Reklama

Reklama

Muž bez stínu

  • USA Hollow Man (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Geniální vědec Caine pracuje pro Pentagon a v tajném laboratorním komplexu vede tým, který pracuje na projektu látky, způsobující neviditelnost. Týmu se podaří vytvořit i sérum, které neviditelné organismy opět zviditelní. Přes úspěšný pokus s gorilou Caine neprozradí armádnímu výboru, že práce na projektu se blíží ke konci. Místo toho se rozhodne vyzkoušet látku na sobě. Málem zkolabuje, ale stane se neviditelným. Tým si zvyká na neobvyklou situaci, kdy se mezi nimi pohybuje neviditelný Caine. Jeho zpočátku úsměvné legrácky jsou ale stále znepokojivější. Když se pokusí osahávat Sarah, která usnula v laboratoři, a zděšená Linda se s ním odmítne pomilovat, začnou si členové týmu uvědomovat změnu v jeho chování. Situace se ještě zhorší, když se plánovaná reverze nezdaří a Caine zůstane neviditelný. Jedné noci uprchne z podzemního komplexu a vydá se do města, kde znásilní krásnou sousedku. Šokovaná Linda se netají tím, že vše prozradí. Podaří se ho zbývajícím členům týmu najít a zastavit dřív, než unikne z laboratoře a ztratí se v ulicích Washingtonu? (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (400)

Kusko.t2 

všechny recenze uživatele

Hollow Man ponúka výborný vizuálny zážitok a aj príbeh, ktorý síce nie je originálny, avšak pekné nápady v scenári ho posúvajú nahor (napríklad tie scény, kde si začne Kevin Bacon uvedomovať svoju silu, a keďže je muž začne všeličo „skúšať“). Film s výbornou atmosférou, na ktorý neviem a ani nechcem zabudnúť. Hlavne, že sa film tohto druhu zameral na vyššiu vekovú skupinu divákov, nie je to konečne až také sladké a romantické ako obvykle. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Nekompromisní a nesmlouvavý holanský řezník Verhoeven nabízí svou vlastní verzi neviditelného muže. Je to ke konci akční a vlastně i docela hororové. Nicméně spokojenost je pouze částečná. Kevin Bacon záporáky uměl vždycky, ale obsazení ostatních rolí mohlo být promakanější. Závěrečná vyvražďovačka probíhá stylem, rozdělte se kdykoliv to jde a samozřejmě nechybí několikanásobné zabití netvora. 65% ()

Reklama

Nin 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem si, že to bude spíš průšvih, ale nakonec se z toho vyklubal sympatický snímek. Především má i na dnešní dobu (píše se rok 2019) fakt vyvedený triky. Všechno to, jak neviditelný muž ovlivňuje prostředí (stoupá do kaluže vody, šahá na něco nebo na někoho...) a především jak si navlíká masku s průhlednými dírami vypadá pořád výborně a zcela uvěřitelně. Samotný příběh je takovou moderní verzí klasického Neviditelného muže a vcelku to funguje. Film má dvě hodiny, ale má velmi slušné tempo... Scénář je zábavný, ale je tam něco, co mi na něm nesedělo. Jak ten příběh mají rozehraný, tak je asi těžký to pojmout realističtěji, ale stejně to občas působilo místy přehnaně a místy nelogicky. Především závěr je už pak jako z nějakého desátého dílu Pátku třináctého s nesmrtelným Jasonem, což neodpovídá zbytku filmu, který se snaží být spíš poměrně realistickým sci-fi thrillerem. Celkově velmi slušný film se super triky, ale v něčem mi nesedl. (7/10) ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Otřepané téma neviditelnosti tentokrát v perfektním provedení. Nejmodernější triky dělají z filmu opravdový vizuální zážitek (především přeměna ze stavu viditelnosti do neviditelnosti a naopak). Navíc má film spád a napětí. Nevadí mi ani závěrečná akce – je to tedy silně přehnané, ale to já u těchto filmu beru – spíše jsem se tomu musel smát než, že by mě to znechutilo. Dost zajímavý mi přijde vývoj postavy vědce, kterého hraje Kevin Bacon. Zpočátku normální (ač dost egoistický) člověk pomalu odhazuje zábrany a stává se nebezpečným. ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

"Platón ve své Republice říká, že kdyby se člověk dokázal učinit neviditelným, začal by loupit, na co by přišel, narušoval by soukromí jiných lidí, znásilňoval ženy, zabíjel nepřátele – zkrátka choval by se, jako by byl bůh. Platón má podle mě pravdu v tom, že se chováme slušně a spořádaně jenom proto, že nás k tomu nutí společnost.“ To jsou slova Paula Verhoevena k jeho poslednímu americkému filmu, Muži bez stínu, který je chytřejši, než se na první pohled zdá, a známý to provokatér si neodpustí ani různé náboženské paralely - proč je jméno hlavní záporné postavy Sebastian podobné slovu "christian", tj. křesťan?_____ Muž bez stínu v podstatě představuje vrchol Verhoevenovy americké tvorby, v níž rezignoval na nejednoznačné postavy a jejich psychologickou drobnokresbu, naopak se vyžívá v kinematografii atrakcí a zintenzivněné naraci... a v tomto ohledu Muž bez stínu ani lepší být nemůže, protože tvůrci se nijak netají tím, že vzniknul pouze jako triková exhibice. Erotické dusno, známé ze Základního instinktu či Showgirls, se zde proměnilo ve fetišizaci, naopak spojitost s klasickými universaláckými horory hlavně 30. let zde na rozdíl od RoboCopa (Frankensteina) není tak patrná._____ Co je ale na Muži bez stínu to nejzajímavějši, je fakt, že - krom toho, že film prošel MPAA bez jediného zásahu - se do středobodu vyprávění dostává konečně ženská soběstačná hrdinka. Ty měly vždy u nizozemského filmaře své místo, ale optika přiběhu byla podávána skrze mužovo oko, zde se důmyslně měńi cca. v poslední třetině fokalizátor příběhu a všechna machistická klišé se tak tím pádem hyperbolizují a vysmívá se jim. Necítit v tom nevyužitý potenciál, je to za jasných 5*, nikoliv váhavých a co do americké Paulovy tvorby jeho nejslabším filmem. A opětovně platí, že Verhoevenovy filmy by se neměly dočkat pokračování, viz RoboCop, Základní instinkt, Hvězdná pěchota a nakonec i Muž bez stínu. :-( ()

Galerie (29)

Zajímavosti (24)

  • Film bol jedným z mála, ktoré sa mohli natáčať priamo pred budovou Pentagonu, pričom Paul Verhoeven vyjadril prekvapenie, že scenár bol schválený, keďže témou je vláda Spojených štátov amerických, ktorá zadáva vedecké experimenty, aby sa živé bytosti stali neviditeľnými. (Arsenal83)
  • Film bol natočený v chronologickom poradí, čiastočne kvôli tomu, že laboratórium má byť na konci zničené. (Arsenal83)
  • Deset dní poté, co se stal Sebastian (Kevin Bacon) neviditelným, Laura říká, že je v tomto stavu déle, než všechna ostatní zvířata. Pes byl však neviditelný o mnoho déle. (Kroup4)

Související novinky

Sequely od Sony

Sequely od Sony

13.07.2005

V Sony Pictures sa pomaly trhá neveľké vrece, z ktorého sa na nás v najbližších rokoch vysypú hneď tri pokračovania k známym filmom. Začnime najmenej zaujímavým - ROAD HOUSE 2: LAST CALL, ktorý bude… (více)

Reklama

Reklama