Reklama

Reklama

Král sokolů

  • Slovensko Sokoliar Tomáš (více)
TV spot

Obsahy(1)

Královský sokol, co hrdě létá v modrých výškách nad hřebeny divokých hor, učaroval hradnímu pánu Baladorovi. Kdo toho sokola chytí a vycvičí, ten dostane zámek na Dunaji… Nechme se společně zavést do středověku, do prostředí krásných, ale divokých hor, kde žije čtrnáctiletý Tomáš (B. Holiček) se statečným srdcem, v němž se právě probouzí doposud nepoznaný cit i touha po svobodě a volnosti. V lesích pod hradem mocného Baladora (J. Kukura) žije společně se svým otcem (V. Jedlovský), panským podkoním, dědečkem Metodějem a sestřičkou Agátou klidně až do chvíle, než otec tragicky zemře. Proto musí odejít prosit o práci na hrad, kde právě probíhají zásnuby Baladorovy dcery, půvabné Forminy (K. Jandová) a mladého šlechtice Ostrika (J. Žvásta). Nechtěně se zaplete do intriky, kterou připravil zlý Iver (J. Langmajer) svému odvěkému rivalovi, sokolníku Vaganovi (W. Kownacki). Ten je pomluven a musí prchnout. Má ale za spojence Tomáše, který rozumí řeči zvířat a ptáků a zná nejedno tajemství přírody… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (155)

bloodcountes 

všechny recenze uživatele

Pěkný příběh, hezky se na to celé koukalo,Langmajer jako vždycky realisticky napřesdržku (on teda je napřesdržku kdykoli kdekoli se na něj podívám:)))))), Kownacki je teda fakt pěknej kus chlapa...nebo spíš kus pěknýho chlapa a malej Tomáš Holiček je milej a velice přirozenej kluk. Plus exteriéry, zvířátka a hlavně SOKOLI !!! ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Ani nevím, kolikrát jsem se na tuto pohádku díval, než jsem ji konečně dosledoval do šťastného konce. Pro mě, i pro hlavního hrdinu. Krásná slovenská krajina rozhodně neutáhne sama o sobě film. Děj se lepí a táhne, je pro mě neatraktivní a jaksi kostrbatý. Je s podivem, že pohádka trvá obvyklou hodinu a půl, mně přišla pocitově delší. Aspoň že si Tomáš užil koupel v teplém bahně. ()

Reklama

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Pohádka o ničem, a z hlavního hrdiny se nový Di Caprio, jak mu prorokovali filmoví vizionáři, pochopitelně nestal. Měl k tomu tak daleko, jako já k zájmu o tenhle vypocený příběh. Kukura se zjevně trápí, tlačí ze sebe herectví, další ani nehrají, jen tam jsou a odříkávají texty...Zbytečně vyhozené peníze. Tedy ne zbytečně pro ty, co si jich užily... ***(21.10.2010) ()

Sidonka

všechny recenze uživatele

Nic proti sokolům, přírodě ani princeznám, ale ať si lítají raději v jiném filmovém dobrodružství. Tenhle běs na úrovni amatérské divadelní skupiny nepadá do "Odpadu!" jen díky mému čerstvému rozhodnutí nehodnotit méně povedené kousky příliš přísně. Myšlenka filmu je patrně jediná: potřebujete-li větší majetek, spřátelte se s královou dcerkou. Zaručeně Vás bude chtít za chotě a všem bude fajn. Tím geniálním nápadem si ovšem nejsem úplně jistá, neboť film se dalo sledovat jen s odbíháním od televizní obrazovky nanejvýš dvě minuty v kuse. Pro mozkové závity je nebezpečné setrvávat nad příběhem delší dobu v kuse. O většině hereckých výkonů ani nemluvě. ()

Puerdraco 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že tato pohádka byla asi posledním dílem p. Vorlíčka, na které se dalo koukat a nutno podotknout, že z pohádkové tvorby uplynulých dvaceti let je to silný nadprůměr. Ve snímku jsou skutečně nádherné přírodní scenérie, zvířatka, idylické sekvence ... vše ostatní pokulhává. Navzdory tomu všemu hodnotím nadprůměrně, snad z nostalgie. :o) Mimochodem, představitel Tomáše (Braňo Holíček) měl našlápnuto na nadějnou kariéru, ale taky jaksi pokulhává. Povídka J. C. Hronského je rozhodně zajímavější, doporučuji přečíst. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (19)

  • Povesť o sokoliarovi Tomášovi pochádza zo 14. storočia a Jozef Cíger-Hronský ju literárne spracoval. (krasomama)
  • Ve filmu nevystupuje ani jeden sokol, ptáci jsou rarozi. (rakovnik)
  • Exteriéry sa natáčali na rôznych slovenských lokalitách ako Krásna Hôrka, Orava, Súľov, Turiec, Vysoké Tatry. (Smok)

Reklama

Reklama