Reklama

Reklama

Král sokolů

  • Slovensko Sokoliar Tomáš (více)
TV spot

Obsahy(1)

Královský sokol, co hrdě létá v modrých výškách nad hřebeny divokých hor, učaroval hradnímu pánu Baladorovi. Kdo toho sokola chytí a vycvičí, ten dostane zámek na Dunaji… Nechme se společně zavést do středověku, do prostředí krásných, ale divokých hor, kde žije čtrnáctiletý Tomáš (B. Holiček) se statečným srdcem, v němž se právě probouzí doposud nepoznaný cit i touha po svobodě a volnosti. V lesích pod hradem mocného Baladora (J. Kukura) žije společně se svým otcem (V. Jedlovský), panským podkoním, dědečkem Metodějem a sestřičkou Agátou klidně až do chvíle, než otec tragicky zemře. Proto musí odejít prosit o práci na hrad, kde právě probíhají zásnuby Baladorovy dcery, půvabné Forminy (K. Jandová) a mladého šlechtice Ostrika (J. Žvásta). Nechtěně se zaplete do intriky, kterou připravil zlý Iver (J. Langmajer) svému odvěkému rivalovi, sokolníku Vaganovi (W. Kownacki). Ten je pomluven a musí prchnout. Má ale za spojence Tomáše, který rozumí řeči zvířat a ptáků a zná nejedno tajemství přírody… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (155)

Joker2811 

všechny recenze uživatele

Pro mě je Král Sokolů jedna z mála povedených pohádek od roku 2000. Ať už jde o herecké obsazení, příběh nebo prostředí, je pohádka propracovaná velmi působivě. I když je příběh poměrně jednoduchý, tím, že Tomáš rozumí řeči zvířat, získává nový rozměr, který se již mnohem více blíží pohádce. Určitá střídmost pokud jde o kostýmy doplňuje prostředí hor, kde lidé nežili v přepychu a drží linii typicky pohádkového - chudý chlapec a princezna (urozená dáma). Zároveň však nenechá příběh spadnout do klišé, kde by "chudák k bohatství přišel". Král Sokolů rozhodně stojí za to, a to i několikrát. 80% ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Strašně zdlouhavé tempo a nezajímavý děj dělají z Krále sokolů úmornou podívanou. Proč Václav Vorlíček na stará kolena natočil tady tohle? Po pokračování Saxany je tohle jeho nejhorší pohádka a sama o sobě je vůbec tou nejnudnější, jelikož v Saxaně se aspoň něco dělo. [7142. hodnocení, 143. komentář, 58%] ()

Reklama

quixote 

všechny recenze uživatele

Netuctová pohádka podle nápaditého scénáře s krásnými exteriéry a solidními hereckými výkony (nejen lidí, ale i zvířat). Na rozdíl od mnoha podobných pohádek je tu hodně akce (a ne přiblblé), celý příběh má logickou stavbu a hlavně duši. Povedly se i kostýmy. Poznámka pro ty, kteří se podíleli na české verzi: v češtině opravdu neříkáme ZMIZNI a ZMIZNITE!. ale zmiz a zmizte! ()

Matematicka 

všechny recenze uživatele

U této pohádky jsem výrazně změnila názor v průběhu času. V době jejího vzniku jsem byla teenager a tato pohádka mě vůbec neoslovila. Nedávno jsem ji viděla znovu ve slovenské verzi a opravdu mě okouzlila, a to hned z několika důvodů: krásná příroda a mnoho zvířat, pěkný a promyšlený příběh, spíše jde tedy o "pohádkový příběh z nedávné minulosti". Možná je to až překombinované, jak se tolik detailů skládá dohromady (některých souvislostí jsem si všimla až při druhém zhlédnutí), a děti určitě celý příběh nepochopí. Jde ale o nejoblíbenější porevoluční pohádku naší tříleté dcery, a to právě pro to množství zvířátek :-) Herci asi nejsou nijak úžasní, ale ústřední dvojice mi přišla docela sympatická. Dabing se mi líbil více slovenský než český. Postupně dávám za pravdu všem, kromě těch, kdo hodnotí jako odpad - Pokud vás tato pohádka vyloženě nenadchne, neměla by vás ale určitě urazit. Zajímavé komentáře: klerik, Lynn, flanker.27, Amarcord_1, Smok, Ilicka ()

Mr.Nigga 

všechny recenze uživatele

Ne všechny filmy mohou být dobré, ne všechny pohádky mohou být krásné. Relativně nudný a suchý Král Sokolů není dobrý, není ani krásný nebo zajímavý. Přesto ale neurazí a jako "pozadí" pro jinou činnost (odzdobování stromku, uklízení, surfování po internetu) je vynikající právě tím, že nemusíte dávat pozor a vůbec to nevadí. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (19)

  • Vhodnú čriedu koní sa podarilo nájsť až v Odoríne vzdialenom 200 km. 40 koní nemali filmári kde ustajniť, tak boli týždeň v ohrade a poľovníci ich museli strážiť, lebo sa tam potuloval medveď. Vyplatilo sa - zábery bežiacich koní patria vo filme k tým najpôsobivejším. (krasomama)
  • Rozpočet filmu 1 mil. SK. (Smok)
  • Braňovi Holíčkovi sa veľmi páčila scéna s bahnom, lebo použili zmes rašeliny a teplej vody. Keď zistil, že je v nej príjemnejšie ako vonku, nemohli ho z nej dostať. (krasomama)

Reklama

Reklama