Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Svého času nejdražší nizozemský film sleduje osudy studenta Erika Lanshofa (Hauer) a jeho přátel z univerzity v Leidenu na pozadí druhé světové války. Idyla studentského velkoměstského života se s příchodem nacistů mění v noční můru, v níž je každý z přátel nucen zaujmout své místo. Ať už jako válečný hrdina ve službách královny, dvojitý agent či voják ve službách Wehrmachtu. Tvůrci tak oslavují válečné hrdinství Nizozemců, stejně jako upozorňují na hanbu kolaborantů. (J.Connor)

(více)

Recenze (44)

d-corso 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv to ve valné většině případů nedělám, dovolím si malou výjimku a alespoň krátce se vyjádřím k jednomu vezdejšímu komentáři, který Oranžského vojáka přirovnává k Tmavomodrému světu. Ano, ty dva filmy mají několik styčných bodů (stejně jako kupříkladu Maxipes Fík a Terminátor) - odehrávají se za druhé světové války a na obloze je k vidění několik válečných letadel. Ale zde podobnosti pohříchu končí. Zcela na místě by naopak bylo případné srovnání s o třicet (!) let novější Zwartboek. Oba snímky se zabývají fenoménem dvou tolik odlišných tváří okupovaného Nizozemí - odbojem a kolaborací. Přestože středobodem příběhu jsou v Oranžském vojákovi válečné osudy šestice přátel - bývalých univerzitních studentů, neodpustí si Verhoeven řádné "šlápnutí" do holandského vosího hnízda a rozhodně nejde jen o "nucenou" kolaboraci jednoho z hlavních hrdinů. Záběry na pochodující dobrovolníky v řadách německé armády a přihlížející hajlující davy, činnost kolaborantských represivních složek, jsou dostatečně výmluvné a dokazují, že tvůrci to s vyrovnáním se s válečnou minulostí tohoto druhu mysleli velmi vážně. Filmů jako je Soldaat van Oranje a Zwartboek by bylo potřeba v mnoha zemích Německem okupované Evropy. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Čo sa týka rannej Verhoevenovej tvorby páčilo sa mi to menej ako Turks fruit (1973) a aj ako Keetje Tippel (1975), avšak na nadpriemer to bohato stačí. Hlavne vďaka R. Hauerovi, ktorý to tu rozbalil ako z veľkej knihy. Jeho postavy študenta Erika Lanshofa som sa po celý čas nevedel nabažiť, tak veľkú charizmu má iba málo hercov. Dejová linka nedala ani minimálny priestor na nudu, stále sa tu niečo riešilo, stále sa pred niečím utekalo, no proste svet špiónstva a odboja ako na dlani. A k tomu veľká porcia priateľstva, lásky a zrady. Dokonca tu bolo aj pár ukážok ako si Nemci cez vojnu vynucovali informácie, poviem vám, taký klystír by som nechcel dostať. Na druhú stranu to ale po emotívnej stránke trocha zaostalo za očakávaniami. V tomto smere sa mi Čierna kniha (2006) páčila viac. 75/100 ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

Z môjho pohľadu, je to dobrý vojnový film, holandského provokatéra Paula Verhoevena, ale na strane druhej, pozorujem veľmi častý jav, v neprehľadnom strihu a nesúvisiacich scénach, kde práve toto mi vadí ! V okupovaných krajinách, ako napríklad vo Francúzsku, či aj v dejovom Holandsku, pôsobili KOLABORANTI, a tiež patričný ODBOJ, a tak sledujem tieto dve zložky, pričom mi akosi chýbala väčšia aktivita odboju, v ktorom hlavná postava Erik Lanshof, stvárnená holandskou superhviezdou Rutgerom Hauerom, neustále pendluje medzi Anglickom, kam utiekla kráľovná a domácim prostredím. Atmosféra má vysokú úroveň, ale stále platí vyššie uvedené pravidlo, prečo som filmu nadelil priemerných 60 % ! Strašne roztržitý snímok ! ()

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

3.2/5 || Z podivného a nudného začátku, kdy jsem nějakou dobu přemýšlel o tom, že film vypnu a nedodívám ho, se Oranžský voják postupně trochu zlepšil, ale že by šlo o nějaký super zábavný, zajímavý nebo napínavý snímek se podle mého názoru hovořit nedá. Po Showgirls druhý nejhorší film od P. Verhoevena, co jsem viděl (z 11). || Režie: ****, Scénář: ***, Herci: ***, Hudba: ***, Efekty/výprava: ****, Kamera: *** ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Film o přátelství ze školy, které přetrvalo i přes nepřízeň kruté války na všech frontách. Bylo jich šest, jeden zradil ve službách Německa, další se dali do služeb království a špionáže, jeden skončil u Wehrmachtu, další zůstal v civilu. Všichni se ale měli rádi, všem bylo dáno se během války potkat, jen dva však válku přežili... ()

Galerie (14)

Zajímavosti (5)

  • V době uvedení se jednalo o nejdražší snímek, který kdy v Holandsku vznikl. (Hans.)
  • Film byl natočen na motivy stejnojmenného románu nizozemského autora Erika Hazelhoffa Roelfzemy z roku 1970. Roelfzema v něm zachytil své zážitky z druhé světové války, kdy působil i jako pilot RAF. (skudiblik)

Reklama

Reklama