale na celé sérii ohromila Margaret Qualley v hlavní roli Alex, matky samoživitelky. Její herecké výkony byly neskutečné a dokážou diváka vtáhnout do děje i jejích pocitů, problémů, snů a přání. Věřím že série není pro každého, a pro některé lidi může být těžké sledovat něco s tématem domácího násilí a tempo celé série tomu moc nepomáhá ale i přesto mohu Maid doporučit a doufám že více lidí dá této minisérii šanci, i kdyby jen pro Margaret Qualley. 9/10 ()

klukluka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Strašná síla! Až taková, že jsem u toho měl tendenci nahlas cosi naléhavě sdělovat televizi. To když už se Alex chovala ale jo divně- pod vlivem všech těch neblahých okolností a nemoci, která se u ní na základě toho rozvinula. Mám pocit, že zejména některým ženám přijde ten seriál jako hotový zjevení. Schválně si kvůli tomu prolezu všechny komentáře. Jen mám obavu, že týraný ženy alkoholiků a jiných psychopatů na Netflix moc nekoukají. P.S.: Před pár lety mi v negativním slova smyslu trochu zamotala hlavu manželka fotografa Jindřicha Štreita, která v dokumentu o svém choti hodila do placu moudro své babičky, která ji poučila, že od zlého se neutíká. Já naopak říkám (a klidně vám to i podepíšu), zdrhejte a neohlížejte se. Máme jen jeden život a je děsně krátkej. ()

Reklama

LizianShaw 

všechny recenze uživatele

Potěšilo mě to o něco více než Hacks (taktéž od Netflixu) a to především z důvodu, že Maid je v určitých scénáriích o dost smutnější a depresivnější, zatímco Hacks se více blíží ke komedii, leč vtipně na mne v mnohých případech moc nepůsobí. Zde je úplně krásně vykresleno, jakým peklem si mohou mladé single maminky projít a všemu pomáhají překvapivě dobré výkony (Margaret Qualley je moc cute, a také mě hodně oslnil výkon Andie MacDowell, která si výkon psycho hippie matky opravdu podala). Ačkoliv je tento seriál o přežití dost smutné téma, tak jsou zde i světlé chvilky (tancovací scéna s Queen's Don't Stop Me Now je legendární). Jestli bych měl něco vytknout, tak jsem se občas nudil, kdy některé scény byly takové ''obyčejné,'' tedy ničím nezajímavé, ale nebylo jich mnoho. Ke konci série se taky přitlačilo na prosazování písniček, které působí jako z nějakých levných seriálů pro teenagery. Každopádně jsem si po dokoukání už nesčetněkrát zpíval ''Shoop,'' a výsledný dojem z tohoto survivor dobrodružství je určitě kladný. ()

Trešlson 

všechny recenze uživatele

I přesto že mě čtvrtá až sedmá epizoda této minisérie více nebavila než bavila, musím uznat, že své kvality jako celek rozhodně celá minisérie měla. Poslední dva díly a zejména pak předposlední díl navíc šel na dřeň téhle existenční sondy. I když jsem v prvních dílech prohlásil, že se jedná o takový seriálový Nomadland, tak právě v prostřední části se ukázala zbytečná roztahanost celé minisérie a určitě to celé šlo smrsknout na šest až sedm dílů. Pozitivní dojmy po konci ale převládají a ve finále jsem rád, že jsem Služce dal šanci. 80% ()

Mikarda 

všechny recenze uživatele

Skvělé herecké výkony a úctyhodná snaha dostat různé formy domácího násilí do povědomí. Bohužel jsem se místy nudila a ten věčný kolotoč malých úspěchů záhy vykoupených nějakým průšvihem mě přestal bavit. Sérii by se hodilo zkrácení a na druhou stranu škoda, že nám úplně zapadla Danielle. Všehovšudy se z toho stala průměrná záležitost s promarněným potenciálem. ()

Galerie (90)

Zajímavosti (7)

  • Americký filmový inštitút označil seriál za jeden z desiatich najlepších televíznych programov roku 2021. (Arsenal83)
  • Když Alex (Margaret Qualley) měla čelit nějaké těžké situaci (úklid domu, problémy s matkou), vždy si splétala vlasy. Zatímco v momentech, kdy si připadala sebevědomá a klidná, si vlasy nechávala rozpuštěné. (Polik_)
  • Minisérie je natočena podle knihy „Maid: Hard Work, Low Pay and Mother's Will to Survive“ od Stephanie Land. Kniha se umístila na třetí příčce bestsellerů podle The New York Times. (Axarus)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno