Reklama

Reklama

Král sokolů

  • Slovensko Sokoliar Tomáš (více)
TV spot

Obsahy(1)

Královský sokol, co hrdě létá v modrých výškách nad hřebeny divokých hor, učaroval hradnímu pánu Baladorovi. Kdo toho sokola chytí a vycvičí, ten dostane zámek na Dunaji… Nechme se společně zavést do středověku, do prostředí krásných, ale divokých hor, kde žije čtrnáctiletý Tomáš (B. Holiček) se statečným srdcem, v němž se právě probouzí doposud nepoznaný cit i touha po svobodě a volnosti. V lesích pod hradem mocného Baladora (J. Kukura) žije společně se svým otcem (V. Jedlovský), panským podkoním, dědečkem Metodějem a sestřičkou Agátou klidně až do chvíle, než otec tragicky zemře. Proto musí odejít prosit o práci na hrad, kde právě probíhají zásnuby Baladorovy dcery, půvabné Forminy (K. Jandová) a mladého šlechtice Ostrika (J. Žvásta). Nechtěně se zaplete do intriky, kterou připravil zlý Iver (J. Langmajer) svému odvěkému rivalovi, sokolníku Vaganovi (W. Kownacki). Ten je pomluven a musí prchnout. Má ale za spojence Tomáše, který rozumí řeči zvířat a ptáků a zná nejedno tajemství přírody… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (155)

Claire.TJ 

všechny recenze uživatele

Taktéž nechápu, proč má tak krásná, milá, romantická pohádka mistra Vorlíčka tak nízké hodnocení. Narozdíl od uřvaných pyjovin, jež tu mají hodnocení mnohdy vyšší, je skvěle natočená, má skvělé herce, nádherné prostředí, bez řevu, přes zmíněná pozitiva se obejde bez kýčovitostí. Miluju Tomáše. Miluju tuhle pohádku. (Mimochodem to byl první film, který jsem kdy viděla v kině :)) ()

Reklama

Matematicka 

všechny recenze uživatele

U této pohádky jsem výrazně změnila názor v průběhu času. V době jejího vzniku jsem byla teenager a tato pohádka mě vůbec neoslovila. Nedávno jsem ji viděla znovu ve slovenské verzi a opravdu mě okouzlila, a to hned z několika důvodů: krásná příroda a mnoho zvířat, pěkný a promyšlený příběh, spíše jde tedy o "pohádkový příběh z nedávné minulosti". Možná je to až překombinované, jak se tolik detailů skládá dohromady (některých souvislostí jsem si všimla až při druhém zhlédnutí), a děti určitě celý příběh nepochopí. Jde ale o nejoblíbenější porevoluční pohádku naší tříleté dcery, a to právě pro to množství zvířátek :-) Herci asi nejsou nijak úžasní, ale ústřední dvojice mi přišla docela sympatická. Dabing se mi líbil více slovenský než český. Postupně dávám za pravdu všem, kromě těch, kdo hodnotí jako odpad - Pokud vás tato pohádka vyloženě nenadchne, neměla by vás ale určitě urazit. Zajímavé komentáře: klerik, Lynn, flanker.27, Amarcord_1, Smok, Ilicka ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepšich pohádek, co jsem kdy viděl. Originální děj bez trapnejch pohádkovejch klišé. Točeno v krásnejch exteriérech. Zahrané kvalitními herci. Místama jsem si aji řikal, že to ani moc klasickou pohádku nepřipominá, spíš takovej pohádkovej příběh. Fakt se mi to libilo i jako chlapovi, co pohádky nemusí a rač si pustí nějakou akčňárnu... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Pohádka, která by tuze moc chtěla být výpravná, ale chudý vizuál a naprosto tuctová až nudná režie jí to neumožňují. A cosi budeme nalhávat, on ani scénář či herci ve výsledku nestojí ani za tu pomyslnou zlámanou grešli. Na brzké víkendové pohádkové dopoledne je to ovšem takřka ideální pohádka, není totiž nijak nesnesitelná. Prostě je jen zcela zbytečná. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (19)

  • Vhodnú čriedu koní sa podarilo nájsť až v Odoríne vzdialenom 200 km. 40 koní nemali filmári kde ustajniť, tak boli týždeň v ohrade a poľovníci ich museli strážiť, lebo sa tam potuloval medveď. Vyplatilo sa - zábery bežiacich koní patria vo filme k tým najpôsobivejším. (krasomama)
  • Povesť o sokoliarovi Tomášovi pochádza zo 14. storočia a Jozef Cíger-Hronský ju literárne spracoval. (krasomama)
  • Po bahenním tanci, když Tomáš (Braňo Holiček) odchází, princezna stále stojí na svém místě a je požádána princem o tanec. Začnou tančit, ale i když správně stojí v bahně, nejsou slyšet čvachtavé zvuky, naopak občas je slyšet klepot po dřevě. V celé scéně bahenního tance se pak mění i „poprskání“ bahnem herců. Například po „žábách“ je zasažen otec prince v obličeji i na červené tunice, když však jdou po tanci před stůl, když král hubuje Tomášovi, není špinavý vůbec. Ostatně ani král a jeho levé rameno. (johnnymay)

Reklama

Reklama