Reklama

Reklama

Maso a krev

  • Česko Krev a maso (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Na začátku šestnáctého století zuří kdesi v západní Evropě jedna z mnoha šarvátek podporovaných dosud ještě stále netuchající morovou nákazou. Italský šlechtic Arnolfini (Fernando Hilbeck) se snaží za každou cenu dostat zpátky svůj hrad a slíbí bandě žoldáků několik hodin plenění, pokud se jim podaří ho dobýt. Jenže žoldnéři jsou horší jak smečka vlků a tak se rozhodne svůj slib změnit. Odebere jim zbraně i kořist a pár jich pro výstrahu nechá pověsit. Malá skupina z nich vedená Martinem (Rutger Hauer) se ale rozhodne svou křivdu napravit loupením. A jaké je jejich překvapení, když se jim do kořisti připlete i sličná nastávající choť Arnolfiniho syna Stevena (Tom Burlinson) Agnes (Jennifer Jason Leigh). A netrvá dlouho a Martin se zamiluje... (monolog)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (205)

blackrain 

všechny recenze uživatele

Temný a špinavý středověk v podání Paula Verhoevena, který do hlavní role obsadil charismatického Rutgera Hauera. Hauer hraje Martina bývalého žoldáka. Ten velí bandě podobných lidí jako je on sám. Verhoeven nám představil hodně drsný film vykreslující život tehdejších lidí bez všech možných romantických a pohádkových příkras. Libuje si v naturalistických scénách a těch bylo ve filmu poměrně dost. Středověk nebyl procházkou růžovým sadem. Neustále se válčilo, loupilo, drancovalo, vraždilo, znásilňovalo a občas do toho všeho přišla nějaká ta morová rána nebo jiná epidemie, která zbídačelé lidi ještě více odrovnala. Viděno ve velmi špatné verzi s otřesným dabingem. Proti tomu je dabing TV Nova rajská hudba. Všechny postavy zde namluvila jedna jediná osoba, která bohužel stejným hlasem mluvila jak ženy taky i muže, takže jsem se občas i špatně orientovala. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Nevím, jestli středověk vypadal takhle, ale rád si představuji, že ano. 1) Strhující dobrodružství v historických kulisách. První hollywoodský projekt v té době již známého holandského režiséra 47letého Paula Verhoevena, se zvláštním pojetím a podivnou stylizací (natáčelo se ve Španělsku) určitě zařadil mezi snímky, které si divák zapamatuje. 2) Míra brutality a sexu mi na rozdíl od mnohých nadšených či naopak pohoršených komentátorů nepřipadá přehnaná. 3) Některé scénáristické excesy na mě působí spíše zábavně než nepřípadně (úsměvné osvobození z řetězu úderem blesku). 4) Zaujali mě 29letý půvabný Australan Tom Burlinson (šlechticův syn Steven) a samozřejmě 41letý Holanďan Rutger Rutger (šéf nespokojených žoldnéřů Martin). 5) Výstižný koment: Bluntman*****. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak teda nevim, co na tom bylo tak moc brutalniho, uz sem videl filmy, kde litaly streva a vsechno mozny a to tady neni. Ale atmosfera stredoveku je dobra. Hodne me potesil Rutger Hauer, kteryho vetsinou ve filmu vidim v nejaky mensi roli, je tlustej jak prase a moc mu to nejde. Kdezto tady je to o necem jinym, mladej, hubenej a docela drsnej. Jennifer Jason Leigh je taky dobra, jak dela, ze pomaha Rutgerovi, ale vlastne je proti nemu, ale myslim, ze si lidi budou spis vsimat jejiho obleceni, nez jejiho hereckyho talentu, protoze zadny obleceni vetsinou nema. Pribeh byl hodne jednoduchej, ale docela poutavej a par scen bylo fakt dobrejch, ale nektery byly naopak zbytecny. Hodne me nasrala zaverecna bitva, pride nejakej mladej blbecek a za par hodin postavi neco jako tank, to bylo dost prehnany. A ten konec me taky nastval, fandil sem Martinovi, protoze ten byl podle me kladnej a byl sympatak. Je fakt, ze Verhoeven natocil lepsi filmy, ale za tenhle se stydet nemusi. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Název skutečně nelže - Verhoeven se ve středověku cítí jako doma, resp. je to středověk á la Paul V. Fascinovalo mě, jak se úspěšně vyhýbá prakticky jakémukoliv klišé žánru. Proč řešit dobro a zlo, kdo je hrdina a kdo padouch? Tady není nikdo lepší než ten druhý, jsou jen živí a mrtví. Brutální násilí a sex, rozhodně žádná romantika (nabízí se srovnání s Jestřábí ženou ze stejného roku, kde Rutger Hauer taky hrál). Skvělý film. **** 1/2 ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Musím pochvalně zatleskat pazourama... Tohle se Verhoevenovi vážně povedlo. Středověký novověk (1501, přes veškerý vliv renesance se toho zas tak moc nezměnilo) je sice přece jen oproti tomu, jak to asi vypadalo ve skutečnosti, celkem čišťoučký, ale zas tak to moc nevadí. Jennifer Jason Leigh tu předvání něco naprosto mimořádného, s její Agnes bych se opravdu chtěl potkat, to je neuvěřitelně silná a zároveň sympatická žena... Nakonec tam té krve anoncované v názvu ale zas tak moc nebylo. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (14)

  • Postava menom Hawkwood (Jack Thompson) bola pomenovaná po Sirovi Johnovi Hawkwoodovi (1320-1394), skutočnej historickej postave. Hawkwood viedol skupinu condottiérov - talianskych žoldnierov v 14. storočí. (misterz)
  • Některé části filmu byly cenzurovány, včetně sekvence znásilnění. To naštvalo Jennifer Jason Leigh (Agnes), která byla proti cenzuře. „Je to brutální a ošklivé znásilnění a vím, že to spoustu lidí rozruší. Ale ten film je výjimečný. Paul Verhoeven je tak nadaný.“ (classic)
  • Natáčení probíhalo ve španělských městech Belmonte, Cuenca, Cáceres a Ávila. (Terva)

Reklama

Reklama