Reklama

Reklama

VOD (1)

Po šesti měsících na sólové misi najde osamělý astronaut (Adam Sandler) na palubě záhadného tvora a s jeho pomocí zachrání svoje manželství. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (253)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Kozmonaut z Čiech (ako postava, tak názov), rieši manželskú krízu, traumy z minulosti a psychoterapiu s nie zrovna fotogenickým mimozemšťanom. A zvláštny úkaz pri Jupiteri, v ktorom sa, ako po celý čas predpokladáme, bude odohrávať finále. Je síce prínosné premýšľať aj nad múdrosťami ohľadom ľudskej sebeckosti, unikaniu pred problémami a strachom z blízkosti druhého človeka, avšak aj tak nás najviac zaujíma, čo sa nachádza v onej hmlovine. No a je to zhruba to, čo očakávate, nič viac a nič menej. Proste všetko a nič, začiatok aj koniec. A mne sa tam páčilo. Vyššie s hodnotením ísť nemôžem kvôli arachnofóbii. 70% ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

I kdyby byla knížka dvakrát lepší než film, pořád nebude dobrá. To je tak, když se něco válí Netflixu 3 roky v šuplíku a vytáhne se to jenom kvůli stávce scenáristů, protože stojí vznik nového contentu. Existenciálně vztahové kecy s potenciálem na deset minut stopáže rozmrdané do celovečeráku. Nejlepší role samozřejmě Hanuš the Pavouk. 25% ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

Je to velmi, velmi, velmi literární. Celou první půlku jsem si na to zvykala a velmi jsem sama se sebou bojovala. Nakonec jsem si řekla, že oukej, příjmu materiál tak, jak je mi předkládán. Fialová je přece jen má nejoblíbenější barva. A za oříškové máslo a slzičky a Sparks na konci přidávám pátou hvězdu. Carey Mulligan fantastická, Paul Dano hot. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Pravděpodobný problém tohoto filmu je ten, že se nejedná o typické sci-fi, jako spíš o existenciální drama, což jednoznačně není pro každého. A to, že v něm hraje Adam Sandler, který je mimochodem výbornej, tomu úplně nepomáhá. Průměrný divák totiž uvidí jeho jméno a bude očekávat zábavu a ne emotivní kolotoč člověka, který ve vesmíru bojuje sám se sebou. Trošku to tu působí, jako takový příběh Terence Malicka z vesmíru. Mně se ale tenhle film moc líbil. Má hloubku, zajímavé vizuální momenty a hlavně finále, které je naprosto fantastické. Až mi mimozemšťana Hanuše, kterého fantasticky namluvil Paul Dano, bylo dost líto. Nicméně fantastické je i to, že Netflix zfilmoval příběh českého autora. Sice s příběhem získal více ocenění za oceánem, než u nás, ale obdiv si to zaslouží. Pravda, že pár momentů působí pro Čecha trošku úsměvně (pár dobrých narážek na českou historii nebo český vesmírný program), ale když se přes to překlenete, tak musíte cítit hrdost. Tohle vidí celý svět a Adam Sandler tu nosí oblek, na kterém je našitá česká vlajka. Kolik takových filmů to má? ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Kniha se mi onehdy líbila, ale ne bezvýhradně. Co mi na ní ovšem vadilo, ve filmu není. Soustředí se jen na to nejdůležitější, a to Kosmonautovi ohromně prospělo. Melancholická meditace o samotě, tichu a odloučení není rozhodně pro každého, ale o to víc odmění ty diváky a divačky, kterým kápne do noty. Adam Sandler je zase jednou naprosto dokonalý, Hanuš s hlasem Paula Dana zrovna tak. Škoda, že si takový film nedokážeme natočit sami. ()

Galerie (140)

Zajímavosti (14)

  • Jaroslav Kalfař uvedl, že román měl být původně v jiné formě. „Původně to byl jen vtípek o americkém astronautovi, který uváznul na oběžné dráze a jemuž najednou zavolá jeho žena žádající o rozvod.“ Z vtipu se stala povídka napsaná v posledním roce na univerzitě, později plnohodnotný román a následně celovečerní film. (Jamal)
  • Řídící centrum a pár dalších lokací se natáčely v Kongresovém centru v Praze. (formelin)
  • Všechny postavy si i v anglickém znění ponechají česká jména. Adam Sandler jako Jakub Procházka, jeho žena (Carey Mulligan) se stejně jako v knize jmenuje Lenka a Paul Dano namluvil starodávné stvoření pojmenované astronautem jako Hanuš. (Jamal)

Související novinky

Kosmonaut z Čech nabírá další hvězd

Kosmonaut z Čech nabírá další hvězd

16.04.2021

Filmová adaptace knihy Spaceman of Bohemia českého autora Jaroslava Kalfara přibrala další hvězdu. Poté, co se projektu ujal Adam Sandler spolu s režisérem Černobylu Johanem Renckem, se nyní k… (více)

Adam Sandler v adaptaci české knihy

Adam Sandler v adaptaci české knihy

27.10.2020

Před časem jsme informovali, že kniha českého spisovatele Jaroslava Kalfaře žijícího v USA The Spaceman of Bohemia alias Kosmonaut z Čech se dočká filmového zpracování od streamovací služby Netflix.… (více)

Reklama

Reklama