Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Saturnin je sluha, který se stane pánem svého pána. Mladý muž dobrého společenského postavení a vychování, trochu konzervativní, získá, ne vlastní vinou, sluhu Saturnina. Ten se de facto stane pánem svého zaměstnavatele a způsobí v jeho dosud poklidném životě řadu překvapivých zvratů a situací. Ty by se bez Saturnina daly těžko zvládnout. Už proto ne, že by bez něj pravděpodobně nikdy nenastaly. Saturnin je v Čechách pojmem již několik generací. V roce 1942 napsal spisovatel a novinář Zdeněk Jirotka (1911 až 2003) knížku s tímto názvem a od té doby byla vydána dvanáctkrát. Čtenáři ji milují pro její suchý humor, ne nepodobný "anglickému", množství parodií a nadsázky a zejména pro absurdní situace, do kterých uvádí svérázný sluha Saturnin celé své okolí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (426)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Až na Víznera v ústřední úloze mi přijde obsazení hodně diskutabilní. Což by možná tolik nevadilo, kdyby se alespoň podařilo zachovat ducha předlohy. A v tomto ohledu scénárista totálně zklamal. Celkový dojem nevylepší technické zpracování, které jakoby z chudší televizní inscenace vypadlo. Saturnin není vůbec špatným snímkem, jen je až moc průměrný a své knižní předlohy nehodný. Nic více, nic méně. ()

Elyssea 

všechny recenze uživatele

Miluju Jirotkovu předlohu a naprosto zbožňuji film. I když Oldřich Vízner podle popisu knihy nesplňuje Saturninovy fyzické parametry, lepšího sluhu pana Oulického si ani nedovedu představit. Teta Kateřina je naprosto brutální svými příslovými a i to poskakování by se našlo. Petr Vacek jako Milouš s knírkem, Lubomír Lipský je ten nejlepší možný dědeček. Hlavní pár se vyvedl a Milan Lasica to jen dovršil. Bezpochyby jeden z nejlepších filmů devadesátých let. Nestárnoucí komedie. P.S: Jak to sakra skládá ty lehátka? :)) ()

Reklama

Djoker 

všechny recenze uživatele

Zástupy fanoušků Saturnina se musely rekrutovat ze čtenářů předlohy. Jiné vysvětlení pro oslavné chorály u průměrného televizního snímku nemám. Humor prokládaný příslovími je až moc prkenný. S odstupem času se však obsazení ortodoxního fanouška první republiky Havelky jeví jako geniální tah. Hodně pomáhá i účast jedné z prvních porevolučních štěrbin, jejíž kvality ocenili nejen všichni členové skupiny Lucie. ()

Scalpelexis 

všechny recenze uživatele

Saturnin je jedna z mála knih, která mě baví číst dokola a i přesto, že se snímek snaží předlohu opravdu věrně okopírovat, tak to tak výjimečně nefunguje. Herecké obsazení je výborné, Vízner je dokonalý se všema jeho grimasama a vystupováním, beru vysoko i Lasicu a Havelku jako hlavního hrdinu. Jenže..ono to jednoduše není tak vtipný, jak bych si přál a očekával. Místama je příběh trošku těžkopádný a neplyne, což je škoda. Na obranu filmu si nemyslím, že to mohlo být o moc lepší. ()

Davson 

všechny recenze uživatele

Nejdřív jsem četl knihu, ze začátku mě nudila, postupně si mě ale svým jedinečným a inteligentním humorem získala a naprosto podmanila. A pak se mám podívat na film? Mnoho těch humornách scén z knihy ve filmu naprosto vyšumělo. Aspoň, že se jim podařilo přidat pár vtípků, které ve filmu naopak vyzněly dobře a obsazení Víznera byl skutečně zdařilý krok. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (13)

  • V celém Jirotkově románu jméno Saturninova (Oldřich Vízner) pána nezazní. Pro účely filmu však bylo použito jméno Jiří Oulický. Toto jméno není náhodné, jde o skutečného Jiřího Oulického, chovatele koní z Husince (u Prachatic), kterého Jiří Věrčák osobně znal. (Ollie235)
  • Místo, kde kotvil hausbót, bylo Dětský ostrov v Praze. Dědečkova vila se nacházela v Hýskově. Také se natáčelo na Valdštejnských zahradách a na Bubovických vodopádech v okresu Beroun. [Zdroj: filmovamista.cz] (SONY_)
  • Ve filmu Ondřej Havelka zmíní své civilní jméno. V lese na houbách pronese následující větu: „Například kolega Patočka od nás z banky jednou našel v listnatém lese Čirůvku havelku. (consuela1)

Související novinky

Zemřel Milan Lasica

Zemřel Milan Lasica

19.07.2021

Ve věku 81 let včera večer zemřel slovenský herec, režisér, textař a humorista Milan Lasica. Rodák ze Zvolenu má k dnešnímu dni na svém kontě přes stovku filmových a televizních rolí. Umění se… (více)

Reklama

Reklama