Reklama

Reklama

Služka

(seriál)
Trailer 2
USA, 2021, 9 h 5 min (Minutáž: 48–60 min)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Matka samoživitelka zápasí s chudobou, vidinou ztráty střechy nad hlavou a byrokracií. Aby se uživila, začne pracovat jako uklízečka. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (119)

venison 

všechny recenze uživatele

S01: Hodně zajímavá série, která je jistě zajímavá i pro nematky.. S příjemným nadhledem a mírným humorem provází peripetiemi matky samoživitelky, která na každém rohu musí bojovat s údělem osudu. Jediné pevné je její láska k dceři. Mladá matka, která sice (zatím žádnou facku nedostala), ale přesto je denodenně psychicky týraná svým alkoholickým přítelem se ocitá na ulici a musí bojovat s širým světem.. Nejen, že musí mít dost sil opustit vše známé, ale pod nohy jí navíc hází klacky sociální systém, zamětnavatel, klienti, kamarádi, excentrická matka, ctitel a často si nejvíc ubližuje sama svým jalovým rozhodnutím. I přes vážnost tématu se na to dívá velmi pohodlně. Příjemné překvapení. Trošku pragmatičtější a dospělejší verze Juno. ()

Ninivius 

všechny recenze uživatele

Natočeno podle knižní předlohy, která je inspirována skutečnými událostmi. Dramatická minisérie Maid vypráví příběh který je poněkud temný a depresivní ale také velmi reálný, emocionální a bez obalu. Hodinové epizody jsou velmi pomalé, ale i přesto je těžké se od příběhu odtrhnout. Prostředí amerického severozápadu je nádherné a dodává sérii tu správnou atmosféru (husté lesy kde se člověk lehce ztratí, mlha a obloha bez slunce, moře a hory které je třeba překonat). Soundtrack lehce zaostává, až na pár výjimek je utlumený a hodně v pozadí, což ale odpovídá tónu celého příběhu. Za vyzdvižení stojí rozhodně herecké výkony. Billy Burke a Andie Macdowell jako problematičtí rodiče hlavní hrdinky a Nick Robinson jako přítel/otec byli úžasní a skvěle zahráli že lidé nejsou černobílí a problémy nedělají ze člověka zločince(většinou). Nejvíce mě ale na celé sérii ohromila Margaret Qualley v hlavní roli Alex, matky samoživitelky. Její herecké výkony byly neskutečné a dokážou diváka vtáhnout do děje i jejích pocitů, problémů, snů a přání. Věřím že série není pro každého, a pro některé lidi může být těžké sledovat něco s tématem domácího násilí a tempo celé série tomu moc nepomáhá ale i přesto mohu Maid doporučit a doufám že více lidí dá této minisérii šanci, i kdyby jen pro Margaret Qualley. 9/10 ()

Reklama

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Seriál, který i když neukazuje mnoho dobrého na vše kouká s určitým nadhledem. Začíná to útěkem mladé matky s dcerou od partnera alkoholika a její cesty za práci, bydlení i souboj o dceru. A co se může pokazit to se pokazí a každá světla chvilka je vykoupena dalším průserem. Problém je v tom, že celý seriál se podobně jako hlavní hrdinka, točí v kruhu a diváka po čase začne unavovat sledování stejného kolotoče. Ale minimálně kvůli skvělým hercům stojí seriál za vidění, jen by stačilo kolem 5 dílů, do kterých by se vešlo vše podstatné. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Kvalitní drama, na kterém mě nejvíc zaujala nejednoznačnost postav. Ona mě občas docela srala a naopak jsem fandil tomu týpkovi. Pak se vše dokáže přirozeně otočit a vy chápete, proč se ty týraný ženský vracej a hned zase zdrhaj. Taktéž oceňuji lidské řešení konfliktů. Nedějí se tam žádné vyhrocené výjevy, vše je takové obyčejné a to je dobře. Herecky mi přišel dobrej ten týpek, věřil jsem mu to ale nejvíc utkví správně šílená Andie MacDowell. Úplně jsem zapoměl, že existuje, ale cáklou matku dala bravurně. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Něco mezi mateřským (melo)dramatem, thrillerem a socioekonomickou studií. Mladá matka v první epizodě s dcerou prchá od násilnického partnera. Nemá peníze, práci, střechu nad hlavou ani nikoho, kdo by jí pomohl (maniodepresivní matka, která odmítá terapii i léky, jí naopak přidělává starosti). Následujících devět dílů poměrně realisticky ukazuje výzvy, s nimiž se člověk v její situaci musí vypořádat (podkladem byly memoáry Stephanie Land, která se s chudobou a emočním zneužíváním potýkala několik let). Jak získat opatrovnictví a státní příspěvek na školku a bydlení? Jak uniknout agresivnímu ex a vypořádat se s PTSD? Jak uspořádat dětskou narozeninou oslavu jen za stravenky? Jak z toho všeho nezešílet? Nekouká se na to lehko, brečet budete často, ale zároveň nejde o patetické misery porn. Alex v podání skvělé Margaret Qualley (z Tenkrát v Hollywoodu) zažívá – hlavně s dcerou – plno radostných a vtipných okamžiků a není charakterově bezchybnou obětí domácího násilí a nesolidárního systému, které by se děla jen samá příkoří (podobně není její bývalý partner jednorozměrný padouch). Chvílemi to sklouzává k lehké didaktičnosti, ale vzhledem k důležitosti tématu (a jeho neviditelnosti pro velkou část společnosti) mi snaha popsat co nejvíc peripetií samoživitelek a ukázat možná východiska nevadila. Velké překvapení a jeden z nejúspěšnějších mainstreamových pokusů přiblížit se Kenu Loachovi. ()

Galerie (90)

Zajímavosti (7)

  • Hlavní natáčení seriálu započalo dne 28. září roku 2020 a skončilo 9. dubna 2021 ve Victorii v Britské Kolumbii (Kanada). (dan4815)

Reklama

Reklama