Reklama

Reklama

„Pane, vy jste vdova!“

  • angličtina You Are a Widow, Sir
TV spot
Československo, 1970, 97 min

Kamera:

Václav Hanuš

Hrají:

Iva Janžurová, Olga Schoberová, Eduard Cupák, Jiří Sovák, František Filipovský, Čestmír Řanda st., Jan Libíček, Otto Šimánek, Luděk Kopřiva, Vladimír Menšík (více)
(další profese)

Panovník sousedního státu přijíždí na státní návštěvu. Incident, který má za následek vážné poranění vzácného hosta, přiměje druhého krále zrušit neschopnou armádu. Generálové se ovšem okamžitě spiknou a chystají se vladaře odstranit... Bláznivá česká komedie (TV Prima)

Videa (1)

TV spot

Recenze (427)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Pozdní dílo československé fimové vlny šedesátých let září přes 40 let, která uplynula od jeho vytvoření, i dnes. Plebejský úsměvný tón (modrá krev vytékající z nešťastně uťaté ruky krále Oskara XV.) vede k celé řadě zajímavých převlékacích scén, jež daly zhruba stejně velký prostor nejen Ivě Janžurové, ale i neméně dobrému Jiřímu Hrzánovi. Budoucí doktor Štrosmajer Miloš Kopecký září svým skvostným výrokem "Abych z vás neudělal nezaměstnaného!" Jako černý výsměch duté oficióznosti tehdy již znatelně kornatějících armád a politických nul je film naprosto jedinečný. Za zmínku stojí i jen zdánlivě malá úloha Heleny Růžičkové uvedená skvostným výrokem ´lásky´: "Ukaž krk, brouku. Šmik!", který z úst Janžurové zní ještě o něco černěji a rafinovaněji. Podobnými gagy Macourkův a Vorlíčkův scénář jen hýří. VDOVA je nepochybně zaslouženě součástí zlatého nadčasového fondu naší národní kinematografie. ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Sám sobě se divím, že jsem tak dlouho otálel se shlédnutím. Jedna z našich nejlepších komedií, kde není podle mě zase tolik hlášek jako např. v Jáchymovi či Srdečném pozdravu, nicméně se to vynahrazuje výbornými nápady, jako je například nadstandartní klinika Miloše Kopeckého či modrá krev. Humor se mi zdá sice jako bláznivý, což není zrovna moje parketa, ale Vorlíček a Macourek z toho dokázali udělat zároveň příjemný a milý film. Příjemný, stejně jako byl humor Monty Pythonů, jimž se asi výše zmíněná dvojice nevědomky inspirovala. Škoda, že takové komedie už dnes nevznikají, aspoň si můžeme díky nim vážit takovýchto klenotů. Pochvalu si zaslouží i herecké výkony, a to nejen hlavní role, kde nejvíce zářil hláškující Jiří Sovák, ale i menší role kupříkladu Vladimíra Menšíka, Františka Filipovského či Zdeňka Svěráka. Sice jsem na hodně herců zapomněl, jako například na Ivu Janžurovou, jejíž kvality jsem prvně docenil až zde, ale nemyslím to nijak zle. I díky v některých případech bohužel už věčné absenci těchto veličin už nemůže dnes nic takového vzniknout. A když se někdo o něco takového pokusí, skončí to trapasem. Když jsem to takhle široce a zároveň pochvalně shrnul, tím pádem vás asi hodnocení nepřekvapí. ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Vorlíčkovy sci-fi rádoby komedie mi povětšinou zásadně nevadí. Tohle byla ovšem ve velkém stylu zpackaná slátanina. Problém jsem neměl ani tak se samotným nápadem, který rozhodně potenciál skýtal. Problém jsem měl s nenaplněním tohoto potenciálu. Výborné hodnocení tohoto filmu dávám za vinu výhradně době jeho vzniku a poměrům v této době, kdy vedle ostatní tehdejší tvorby skutečně musel působit křišťálově svěžím dojmem se závanem jistého průkopnictví. Takže nám zase promluvila do hodnocení ta svině nostalgie. Jsem veselý člověk a směji se rád a často, když je ovšem čemu. Jestli jsem se během filmu usmál dvakrát, tak přeháním. Kdyby tento snímek nehodnotilo tak vysoce tolik oblíbenců, tak bych si snad troufl i zapřehánět a napsat, že jediným důvodem proč má smysl film vidět je Olga Schoberová, která je i po letech stále dostatečným důvodem, proč spáchat během sledování do kapesníčků genocidu milionů potenciálních géniů. Pokud by snad někdo sledoval snímky z tohoto důvodu, tak bych doporučoval sáhnout spíše po Kdo chce zabít Jessii?, kde je Olga nejenže o 4 roky půvabnější, ale především tam nemluví, což ji přidává ještě více na přitažlivosti...a jako bonus se u toho filmu pro změnu i zasmějete. V tomto případě hodně ušmudlané 2 kousky. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Je mi líto, ale s humorem v tomto filmu jsem se nedokázal absolutně ztotožnit. Sice je stejně ztřeštěný a originální jako další nezapomenutelné komedie 70. let, ale zde ta ztřeštěnost hraničí s velkým kýčem. Na trio Sovák, Filipovský, Menšík jsem se těši jako vždy opravdu hodně, ovšem pod Vorlíčkovým vedením na mě celý příběh působil tak nějak mdle, nesmyslně a hlavně nezábavně. Zítra vstanu a opařím se čajem se mi líbilo mnohem, ale mnohem více.. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Kvalitatívne a mierou vtipnosti niekde medzi Agentom a Špenátom, ale nakoniec sa prikláňam k štyrom hviezdam. Takmer non stop bláznivá zábava s perfektnými komediálnymi výkonmi našej hereckej top špičky, pri ktorej sledovaní by uznanlivo pritakávali aj Laurel a Hardy. No a nehovorte mi, že Janžurová nie je kráľovnou českej komédie. Jej divadelný výstup je spoločne s reštauračnou špenátovou scénou vrcholným momentom českých crazy komédií. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (47)

  • Scéna s vytvorením umelej ženy sa natočila s dublérkou, Iva Janžurová sa objavila len v detailnom zábere tváre. (BlueNeon81)
  • Po úspěchu filmu Kdo chce zabít Jessii? (1966) projevili o natočení jeho remaku zájem Američané. Na novém scénáři spolupracoval Stuart Hample – americký spisovatel, umělec, dramatik a karikaturista. Po několika týdnech přiletěl do Prahy o remaku vyjednávat americký producent Bill Snyder, z produkce však vinou politických okolností sešlo –⁠ psal se totiž srpen 1968. Jméno scenáristy Hampla použili Miloš Macourek s Václavem Vorlíčkem alespoň v tomto filmu, postavu si zahrál Jiří Hrzán. (Dr. Hawkeye)

Reklama

Reklama