Reklama

Reklama

„Pane, vy jste vdova!“

  • angličtina You Are a Widow, Sir
TV spot
Československo, 1970, 97 min

Kamera:

Václav Hanuš

Hrají:

Iva Janžurová, Olga Schoberová, Eduard Cupák, Jiří Sovák, František Filipovský, Čestmír Řanda st., Jan Libíček, Otto Šimánek, Luděk Kopřiva, Vladimír Menšík (více)
(další profese)

Panovník sousedního státu přijíždí na státní návštěvu. Incident, který má za následek vážné poranění vzácného hosta, přiměje druhého krále zrušit neschopnou armádu. Generálové se ovšem okamžitě spiknou a chystají se vladaře odstranit... Bláznivá česká komedie (TV Prima)

Videa (1)

TV spot

Recenze (427)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Kvalitatívne a mierou vtipnosti niekde medzi Agentom a Špenátom, ale nakoniec sa prikláňam k štyrom hviezdam. Takmer non stop bláznivá zábava s perfektnými komediálnymi výkonmi našej hereckej top špičky, pri ktorej sledovaní by uznanlivo pritakávali aj Laurel a Hardy. No a nehovorte mi, že Janžurová nie je kráľovnou českej komédie. Jej divadelný výstup je spoločne s reštauračnou špenátovou scénou vrcholným momentom českých crazy komédií. ()

MIMIC 

všechny recenze uživatele

Sovák: "Pálí se ti ruka." Filipovský si čuchne: "Z čeho to oni asi dělají?" Sovák: "To je z nohy." Táto vycibrená budoárová aristokratická konverzácia medzi dvoma kráľovskými veličinami dáva tušiť, kam až autori filmu mienia zájsť (pokiaľ to nie je zrejmé už zo samotného názvu). Toto nie je ani tak crazy, skôr hypercrazy komédia. V každom prípade najlepšia bláznivá komédia 20. storočia široko-ďaleko. Veď len posúďte - Cupák: "Vy jste vdova, pani Štubová?" Ružičková: "Ano, vdova. Manžela jsem utloukla pánví." Zaujímavé je spojenie dobových reálií s istou mimočasovosťou. Keďže ide o geniálne dielo, ako také sa komentuje veľmi ťažko, lepšie je citovať a citovať. Sovák: "Všichni lidé jsou bratři, Keletiová, a všichni králové jsou bratranci." Janžurová: "Ach tak." Ach jaj :-) ()

Reklama

salahadin 

všechny recenze uživatele

A safra, to musel bejt silnej matroš, na kterým tvůrci ujížděli při psaní scénáře. To byla nějaká Lehká Srandovní Droga nebo Esence Vtipné Kaše. Janžurová zúročila svůj komediální vklad a její triple byl parádní, na Olinku se moc pěkně kouká, i když s tím jejím herectvím si nejsem tak úplně jist. Klobouk dolů před vycizelovaným scénářem a faktem, že filmaři museli z vietnamské tržnice objednat neskutečné množství cetek = rekvizit (prsty, ruce, hadičky, nohy atd. atd.). Jediné, co nechci slyšet při předehře od ženy je: "Zavři oči, brouku!" :-) ()

Maq 

všechny recenze uživatele

"Hlasivky. Člověk jich má patnáct, veverka jen dvě. Tím se vysvětluje, proč je v lese takové ticho." Ve které komedii se takové fóry trousí jen tak mimochodem?! Člověk se ani nestačí nadechnout k zasmání a vzápětí je fór zabit dalším - pacient na operačním stole je zabit upadlým reflektorem. "Člověče, vy jste ho dorazil. Abych z vás neudělal nezaměstnaného." ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Dvojice Macourek – Vorlíček má na svědomí celou řadu populárních crazy komedií, na které byli u nás největšími odborníky. Švihlá sci-fi zápletka s výměnou mozků je výborným základem pro rozehrání originálního příběhu. Herecké obsazení v jejich filmech bývalo vždy vynikající a tohle není výjimka. Nejvíc tady zazářila Iva Janžurová, která je naprosto fenomenální ve všech třech rolích. Klasika. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (47)

  • Scéna, kde Stuart Hample v těle Ivy Janžurové jede ukradeným novinářským kabrioletem pro své mapy do vily generála Otise (Čestmír Řanda), se točila v ulici Na Zátorce v pražské Bubenči. Vila stojí na adrese Na Zátorce 590/12, je majetkem Ruské federace a sídlí v ní exekutorský úřad. (jis)
  • Václav Vorlíček s kostýmovým výtvarníkom Theodorom Pištěkom vymysleli (zo strachu pred cenzormi) uniformy podobné tým, čo nosili juhoamerickí dôstojníci, aby ničím nepripomínali sovietsku armádu. Z filmu tiež musely na príkaz cenzorov preč zábery Hradčan. (Raccoon.city)
  • Když si Evelyna Kelettiová (Iva Janžurová) připichuje zavíracím špendlíkem punčochu ke stehnu, má na noze dokonale vymodelované latexové pouzdro. (alonsanfan)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno