Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Nesmělý úředník spořitelny odchází na vojnu. Tam, coby maminčin mazánek, získá nelichotivou přezdívku švadlenka a zpočátku se přes veškerou snahu svých kolegů i nadřízeného kapitána Sychry chová opravdu spíš jako moula a ne chlap. Přesto se seznámí s atraktivní dívkou Julkou, která ho dotáhne nakonec i ke svým rodičům. Tam se ukáže, že Julka je svobodnou matkou a má malého chlapečka. Celá snaha její rodiny spočívá v tom, sehnat jí ženicha, aby vesnické drbny konečně daly pokoj. To je pro čestného Jiřího velké dilema... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (103)

Martin79 

všechny recenze uživatele

Pohodový film na nedělní odpoledne, který docela uběhne i díky výbornému Vladimíru Menšíkovi i samotnému Jaromíru Hanzlíkovi. Navíc Jorga Kotrbová, která dnes už bohužel prakticky nehraje. Václav Postránecký zde hraje hodně slizkého nápadníka Valeše. Dávám tři hvězdy s těžkým srdcem, protože snímek končí trochu nevesele. Jinak ale určitě za tři. ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Aj ja som bol dva roky na vojne. Ale takýto ideál, to je trocha moc. Z chlapca urobili chlapa. Aj z nás urobili chlapov, ale takých, že keď som sa pozrel na uniformu tak mi bolo ...!!! Teraz len spomínam na chalanov s ktoríme sme spolu prežívali tie dva roky??? Film je dosť ideologický , ale dá sa...60%. ()

Reklama

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Děsně naivní film - s naivním scénářem a děsně naivním Jaromírem Hanzlíkem coby vojínem Švadlenkou. No prostě naivní pohled na vojnu z let sedmdesátých, naivní není jen Jorga Kotrbová jako dívka Julka (i když podle závěru možná je i ona) a její (s Dorkou z Tří oříšků pro Popelku) ženatý, traktorista Valeš (Václav Postránecký). A díky Bohu také fešný a sympatický Ivan Luťanský v jedné z vedlejších rolí. To on má "na svědomí" tu druhou hvězdičku, protože, jak správně píše Phobia, jinak je to maximálně na jednu, jelikož jsem volič pravicový... :-)) ()

topi 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je taková naivní pohádka z vojenského prostředí. Nedá se brát nijak vážně, jako oddechovka působí skvěle. Humorný příběh o tom, jak se z nesmělého hocha stal pořádnej a zodpovědnej chlap. Mladý ucho Jaromír Hanzlík, přezdívaný Švadlenka je bezprostřední ňouma, avšak sympaťák, jeho otcovský velitel Pepa Somr zase správnej řízek, Jorga Kotrbová, toť šťabajzna a Laďa Menšík dodává potřebné koření. K tomu hudba Karla Svobody a já se pokaždé pobavím. ()

Zevon odpad!

všechny recenze uživatele

Jenom kvůli Hanzlíkově roli dementního vojáčka tomu víc nedám, je to odporný škvár komunistické propagandy. Kdo byl za komančů na vojně a ztratil zbytečně dva roky (i kdybych komančům prominul subotniky, průvody, stb, senilitu vůdců národa a jejich přisluhovačů, vojenskou službu jim neprominu, ať se ty prasata škvaří v nejhlubším pekle :-)) z tohoto dílka zvrací od jeho uvedení v roce 75 nepřetržitě dodnes. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (9)

  • Před odjezdem na vojnu balí „Švadlenka“ kufr, plný oblečení. Kufr je tak plný, že jej nejde zavřít. V následujícím záběru nese kufr její otec a je vidět víko kufru vpadlé dovnitř. Kufr je prázdný. Další chyba je v tom, že balit kufr plný civilního oblečení, je nesmysl, protože první, co se na vojně provádělo, bylo převlečení se do modrých tepláků, zabalení veškerého civilu do papírového pytle a odeslání domů. Na toto byli odvedenci upozornění předem, takže balení kufru na vojnu je nesmysl. Po odeslání civilu domů následovalo ostříhání a nafasování kompletní výstroje – ešusy, pracovní uniforma s obuví, maskáče s kanadami, vycházková uniforma s obuví a další a další propriety včetně spodního prádla. (pjotri)

Reklama

Reklama