Reklama

Reklama

„Pane, vy jste vdova!“

  • angličtina You Are a Widow, Sir
TV spot
Československo, 1970, 97 min

Kamera:

Václav Hanuš

Hrají:

Iva Janžurová, Olga Schoberová, Eduard Cupák, Jiří Sovák, František Filipovský, Čestmír Řanda st., Jan Libíček, Otto Šimánek, Luděk Kopřiva, Vladimír Menšík (více)
(další profese)

Panovník sousedního státu přijíždí na státní návštěvu. Incident, který má za následek vážné poranění vzácného hosta, přiměje druhého krále zrušit neschopnou armádu. Generálové se ovšem okamžitě spiknou a chystají se vladaře odstranit... Bláznivá česká komedie (TV Prima)

Videa (1)

TV spot

Recenze (426)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Tothle je snad nejbláznivější komedie ze všech, kde se nikdo nevyzná kdo je kdo. Výborný herecký koncert Ivy Janžurové v roli herečky Evelyn Kelettiové a umělé ženy nejdříve s mozkem astrologa Hampla a později vražedkyně Štubové. Co vše se rozjede, když se král Rosebud IV. (krásně sarkastický Jiří Sovák) rozhodne zrušit armádu. To se samozřejmě nelíbí armádním špičkám a tak úkolu na odstranění krále je pověřen plukovník Steiner (výborný Eduard Cupák). Děj filmu je neustále v pohybu, nikdy se nezastaví, ale přímo kvete radostí ze života, bublá a klokotá, gejzíry vtipných nápadů přímo tryskají ven. I když je někdo mrtev, neznamená, že nemůže oživnout v někom jiném a tak se nemůžeme divit, že si astrolog Stuart Hampl (koktající Jiří Hrzán) vezme za manželku nejen půvabnou herečku Molly (Olga Schoberová), ale také jejího snoubence, plukovníka Steinera, když se předtím z něj stává dvojnásobná vdova. Další vynikající role: bratranec Rosebuda, král Oscar XV. (František Filipovský), generál Omar Otis a zároveň premiér (Čestmír Řanda), bývalý voják, nešťastník a kuchař Bobo (Jan Libíček), továrník Keletti (Otto Šimánek), jeho prohnaný sekretář (Lubomír Kostelka), kriminálník Koko Bluhm (Vladimír Menšík), profesor Sommer (Miloš Kopecký), vražednike Štubová (Helena Růžičková) a herec Gugenheim (JIří Lír). Nádherně zurčivá bláznivá komedie, která se se svým vtipem nikdy nezastaví. ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Astrolog Stuart Hample pečlivě prozkoumal rozestavení planet a zjistil, že na krále má být spáchán atentát, on sám má být zabit, stát se vdovou, oženit se s výstavním kouskem jménem Molly Adamsová, ale současně si vzít i jejího snoubence majora Steinera. Je těžké něčemu podobnému uvěřit, ale Stuart ví, že hvězdy nelžou a tak se pomalu začíná zaplétat do zábavného příběhu plného intrik, telecího masa, záměn mozků i častých úmrtí. ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Vorlíčkovy sci-fi rádoby komedie mi povětšinou zásadně nevadí. Tohle byla ovšem ve velkém stylu zpackaná slátanina. Problém jsem neměl ani tak se samotným nápadem, který rozhodně potenciál skýtal. Problém jsem měl s nenaplněním tohoto potenciálu. Výborné hodnocení tohoto filmu dávám za vinu výhradně době jeho vzniku a poměrům v této době, kdy vedle ostatní tehdejší tvorby skutečně musel působit křišťálově svěžím dojmem se závanem jistého průkopnictví. Takže nám zase promluvila do hodnocení ta svině nostalgie. Jsem veselý člověk a směji se rád a často, když je ovšem čemu. Jestli jsem se během filmu usmál dvakrát, tak přeháním. Kdyby tento snímek nehodnotilo tak vysoce tolik oblíbenců, tak bych si snad troufl i zapřehánět a napsat, že jediným důvodem proč má smysl film vidět je Olga Schoberová, která je i po letech stále dostatečným důvodem, proč spáchat během sledování do kapesníčků genocidu milionů potenciálních géniů. Pokud by snad někdo sledoval snímky z tohoto důvodu, tak bych doporučoval sáhnout spíše po Kdo chce zabít Jessii?, kde je Olga nejenže o 4 roky půvabnější, ale především tam nemluví, což ji přidává ještě více na přitažlivosti...a jako bonus se u toho filmu pro změnu i zasmějete. V tomto případě hodně ušmudlané 2 kousky. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Který blbec mě zastlal do postele? Copak jsem nějaký termofor?" Již několikrát jsem uchránil svůj krk před kontaktem s břitvou tím, že jsem při erotické výzvě předvídavě nezavřel oči. Patrně proto jsem se nemohl stát dvojnásobnou vdovou a stále trvám na tom, že zrušit armádu je ekonomicky prozíravý tah. Hvězdy mi zkrátka ještě nikdy nezalhaly a co se týká ztřeštěných komedií, tak nadšeně hlasuji pro jakýkoli úlet. ()

