Reklama

Reklama

Král sokolů

  • Slovensko Sokoliar Tomáš (více)
TV spot

Obsahy(1)

Královský sokol, co hrdě létá v modrých výškách nad hřebeny divokých hor, učaroval hradnímu pánu Baladorovi. Kdo toho sokola chytí a vycvičí, ten dostane zámek na Dunaji… Nechme se společně zavést do středověku, do prostředí krásných, ale divokých hor, kde žije čtrnáctiletý Tomáš (B. Holiček) se statečným srdcem, v němž se právě probouzí doposud nepoznaný cit i touha po svobodě a volnosti. V lesích pod hradem mocného Baladora (J. Kukura) žije společně se svým otcem (V. Jedlovský), panským podkoním, dědečkem Metodějem a sestřičkou Agátou klidně až do chvíle, než otec tragicky zemře. Proto musí odejít prosit o práci na hrad, kde právě probíhají zásnuby Baladorovy dcery, půvabné Forminy (K. Jandová) a mladého šlechtice Ostrika (J. Žvásta). Nechtěně se zaplete do intriky, kterou připravil zlý Iver (J. Langmajer) svému odvěkému rivalovi, sokolníku Vaganovi (W. Kownacki). Ten je pomluven a musí prchnout. Má ale za spojence Tomáše, který rozumí řeči zvířat a ptáků a zná nejedno tajemství přírody… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (155)

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Milý film natočený na nádherných miestach. Musím priznať, že v tomto prípade som dosť zaujatý: Mám to šťastie stráviť veľa svôjho voľného času v Krásnohorskom Podhradí, a mal som to šťastie poznať Braňa Holíčka práve v týchto rokoch, keď sme hrali spolu v muzikáli Oliver Twist v Košiciach. + Klára Jandová a film je dokonalý :D ()

Mr.Nigga 

všechny recenze uživatele

Ne všechny filmy mohou být dobré, ne všechny pohádky mohou být krásné. Relativně nudný a suchý Král Sokolů není dobrý, není ani krásný nebo zajímavý. Přesto ale neurazí a jako "pozadí" pro jinou činnost (odzdobování stromku, uklízení, surfování po internetu) je vynikající právě tím, že nemusíte dávat pozor a vůbec to nevadí. ()

Reklama

Sidonka

všechny recenze uživatele

Nic proti sokolům, přírodě ani princeznám, ale ať si lítají raději v jiném filmovém dobrodružství. Tenhle běs na úrovni amatérské divadelní skupiny nepadá do "Odpadu!" jen díky mému čerstvému rozhodnutí nehodnotit méně povedené kousky příliš přísně. Myšlenka filmu je patrně jediná: potřebujete-li větší majetek, spřátelte se s královou dcerkou. Zaručeně Vás bude chtít za chotě a všem bude fajn. Tím geniálním nápadem si ovšem nejsem úplně jistá, neboť film se dalo sledovat jen s odbíháním od televizní obrazovky nanejvýš dvě minuty v kuse. Pro mozkové závity je nebezpečné setrvávat nad příběhem delší dobu v kuse. O většině hereckých výkonů ani nemluvě. ()

quixote 

všechny recenze uživatele

Netuctová pohádka podle nápaditého scénáře s krásnými exteriéry a solidními hereckými výkony (nejen lidí, ale i zvířat). Na rozdíl od mnoha podobných pohádek je tu hodně akce (a ne přiblblé), celý příběh má logickou stavbu a hlavně duši. Povedly se i kostýmy. Poznámka pro ty, kteří se podíleli na české verzi: v češtině opravdu neříkáme ZMIZNI a ZMIZNITE!. ale zmiz a zmizte! ()

Torgal 

všechny recenze uživatele

Na naše (a tým myslím aj české) pomery skvelá výprava - málokedy vidím v tunajších filmoch uveriteľne pôsobiace stredoveké mestečko. Ďalšie plus sú cvičené zvieratá (samozrejme sokoly, kone a psy, ale aj kuna a malý maco) a dobre obsadené postavy. Hlavne predstaviteľ hlavnej postavy je sympaťák s tou správnou chlapčenskou drzosťou. Potešil ma aj Kukurov vladár, ktorý nie je typický rozprávkový trtko, ale rázny vodca. Celé zasadenie má vlastne od rozprávok celkom ďaleko, lebo tomuto svetu takmer úplne chýba ich naivita a čiernobielosť (hoci v Langmajerovom zlosynovi nie je ani štipka cti). Škoda, že príbeh - ktorý je inak celkom slušný - je rozprávaný takým kodrcavým a málo zaujímavým spôsobom s mizerným tempom. Kvôli tomu nemôžem ísť s hodnotením vyššie, hoci by som aj rád. 7-/10 ()

Galerie (16)

Zajímavosti (19)

  • Rozpočet filmu 1 mil. SK. (Smok)
  • Film sa natáčal na Oravskom hrade v obci Oravský Podzámok. (ash99)
  • Ve filmu nevystupuje ani jeden sokol, ptáci jsou rarozi. (rakovnik)

Reklama

Reklama