Reklama

Reklama

Bouřlivé víno

  • Československo Búrlivé víno
Československo, 1976, 128 min

Předloha:

Jan Kozák (kniha)

Kamera:

Josef Illík

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Vladimír Menšík, Božidara Turzonovová, Jiří Vala, Čestmír Řanda st., Slávka Budínová, Eva Hudečková, Jaroslav Moučka, Zdeněk Kryzánek, Rudolf Jelínek (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Film Bouřlivé víno byl zasazen do roku 1968, kdy se předseda JZD Janák (Vladimír Menšík) ve fiktivní jihomoravské vísce Pálavice postaví plánům několika chamtivých vinařů, kteří v touze obchodovat s vínem na vlastní pěst naletí chytrému podvodníkovi. (Bohemia MP)

Recenze (163)

xaver 

všechny recenze uživatele

Přestože celá vinařská trilogie byla natočena za totality, má v mnohém pravdu. Ti co film hodnotí jako odpad, asi nezažili celou plejádu šíbru a podvodníků, kteří se vyrojili před, ale hlavně po sametové revoluci. Z tohoto hlediska je film nadčasový a celkem věrně vykresluje často schizofrenií situaci našeho venkova před revolucí, která se ale po sametové revoluci namnoze zhoršila a naše zemědělství se dostalo do v neutěšitelné situace. Vynikající herecké výkony, zejména Vladimíra Menšíka a Božidary Turzonovové jenom podtrhují kvalitu snímku. Pokud budeme na taková díla hledět z ideologického hlediska, tak bychom museli jako odpad odsoudit všechny filmy vzniklé v letech 148 – 1989. Nechápu proto, proč někteří odsuzují tento snímek jako uměleckou degradaci scenáristy Miloše Macourka. Budiž jim odpuštěno, pokud nežili v té době. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Tento film mi tak úplně nesedí k tvorbě dvojice Vorlíček-Macourek. Ostatně já si myslím, že z trilogie je nejlepší druhý snímek Zralé víno. Mám rád české a československé filmy a proto se i na tento rád podívám. Přestože, sám si myslím, že je spíše průměrný a to jej ještě z podprůměru tahá skvělé herecké obsazení, hlavně pak Vladimír Menšík. Ale hraje zde i celá řada dalších skvělých herců a hereček v čele s I. Janžurovou. Jsou filmy, které je těžké zařadit do nějaké kategorie. Tento byl zařazen mezi komedie. Ano, k tomuto má nejblíž. Ale moc se nezasmějete. Není to prostě taková ta typická komedie. Spíše to ukazuje, jak je složité fungování ZD a jak se představy lidí, pracující v jednom podniku, mohou lišit a jak lehké je takového rozkolu využít ve svůj prospěch. Protože filmů z vinařského prostředí v našich archivech není mnoho, oceňuji ho. Krásné prostředí + kvalitní herci, to mi dává moje hodnocení. Vše ostatní je spíše průměr. ()

Reklama

Disk odpad!

všechny recenze uživatele

Strašná normalizační slátanina, nikdo tam nemá co hrát (ani Menšík, jenž zjevně nemohl improvizovat, jak u něj bylo zvykem), navíc je to šíleně zdlouhavé. Trpěl jsem u toho jako zvíře. Bohužel Macourek s Vorlíčkem to museli natočit, aby mohli natočit Což takhle dát si špenát. Nejvíc ze všeho nechápu, proč se to pravidelně vysílá jako skvělá lidová komedie. Asi kvůli Vorlíčkovi, který za to získal Státní cenu Klementa Gottwalda, což vypovídá o mnohém... ()

Vikinec odpad!

všechny recenze uživatele

Komedie ve stalinském duchu s neuvěřitelným scénářem. Jak se pod toto mohli podepsat Vorlíček, Macourek, Menšík a další, nepochopím. Film s krásným obalem, ale o to sprostějším obsahem, s krásnou hudbou a prostředím vinic, ale s ohyzdným duchem, který by nevymysleli ani v pekle. Za tento film by si jeho protagonisté zasloužili usmažit. Pro mne jasný odpad. Chci na to rychle zapomenout. ()

Haniczka 

všechny recenze uživatele

Ve víně je pravda, ovšem tady to neplatí. Ve filmu o víně se dehonestuje 68', pak akce bratrů Mašínů s podpálenými stohy, ze socialistických družstevníků se dělají milionáři a ze svobodných emigrantů lumpové, co dřou bídu a musejí okrást ty první, aby v kapitalismu vůbec přežili a k tomu znějí malebné zvukové vlny Karla Svobody. Na pana Vorlíčka zvláštní pohádka. Ano, dříve nám všechno patřilo, a teď naše země patří západním židům a korporacím. Opravené domy a dálnice jsou na dluh a ve státní kase je taková díra, že by doktoru Husákovi praskly oba půllitry. Ale ve filmu o víně? Jednu hvězdu za Menšíka, že z toho udělal jakžtakž koukatelnou věc a jednu za vinice. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (19)

  • Při návratu z Rakouska má Michal (Vladimír Menšík) defekt. Když vytahuje rezervu, můžeme vidět jinou příď Škodovky, než při líbačce ve vinohradu. Ve vinohradu má Michalova Škodovka ozdobné lišty jako Š1100, zatímco při návštěvě Rakouska a při výměně kola jako Š1000. (pjotri)
  • Po třiceti letech lze v českém filmu zahlédnout organizaci skaut (Junák). Ta obnovila činnost na jaře roku 1968, aby koncem roku 1970 byla znovu zakázána. (sator)

Reklama

Reklama