woody 

všechny recenze uživatele

Podívejte se na ten film, jako já, několikrát po sobě. Je to naprostá vzácnost. Useklá ruka, výměny mozků, sériová vražedkyně, neusmrtitelný astrolog Stuart, useklá hlava, podřezané mrtvoly, vybuchující žena, telecí maso, zakopaná manželka. Tohle není český film. Vdova se na všechny české filmy dívá zvysoka, z piedestálu světových klasik. Všechno je na ní dokonalé. Písnička, hudba, herecké výkony a mistovsky vybroušený scénář. A jakousi pofidérní anketu o nejlepší komedii vyhraje Dovolená s Andělem. FUJ, radši bych před Stubovou zavřel oči. Samozřejmě ji Češi mají rádi, citují z ní (Abych z vás neudělal nezaměstnaného), ale bohužel neustálým opakováním zapomněli co na ní je tak krystalicky čistého a řadí ji vedle takových chujovin jako jsou Slunce seno. FUJ, už jenom to, že se o nich zmiňuji. Hned bych si vidličku bodl do stehna! A ten kdo řekl, že to normalizační komedie, tomu museli místo Hamplova mozku dát veverčí... ()

Galerie (10)

Zajímavosti (47)

  • Ve scéně, kdy Bobo (Jan Libíček) usekne šavlí při nástupu ruku krále Oskara XV. (František Filipovský), je možné vidět, že je čepel zabarvena do ruda. Krev, která vytéká z paže, je ale modrá. (Chegi)
  • V jednu chvíli zastavuje na chodbě divadla major Steiner (Eduard Cupák) recidivistu Blooma (Vladimír Menšík). Ten se měl dle scénáře ohlásit příslušností k vojenskému útvaru slovy: "Osmá dělostřelecká rota", ve filmu však zazní replika "Šestý pěší z Ivančic", jež vzešla z Menšíkovy improvizace - herec se totiž právě v jihomoravských Ivančicích narodil. (Dr. Hawkeye)
  • Film sa mal začať natáčať v novembri 1969, ale natáčanie potom prebiehalo až o pol roka neskôr, od mája do júla 1970. Na serviske premietnutej 13. júla pre riaditeľa štúdia, ústredného dramaturga a vedúceho skupiny a produkcie bol film schválený, ale odporúčané bolo niekoľko strihových úprav. Na projekcii ďalšej kópie 25. septembra bol film schválený. Riaditeľ Barrandova Miloslav Fábera mal k filmu ale ešte pripomienky, a to v októbri 1970. Podľa záznamu ich mal s Vorlíčkom prerokovať Novotný. Tieto úpravy boli pravdepodobne zanesené do filmu. Na zdržaní finálnej kópie sa čiastočne podieľali aj technické dôvody (odloženie zvukových postsynchrónov, neskoré dodanie kreslených titulkov) a zlý odhad počtu dní potrebných na dokončovacie práce. Prvá kópia tak bola vyrobená až 21. októbra 1970. Kópia bola uvedená až 3. novembra a premiéra filmu potom 17. januára 1971. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama