Reklama

Reklama

Zabil jsem Einsteina, pánové...

  • angličtina I Killed Einstein, Gentlemen
TV spot
Československo, 1969, 95 min

Kamera:

Ivan Šlapeta

Hrají:

Jana Brejchová, Jiří Sovák, Iva Janžurová, Lubomír Lipský st., Petr Čepek, Radoslav Brzobohatý, Stella Zázvorková, Jan Libíček, Josef Hlinomaz (více)
(další profese)

Fantastický příběh, jehož děj se odehrává střídavě v Americe, někdy na přelomu druhého a třetího tisíciletí, a v Praze roku 1911, je založen na myšlence, zda a do jaké míry by předčasná smrt zakladatele moderní fyziky, Alberta Einsteina, ovlivnila vývoj naší civilizace. Na rozdíl od většiny děl tohoto žánru, která posunují příběh do daleké budoucnosti, se zde děj naopak vrací pomocí „stroje času“ do minulosti. Jako historický fakt autoři označili skutečnost, že profesor Einstein mohl přijít v Praze roku 1911 o život – na této myšlence je postaven celý děj filmu. Příběh se odehrává „v budoucnosti“, konkrétně v roce 1999. Skupinka bojovně naladěných fanatiků si pohrává s nebezpečným vynálezem – takzvanou bombou G, kvůli které ženy obrůstají plnovousem a nerodí děti. Při hledání viníka toho všeho dojde lidstvo k názoru, že všechno má na svědomí zakladatel moderní fyziky. Do minulosti proto odlétá výprava profesora Moora s jediným cílem – zabít mladého Alberta Einsteina… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (237)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Film dost pripomina Zitra vstanu a oparim se cajem, kterej se mi libil vic, ale je to mozna jen tim, ze jsem ho videl vickrat a driv. Nicmene i tenhle film ma co nabidnout. Sice tu jde taky o zabiti nekoho znamyho pomoci cesty casem a je tu i par stejnejch hercu, ale Lipsky to natocil zajimave a v minulosti film misty pripomina Adelu. Navic ma film zajimavej konec. Z hercu, i kdyz jsou super vsichni, se mi nejvic libil Petr Cepek s jeho uchylackym smichem. Sice to nedosahuje kvalit Lipskyho nejlepsich kousku, ale i tak to je povedenej a zabavnej film. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Skvělé technické a technologické nápady plus mám pocit nikdy nijak dál nikde zpracovaná myšlenka, že i kdybychom se vrátili do minulosti, abychom změnili chod dějin, k ničemu to nebude, neb a/ o tom nikdo, ale fakt nikdo nebude vědět, že k nějaké změně došlo, za b/ místo hrůzy jednoho typu se objeví hrůza jiného typu a jede se dál. Ale film klopýtá příběhově, po přesunu do Prahy vlastně není o co hrát, a tak jen čekáme, kdy už konečně a jestli vůbec toho Einsteina zpacifikují, k čemuž vede úmorná a nijak vtipná cesta. ()

Reklama

otík 

všechny recenze uživatele

Jedna z řady crazy komedií, která ale patří k tomu spíše průměrnému. Příběh je místy neskutečně zmatený, přehršel postav brání bližšímu vztahu k hlavním hrdinům, filmu by slušelo aspoň trošku přehlednosti. Co zaujme je určitě úvodní "ňadrová" scéna, pak striptýzová scéna a hodně přeslazený závěr. Zbytek mezi tím spíše průměr, ovšem velmi kvalitní. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Chtěl jsem dát slabé 3*, protože prostě Lipský, ale ne, nejde to. Vážně to natočil Lipský? Ten Lipský, co natočil Tři veterány, Happy end, Adélu nebo Ať žijí duchové? Nechce se mi tomu věřit, protože tohle na mě působilo, jako by to natočil Vorlíček a ještě o něco hůř, než je jeho průměr. A nechápejte mě špatně - Vorlíček natočil pár skvělých filmů, Dívku na koštěti a Dr. Mráčka mám rád, ale celkově je to prostě průměrný filmař, který se nad svůj průměr vyhoupne, ale jen občas. Ale zpátky k Einsteinovi. Já nevím, prostředí se mi líbilo, zápletka samotná přímo vyzývala k spoustě humorným situacím, ale co jsem nakonec dostal? Něco naprosto nevtipného, u čeho jsem se dvakrát trošku pousmál a aby toho nebylo málo, po 20 minutách to upadlo do neskutečně úmorné nudy. Nevím, celé mě to prostě minulo a taky dost zklamalo. Co se československých crazy komedií týče, rozhodně radši sáhnu po skvělém Zítra vstanu a opařím se čajem, protože u toho se pobavím zaručeně. U Zabil jsem Einsteina, pánové... se spíš unudím. Lipskému to odpouštím, ale nejde mi do hlavy, že zrovna on něco takového natočil. 2* ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Počátek všech těch ujetých komedií, které zahrnovaly podobně laděné Vdovu, Špenát a Čaj (které se mi mezi sebou vždy pletly a vždy plést budou - ať už tou ujetostí nebo skoro stejným hereckým obsazením). Tohle z těch všech byla asi největší blbost - cestování časem je podle mě blbost a točit o tom filmy není vtipné, ani když to je docela vtipné. Ty časové paradoxy mi prostě vždy rozjebou mysl a zkazí zábavu. Ale na to, jaká to byla blbost, tady naprosto dokonale prorokovali vynález selfie tyče!!! ()

Galerie (31)

Zajímavosti (22)

  • Filmovalo se v Praze a Horních Beřkovicích. (M.B)
  • David Moore (Jiří Sovák) pri jazde v koči premýšľa nad tým, ako by vďaka cestovaniu časom mohol zabiť Hitlera a predísť tak Druhej svetovej vojne. Iróniou je, že o niekoľko rokov si v komédií Zítra vstanu a opařím se čajem  (1977) zahral práve Sovák vodcu neonacistickej skupiny, ktorá chce vďaka cestovaniu časom priniesť Hitlerovi najmodernejšiu zbraň, aby mohol vyhrať Druhú svetovú. (ČSFD)
  • Ve scéně, kdy Smith (Jan Libíček) polemizuje nad otázkou, co dělala Gwen Williamsová (Jana Brejchová) v Praze roku 1911, přemítá, zda se náhodou neprocházela po zoologické zahradě. Ta však byla otevřena až v roce 1931. (Terva)

Související novinky

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

13.09.2012

Pouhý den před svými osmdesátinami zemřel ve středu 12. 9. jeden z nejvýraznějších českých herců druhé poloviny 20. století. Byl představitelem hlavně mužných rolí, drsnějších i těch, díky kterým byl… (více)

Reklama

Reklama