Reklama

Reklama

Agent W4C je muž s ocelovými nervy a neobyčejným postřehem, který naráz myslí a jedná. Setkáváme se s ním v okamžiku, kdy ho rozkaz Velkého šéfa vytrhuje z vysokohorské idyly, ozvláštněné jen tmavovlasou kráskou a krátkou přestřelkou s nepřátelskými špióny. To vše musí W4C opustit a vydat se do neznámého města Prahy, aby tam „bestiálně krásné“ agentce Alici předal tajný plán na vojenské využití Venuše. Na likvidaci největšího agenta světa, velkého svůdce, sympaťáka a hrdiny však nakonec stačí bezelstně pečlivý obyčejný český účetní Foustka se svým psem Pajdou... Režisér Václav Vorlíček natočil tuto parodii na filmy se špionážní tematikou podle scénáře Oldřicha Daňka v roce 1967. V hlavních rolích diváky potěší Jiří Sovák, Jan Kačer, Květa Fialová, Jan Libíček a další. (Česká televize)

(více)

Recenze (216)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Tenhle Vorlíčkův majstrštyk s přibývajícími léty zraje jako víno... Nemůžu jinak, než přidat jednu hvězdičku a zaokrouhlit celkový dojem na 95 %. Není to jen parodie na bondovky a akční špionážní thrillery, ale především navýsost inteligentní komedie natočená talentovaným režisérem a zahraná hereckou špičkou 60. let. Je to film spadající do nejšťastnějších let české filmové produkce, kdy už se toho hodně mohlo a zároveň pravidla hry nediktovala komerce. Vyzdvihovat jednotlivé herce, hlášky nebo scény nemá smysl, protože jde o zvlášť vyrovnané filmové dílo. Celkový dojem: 95 %. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Jelikož jsem ohledně Bonda velkým amatérem, musel jsem něco nakoukat, abych se touto parodií pobavil. Dnes se mi film poprvé opravdu líbil. V československém bazénu zhynula světová špionážní síť a nejvetší agent všech dob byl zlikvidován účetním agentury jedné nejmenované podmocnosti. Akorát nevím, kolik lidí v době premiéry znalo Bonda. 80% ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Ani včerajší, už x-tý pokus o omilostenie toaletného agenta v mojich očiach sa nevydaril. Asi to nebude tým, že Sováka a Kačera nemusím, skôr tým, že v iných Vorlíčkových filmoch komično prichádza prirodzene, vyplývajúc z deja. A tu ako keby zasvietil semafor: "Pozor, prichádza niečo smiešne. Nezabudnite sa smiať". Trochu mi to pripomenulo iba o málo lepšiu paródiu Kdo chce zabít Jessie? Nič sa nedeje. Vorlíček má aj lepšie filmy a tento film má aj vďačnejších divákov, než som ja. ()

higuain 

všechny recenze uživatele

V předvečer návštěvy pražského Cinema City kvůli projekci nové Bondovky s názvem Spectre jsem uvažoval, čím se na tento mnou dlouho očekávaný film naladit. Jelikož jsem už viděl nejen všechny předešlé oficiální Bondovky, ale i tu jednu neoficiální s Connerym a na film s Petrem Sellersem jsem zapomněl, přišla řada na tuto českou parodii z dílny Václava Vorlíčka. Očekávání jsem měl docela vysoká a Vorlíček je ze začátku také plnil. První třetina filmu je prošpikovaná hláškami a trefným parodováním. Jenže agentovi W4C postupně dojde šťáva a vecpání účetního Foustky (a jeho psa) do hlavní role tomu také moc nepomůže. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

"Vypadá neobyčejně bestiálně." "Neobyčejně pěkně bestiálně! "                                                                                                 V jednom blíže nejmenovaném evropském městě agentura nejmenované podmocnosti a zdánlivě obyčejný předmět denní potřeby s neobyčejně pěkně bestiální agentkou a jedním policejním ratlíkem. :o)                             (5.6.2014)                                                                                                                                                                                                                        Nový dodatek:                                                                                                                                                                                       Podívat se kdykoliv na agenta W4C je takovým malým pohlazením a rozvibrováním bránice. Dobré na tom je, že se člověk řehce, ať už bondovky nakoukané má nebo nikdy žádnou neviděl. To je i můj případ, když sjem viděla Foustku v akci poprvé, neměla jsme ani zdání o hereckcýh výkonec Seana Coneryho ani o tajných zbraních agenta 007. A v tom spočívá právě krása této parodie - je pěkná sama o sobě. Ale musím přiznat, že nedávné shlédnutí takřka všech bondovek tento zážitek jen a jen umocní. Ta krása spočívá právě v jemné ironii a zároveň eleganci, kdy tvůrci zapojí do akce hned všechny světové agenty a proti nim postaví prostého účetního, kterému vetknou do ruky příručku Agentem snadno a rychle. K tomu se přidají nezničitelné boty a všestranný budík, který upoutá svým robusním designem. Vorlíčkův humor je prováděný přesně bez hnutí tváře, je postavený nejen na absudních situacích a přesným hereckých provedením, ale i v drobných detailech. Nebojí se nadsázky a nadsazuje opravdu hodně, stejně jako kontrastů, které ovšem mnohem víc ocení informování diváci, kteří znají agentské filmy. Vyladění atmosféry je dokonalé, i k nenápadným vedlejším rolím si vybírá skvělé interperty, což se potvrzuje u barové zpěvačky v podání nedoceněné Judity Čeřovské. Divák se tak může kochat několikanásobně, jak absurdním příběhem, tak i jeho provedením s dobovými skvosty.                                                                                                                                                                                               (7.2.2019) ()

Galerie (11)

Zajímavosti (26)

  • Jan Kačer (agent) uvedl, že mu Jiří Sovák (Foustka) řekl: „Hrajete to zajímavě, ale jestli se tomu bude někdo smát!?“ (sator)
  • Film sa nakrúcal v systéme CinemaScope a bol distribuovaný v 60. rokoch aj so štvorkanálovým zvukom (ľavý kanál, center, pravý kanál a zadný surround kanál). Od 70. rokov sa kópie s týmto zvukovým formátom prestali vyrábať a odvtedy ho diváci poznajú len s monofónnym zvukom. Dokonca ani na DVD sa nepoužil pôvodný štvorkanálový mix, zvuková stopa Dolby Digital 5.1 je umelo premiešaná práve z monofónnej zvukovej stopy. Ukážku so štvorkanálovým zvukovým mixom mohli vidieť diváci na filmovej prehliadke 70mm filmov v českom Krnove, kde zo snímky premietli jednu filmovú rolu, ktorú zapožičal súkromný zberateľ. (BlueNeon81)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno