Reklama

Reklama

Dívka na koštěti

  • angličtina The Girl on the Broomstick
Pohádka / Komedie
Československo, 1971, 76 min

Předloha:

Hermína Franková (kniha)

Hrají:

Petra Černocká, Jan Hrušínský, Jan Kraus, Vlastimil Zavřel, Michal Hejný, Jaromír Spal, Vlastimil Hašek, Vladimír Menšík, František Filipovský, Zdeněk Dítě (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Komu by se chtělo být tři sta let po škole. Mladé čarodějnici Saxaně rozhodně ne. A tak není divu, že využije první příležitosti a uteče do světa lidí. Ředitel školy za ní vyšle starého vysloužilého upíra, aby ji hlídal a přivedl zpět. Jenže Saxana po návratu nijak netouží a jedinou její starostí je sehnat babské ucho. Stačí totiž lok odvaru a cesta zpět mezi pohádkové bytosti je navždy uzavřena. Protože však byla vždycky nepozorná, netuší, že nejde o opravdové babské ucho, ale o bylinkový vývar z šalvěje přeslenité. Mladá čarodějnice se dostane do řady potíží. Nejprve s partou Mikiho Rouska a nakonec i na psychiatrii. Její pobyt mezi lidmi je poznamenán řadou zdařilých i nepovedených kouzel, ale také poznáváním zcela nového citu - lásky, zejména díky sympatickému Honzovi. (TV Nova)

(více)

Recenze (496)

sidzej 

všechny recenze uživatele

Jeden z mojej TOP 5 českých filmov. Václav Vorlíček v 70. rokoch dokazoval, že patrí k špičke českej režisérskej elity. Podobne ako Tri Oriešky pre Popolušku aj tento film sa vyznačuje pompéznou výpravou, skvelými kostýmami, nezabudnuteľnou hudbou, nenásilným a príjemným humorom, sympatickými hereckými výkonmi, svižnou réžiou, krásnym záverom a dokonca aj skvelými trikmi. U mňa jednoznačne 100%, film môjho detstva vďaka ktorému tak veľmi v súčasnosti milujem Harryho Pottera. Skrátka magický čarodejnícky svet ma fascinoval už od detstva a tento film tomu výrazne dopomohol. ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Pohádka postavena na pěkném strašidelném světě, jež je vybudován na archetypech jednotlivých nadpřirozených postav. Záběry ze strašidelného světa jsou tady ty nejlepší. Na "reálném" světě je zase zajímavý střet napřirozena s realitou. Dětská mysl je jednoduchá na uvažovaní o pravdě a tak ani pohádkové přizpůsobení, že nikdo nemá problém s čáry Saxány tedy nevadí. Dobré 4 hvězdy taky za výkon většiny herců. P.S. "cameo" Růžičkové je pecka. ... v knihách vázaných kůži ... ()

Reklama

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Poctivě natočená pohádka a nadčasová klasika v jednom, která díky svému řemeslnému zpracování a humornému ladění dokáže oslovit i dnešní publikum. Navíc, kdo si po zhlédnutí nepobrukoval nestárnoucí úvodní píseň. Zkrátka oddychovka, ke které se člověk rád čas od času vrací. P. S. Scéna s Růžičkovou v blázinci je nezapomenutelná! ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Tak nezdržuj, my jedeme světit kostel do Švýcarska, jeď vole!" Kouzlící trio puberťáků ve složení Rousek, Adámek, Bujnoch mě bavilo o něco víc než celá pohádková říše a o dost víc než Saxana s Honzou. Nicméně dětské vzpomínky na prodlouženou končetinu, babské ucho a na Kryštofa Kolumba cestujícího vodovodem ze mě stále ještě nevyprchaly. Taky jsem se tehdy naučil kouzlit, takže dexempo krumplex, dexempo multo šupoplex, vydravoplex vebete mexaboplex, rudexe ux, dexempo vederex a rozhodně nesmím zapomenout na vexopure nobleti hemenex. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Dívka na koštěti v podání Petry Černocké. Saxana má být třista let po škole. Komu by se chtělo, že jo. Tak uteče do světa lidí. Tady potká mladého Jana Hrušínského. Saxana zde našla něco mnohem závažnějšího, než co jí může nabídnout svět čarodějnic, proto se rozhodne ve světě lidí zůstat. Má to jeden háček, musí vypít odvar z babského ucha (šalvěj přeslenitá). ()

Galerie (32)

Zajímavosti (70)

  • Vo filmovom príbehu odvar z babského ucha alebo šalvie lekárskej pomohol Saxane (Petra Černocká) zostať v ríši ľudí a stať sa smrteľnou, ale v období stredoveku spájali tento nápoj s nesmrteľnosťou človeka. Samotná herečka ho nemá veľmi rada a pila ho asi len dvakrát v živote. (Raccoon.city)
  • Vďaka úlohe Saxany sa Petra Černocká stala najpopulárnejšou herečkou roku 1972 a precestovala vo filmovej delegácii s filmom také štáty ako Tunisko a Mexiko. Do cudziny ju pustili vďaka filmu, inak jej úrady vycestovať nikdy nedovolili. (Raccoon.city)
  • Na neľahké natáčanie s králičími zubami nedlho po uvedení filmu zaspomínala Jana Drbohlavová (učitelka Marie Pešková): „Hneď na začiatku filmu mi kúzlom narastú králičie zuby. Bolo to dosť nepríjemné: urobili mi nadstavec na predné zuby, mala som striedavo pocit, že zuby buď prehltnem, alebo že spadnú. Hlavne hovoriť s nimi bolo veľmi ťažké.“ (Raccoon.city)

Související novinky

Festival Malé oči přivítá v Praze i Totora

Festival Malé oči přivítá v Praze i Totora

15.11.2021

Již 8. ročník festivalu Malé oči je tu! Během listopadu a prosince se filmový festival pro děti objeví v několika městech po celé republice. Dramaturgové připravili pro malé diváky (i jejich rodiče)… (více)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (více)

Reklama

Reklama