Reklama

Reklama

Král sokolů

  • Slovensko Sokoliar Tomáš (více)
TV spot

Obsahy(1)

Královský sokol, co hrdě létá v modrých výškách nad hřebeny divokých hor, učaroval hradnímu pánu Baladorovi. Kdo toho sokola chytí a vycvičí, ten dostane zámek na Dunaji… Nechme se společně zavést do středověku, do prostředí krásných, ale divokých hor, kde žije čtrnáctiletý Tomáš (B. Holiček) se statečným srdcem, v němž se právě probouzí doposud nepoznaný cit i touha po svobodě a volnosti. V lesích pod hradem mocného Baladora (J. Kukura) žije společně se svým otcem (V. Jedlovský), panským podkoním, dědečkem Metodějem a sestřičkou Agátou klidně až do chvíle, než otec tragicky zemře. Proto musí odejít prosit o práci na hrad, kde právě probíhají zásnuby Baladorovy dcery, půvabné Forminy (K. Jandová) a mladého šlechtice Ostrika (J. Žvásta). Nechtěně se zaplete do intriky, kterou připravil zlý Iver (J. Langmajer) svému odvěkému rivalovi, sokolníku Vaganovi (W. Kownacki). Ten je pomluven a musí prchnout. Má ale za spojence Tomáše, který rozumí řeči zvířat a ptáků a zná nejedno tajemství přírody… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (155)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Rovnomenný román, ktorý v roku 1932 napísal Jozef Cíger Hronský, nepoznám. Takže nemôžem tento film porovnávať s jeho literárnou predlohou. Tak to teda zhodnotím a okomentujem čiste len ako divák. Ako nespokojný divák! To čo natočil sedemdesiat ročný Václav Vorlíček v roku 2000 je jeden velikánsky, nudný nepodarok. Celé to stojí za prd. No najväčšou slabinou tejto koprodučnej rozprávky sú herci. Juraj Kukura úplne sklamal, Jiří Langmajer bol trapný ako skoro vždy a toho krpatého smrada Braňa Holička som mal chuť zaškrtiť. * ()

quixote 

všechny recenze uživatele

Netuctová pohádka podle nápaditého scénáře s krásnými exteriéry a solidními hereckými výkony (nejen lidí, ale i zvířat). Na rozdíl od mnoha podobných pohádek je tu hodně akce (a ne přiblblé), celý příběh má logickou stavbu a hlavně duši. Povedly se i kostýmy. Poznámka pro ty, kteří se podíleli na české verzi: v češtině opravdu neříkáme ZMIZNI a ZMIZNITE!. ale zmiz a zmizte! ()

Reklama

Claire.TJ 

všechny recenze uživatele

Taktéž nechápu, proč má tak krásná, milá, romantická pohádka mistra Vorlíčka tak nízké hodnocení. Narozdíl od uřvaných pyjovin, jež tu mají hodnocení mnohdy vyšší, je skvěle natočená, má skvělé herce, nádherné prostředí, bez řevu, přes zmíněná pozitiva se obejde bez kýčovitostí. Miluju Tomáše. Miluju tuhle pohádku. (Mimochodem to byl první film, který jsem kdy viděla v kině :)) ()

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Křivdil jsem ti, sokolníku... Není to ani zdaleka tak špatné, jak by se mohlo podle místního hodnocení zdát. (Pro zajímavost: na IMDB to má 6,9.)Scénář je někdy zbytečně zkratkovitý, občas se stane, že hrdina je někde, střih, hrdina je jinde a má koně, aniž bychom tušili, kde ho sehnal, ale Braňo Holiček byl v té době sympatický klučina a Juraj Kukura důstojnost sama. Jeho oční konfrontační scéna s pokořeným sokolníkem Vaganem je pro mě nejlepším na filmu. Krom nádherných slovenských lokací. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na Štědrý den to s pohádkami na českých televizích bylo nějaké na štíru. Zkusil jsem tedy slovenskou Jednotku a ejhle, rozjela se tam tato výpravná pohádka Král sokolů. Škoda ale, že na onu výpravnost, vypadá neuvěřitelně televizně. Prostředí nádherné, o tom žádná. Příběh už trošku slabší, to si přiznejme. A herecky? Pořád přemýšlím, jestli ten oboustranný dabing filmu spíš neuškodil, než nepřidal. Koukal jsem na to ve slovenštině a Jirka Langmajer tu zněl děsně divně. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (20)

  • Exteriéry sa natáčali na rôznych slovenských lokalitách ako Krásna Hôrka, Orava, Súľov, Turiec, Vysoké Tatry. (Smok)
  • Po bahenním tanci, když Tomáš (Braňo Holiček) odchází, princezna stále stojí na svém místě a je požádána princem o tanec. Začnou tančit, ale i když správně stojí v bahně, nejsou slyšet čvachtavé zvuky, naopak občas je slyšet klepot po dřevě. V celé scéně bahenního tance se pak mění i „poprskání“ bahnem herců. Například po „žábách“ je zasažen otec prince v obličeji i na červené tunice, když však jdou po tanci před stůl, když král hubuje Tomášovi, není špinavý vůbec. Ostatně ani král a jeho levé rameno. (johnnymay)
  • Ve filmu nevystupuje ani jeden sokol, ptáci jsou rarozi. (rakovnik)

Reklama

Reklama