Reklama

Reklama

Král sokolů

  • Slovensko Sokoliar Tomáš (více)
TV spot

Obsahy(1)

Královský sokol, co hrdě létá v modrých výškách nad hřebeny divokých hor, učaroval hradnímu pánu Baladorovi. Kdo toho sokola chytí a vycvičí, ten dostane zámek na Dunaji… Nechme se společně zavést do středověku, do prostředí krásných, ale divokých hor, kde žije čtrnáctiletý Tomáš (B. Holiček) se statečným srdcem, v němž se právě probouzí doposud nepoznaný cit i touha po svobodě a volnosti. V lesích pod hradem mocného Baladora (J. Kukura) žije společně se svým otcem (V. Jedlovský), panským podkoním, dědečkem Metodějem a sestřičkou Agátou klidně až do chvíle, než otec tragicky zemře. Proto musí odejít prosit o práci na hrad, kde právě probíhají zásnuby Baladorovy dcery, půvabné Forminy (K. Jandová) a mladého šlechtice Ostrika (J. Žvásta). Nechtěně se zaplete do intriky, kterou připravil zlý Iver (J. Langmajer) svému odvěkému rivalovi, sokolníku Vaganovi (W. Kownacki). Ten je pomluven a musí prchnout. Má ale za spojence Tomáše, který rozumí řeči zvířat a ptáků a zná nejedno tajemství přírody… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (155)

tron 

všechny recenze uživatele

Kupoval som českú Cinemu približne od polovice 90. rokov do roku, keď nový majiteľ vyrazil starú redakciu a nahradil ju novou. Názor pôvodnej redakcie som si vždy vážil a často sa mi stávalo, že sme sa v názoroch zhodli. Prečo ale táto slabá rozprávka od nej dostala 80%, som nikdy nepochopil. Práca s hercami je v podstate strašná, Braňo Holíček je ako hlavný hrdina o ničom, podporné roličky detto. Zábavný pohľad je v tomto smere snáď len na vtedy ešte mladučkého Ľuboša Kostelného v menšej úlohe. Zďaleka najlepší je Juraj Kukura ako kráľ. Snímka má peknú lesnú výpravu a určite treba pochváliť prácu sokoliarov, dole klobúk páni (alebo dámy?), ale príbeh je hrozný. Tucty klišé striedajú ďalšie tucty klišé a akonáhle má dôjsť na akčnú scénu, je to stará "dobrá" slovenská klasika: pár nevierohodných štatistov sa motá na pľace osem krát štyri metre. Bojím sa chvíle, keď si tento film budem musieť pozrieť ešte raz. ()

Matematicka 

všechny recenze uživatele

U této pohádky jsem výrazně změnila názor v průběhu času. V době jejího vzniku jsem byla teenager a tato pohádka mě vůbec neoslovila. Nedávno jsem ji viděla znovu ve slovenské verzi a opravdu mě okouzlila, a to hned z několika důvodů: krásná příroda a mnoho zvířat, pěkný a promyšlený příběh, spíše jde tedy o "pohádkový příběh z nedávné minulosti". Možná je to až překombinované, jak se tolik detailů skládá dohromady (některých souvislostí jsem si všimla až při druhém zhlédnutí), a děti určitě celý příběh nepochopí. Jde ale o nejoblíbenější porevoluční pohádku naší tříleté dcery, a to právě pro to množství zvířátek :-) Herci asi nejsou nijak úžasní, ale ústřední dvojice mi přišla docela sympatická. Dabing se mi líbil více slovenský než český. Postupně dávám za pravdu všem, kromě těch, kdo hodnotí jako odpad - Pokud vás tato pohádka vyloženě nenadchne, neměla by vás ale určitě urazit. Zajímavé komentáře: klerik, Lynn, flanker.27, Amarcord_1, Smok, Ilicka ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ďalší z takmer až zúfalých pokusov o nadviazanie na zlatú dobu československej rozprávky. Či už pôvodnej, alebo koprodukčnej. Tentokrát to nevyšlo, ani ako koprodukcia hneď štyroch národov s bohatou klasickou filmovou tvorbou. Plus ďalším, čisto subjektívnym problémom je účasť Juraja Kukuru, ktorého, eufemisticky povedané, nemám príliš v láske. Kedy sa už takýchto márnych pokusov o vydarenú rozprávku vzdáme, keď je toľko dôkazov o tom, že to proste nejde? ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Sterilní pohádka bez kapky charismatu. Je smutné, kolik se v tom utopilo peněz a dokonce je pod tím podepsán režisér Vorlíček. Nahraná práce se zvířaty pro mě bude vždycky mít punc cirkusáctví, takže tohle řadím někam na úroveň Šesti medvědů s cibulkou s jedním rozdílem: tam to byla krom těch blbin s medvědy a prasátky legrace a podívám se na to rád znovu. Na toto ani za nic. Mimochodem, otec nebyl udupán koňmi, ale roztrhán vlky... ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Milá, příjemná záležitost, natočená v krásných exteriérech. Osiřelý Tomáš mi byl sympatický od prvních okamžiků, jeho souznění s přírodou bylo okouzlující a porozumění se zvířaty podmanivé. Oproti němu Langoš extra odporný, záporák dle mého gusta. A co nelze opominout je nádherná výprava, ptactvo, koně, vlci a to medvídě bylo ňuňu. U mě dobrý, dost dobrý. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (20)

  • Film natočený podľa rovnomennej novely Jozefa Cígera Hronského. (Smok)

Reklama

Reklama