Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Nesmělý úředník spořitelny odchází na vojnu. Tam, coby maminčin mazánek, získá nelichotivou přezdívku švadlenka a zpočátku se přes veškerou snahu svých kolegů i nadřízeného kapitána Sychry chová opravdu spíš jako moula a ne chlap. Přesto se seznámí s atraktivní dívkou Julkou, která ho dotáhne nakonec i ke svým rodičům. Tam se ukáže, že Julka je svobodnou matkou a má malého chlapečka. Celá snaha její rodiny spočívá v tom, sehnat jí ženicha, aby vesnické drbny konečně daly pokoj. To je pro čestného Jiřího velké dilema... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (103)

topi 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je taková naivní pohádka z vojenského prostředí. Nedá se brát nijak vážně, jako oddechovka působí skvěle. Humorný příběh o tom, jak se z nesmělého hocha stal pořádnej a zodpovědnej chlap. Mladý ucho Jaromír Hanzlík, přezdívaný Švadlenka je bezprostřední ňouma, avšak sympaťák, jeho otcovský velitel Pepa Somr zase správnej řízek, Jorga Kotrbová, toť šťabajzna a Laďa Menšík dodává potřebné koření. K tomu hudba Karla Svobody a já se pokaždé pobavím. ()

DanušeGr. 

všechny recenze uživatele

Je to taková oddechovka. Bohužel takových maminčiných mazlíčků je hodně a bohužel to potom v životě nemají opravdu jednoduché. Jaromír Hanzlík svoji roli maminčinnýho mazánka sehrál opravdu perfektně. Nakonec se na vojně zamiluje, ale bohužel do špatné dívky, která ho před jeho návratem z vojny opouští a zanechává mu svého syna, kterého si Jirka Valenta (Jaromír Hanzlík) adoptuje a odváží si ho ke svým rodičům. Vojna a špatné manželství z něj udělali chlapa. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Je moc povznášející a zároveň smutné sledovat staré/starší kousky, které byly ubité temnou dobou. Smutné proto, že se jedná o naprostou agitku a nohy ji navíc podkopává mizerný propagandistický scénář, povznášející proto, že se i v takovém kousku objevují neuvěřitelně civilní a přirozené herecké výkony. Jorga Kotrbová krásná!! ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Hluboce znormalizovaný král české crazy komedie. Imaginace Václava Vorlíčka byla znásilněna temnou dobou. Narodila se agitka par excellence, v níž soudruh kapitán je něco jako starší brácha... Nestravitelný nudný propagandistický škvár maskovaný jako komedie s mimikry předních českých herců... ()

zette 

všechny recenze uživatele

Vojenska filmova cast je protivna, v cele s dobrackym kapitanem. Kam se na nej hrabe Mirek Dusin.-)? Ta civilni cast je naopak vyborna a tahne cely snimek nahoru. Hanzlik se sve role ujal verohodne, az mam pocit, ze zde hraje sam sebe. Z ostatnich hercu dominuje Vladimir Mensik a v te dobe velka kocka Jorga Kotrbova. Urcite je v tomto pripade koukatelnejsi dramaticka linie, jak ta komedialni. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (9)

  • Natáčelo se na Mělníku, na pražském Rašínovém náměstí, Loretánském náměstí v Praze a v kasárnách v ulici Čínská v pražských Dejvicích. Stejná kasárna bylo možné spatřit i v jedné scéně filmu Šakalí léta (1993). (BrianStorker)
  • Před odjezdem na vojnu balí „Švadlenka“ kufr, plný oblečení. Kufr je tak plný, že jej nejde zavřít. V následujícím záběru nese kufr její otec a je vidět víko kufru vpadlé dovnitř. Kufr je prázdný. Další chyba je v tom, že balit kufr plný civilního oblečení, je nesmysl, protože první, co se na vojně provádělo, bylo převlečení se do modrých tepláků, zabalení veškerého civilu do papírového pytle a odeslání domů. Na toto byli odvedenci upozornění předem, takže balení kufru na vojnu je nesmysl. Po odeslání civilu domů následovalo ostříhání a nafasování kompletní výstroje – ešusy, pracovní uniforma s obuví, maskáče s kanadami, vycházková uniforma s obuví a další a další propriety včetně spodního prádla. (pjotri)

Reklama

Reklama