Reklama

Reklama

Maso a krev

  • Česko Krev a maso (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Na začátku šestnáctého století zuří kdesi v západní Evropě jedna z mnoha šarvátek podporovaných dosud ještě stále netuchající morovou nákazou. Italský šlechtic Arnolfini (Fernando Hilbeck) se snaží za každou cenu dostat zpátky svůj hrad a slíbí bandě žoldáků několik hodin plenění, pokud se jim podaří ho dobýt. Jenže žoldnéři jsou horší jak smečka vlků a tak se rozhodne svůj slib změnit. Odebere jim zbraně i kořist a pár jich pro výstrahu nechá pověsit. Malá skupina z nich vedená Martinem (Rutger Hauer) se ale rozhodne svou křivdu napravit loupením. A jaké je jejich překvapení, když se jim do kořisti připlete i sličná nastávající choť Arnolfiniho syna Stevena (Tom Burlinson) Agnes (Jennifer Jason Leigh). A netrvá dlouho a Martin se zamiluje... (monolog)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (205)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $6,5miliónaTržby USA $100,000Tržby Celosvetovo $400,000║ Úplne mimo vkusu natočený film, doslova takmer nepozerateľné pre svoju otvorenú surovosť scén v erotických alebo milostných etapách, taktiež príde aj na znásilňovanie, no proste nahota a až nechutná brutalita scén na každom kroku, čím maximálne Verhoeven zabíja akúkoľvek stavbu príbehu a samotných postáv. Je pekné že relatívne chcel ukázať čo najreálnejšiu dobovú atmosféru ale v takomto prevedení, čo ponúka je to nadmieru od veci a pozerateľné len pre tých čo majú pre Verhoevenovú zvrhlosť žalúdok, Základný Inštinkt je oproti tomuto pekná romantická rozprávka. /40%/ ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Temný a špinavý středověk v podání Paula Verhoevena, který do hlavní role obsadil charismatického Rutgera Hauera. Hauer hraje Martina bývalého žoldáka. Ten velí bandě podobných lidí jako je on sám. Verhoeven nám představil hodně drsný film vykreslující život tehdejších lidí bez všech možných romantických a pohádkových příkras. Libuje si v naturalistických scénách a těch bylo ve filmu poměrně dost. Středověk nebyl procházkou růžovým sadem. Neustále se válčilo, loupilo, drancovalo, vraždilo, znásilňovalo a občas do toho všeho přišla nějaká ta morová rána nebo jiná epidemie, která zbídačelé lidi ještě více odrovnala. Viděno ve velmi špatné verzi s otřesným dabingem. Proti tomu je dabing TV Nova rajská hudba. Všechny postavy zde namluvila jedna jediná osoba, která bohužel stejným hlasem mluvila jak ženy taky i muže, takže jsem se občas i špatně orientovala. ()

Reklama

Juto 

všechny recenze uživatele

Je to boj v mene tzv. vyššieho cieľa s použitím akýchkoľvek prostriedkov vrátane násilia bez ohľadu na akékoľvek morálne princípy. Réžia Paula Verhovena je efektívna a dokonalá ako obvykle a celé obsadenie má nádherné a veľmi prirodzené predstavenia. Ale najviac ma zaujala Jennifer Jason Leigh, ktorá má jeden zo svojich najlepších výkonov. V úžasnej úlohe, mladej ženy, ktorá používa svoje telo na boj o prežitie v nepriateľskom prostredí. 8/10 ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Opravdu úsměvná variace středověku s nevídaně kreténským mysteriózním (?) "feelingem" a rádoby krvavými akčními scénami. Celé poselství tohoto filmu opravdu nechápu, jelikož občas má divák tzv. WTF pocit a říká si jestli měli tvůrci všech pět pohromadě. A věřte tomu nebo ne, to dvouhodinové hašteření herců působí všelijak jen ne filmově. Očividně byly časy, kdy byl Verhoeven ještě v plenkách a do šokujícna a mraziva měl ještě ke zdolání velký kus cesty. Alespoň se na tomto paskvilu nacvičil. Bohužel však způsobil i v podstatě konec Rutgera Hauera, který se postupem času začal objevovat stále více a více ve vedlejších rolích, což je relativně podivné, neboť i jako úchylný žoldák s kolečkem navíc má poměrně dost charizmatu. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Historická postmoderna, která sice měla vytyčený úkol odromantizovat a odmýtizovat období ranného novověku, ale provedla to s takovou zarputilostí, že ho prostě vyexploitovala. Na čemž není prachnic špatného, akorát místy prostě trochu píchne, když v tom člověk vidí tu nekompromisní vizi, která se ale skrývá za karikaturními postavami a uspěchanými situacemi, za něž nejspíš může přílišná rozmáchlost. Už dlouho se mi nestalo při filmu, že jsem se cítil nepohodlně, ovšem sledovat úporné a otevřené sexuální scény s mladičkou Jennifer Jason Leigh, která stále vypadá jako dítě a její postavě ve scénáři má být skutečně cca 12 let, nutí k obezřetnosti, zdali se vám zrovna nikdo nedívá při sledování filmu přes rameno. Ale prý ji při natáčení bylo 22, tak to je pohoda. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (14)

  • Z předčasně uniklých a nelegálních kopií byl snímek znám pod názvem Růže a mečem. (Terva)
  • Jeden z nejvýznamnějších sporů se odehrál mezi Paulem Verhoevenem a Rutgerem Hauerem (Martin), který si chtěl vypěstovat pověst herce hrajícího spíše hrdiny než padouchy, jako tomu bylo ve filmu Blade Runner (1982). To bylo v rozporu s Verhoevenovým záměrem vykreslit morální nejednoznačnost svých postav a středověk jako „smradlavou dobu, ve které se dá žít“, aby se distancoval od typických středověkých fantasy vyobrazení tohoto období. To způsobilo, že mezi oběma tvůrci vznikla hořká roztržka a už spolu nikdy nespolupracovali. (classic)
  • Tento film je odpoveďou Paula Verhoevena na romantizujúci pohľad tvorcov na obdobie stredoveku. Chcel divákom ukázať, že toto obdobie bolo presiaknuté brutalitou, rozličnými chorobami, chudobou a biedou a že odchod z tohoto sveta prirodzeným spôsobom bol vzácnosťou. (beso74)

Reklama

Reklama