Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Čaroději druhé kategorie Rumburakovi se ve světě lidí nevede nejlépe. Přes den poletuje po světě jako havran a lidské podoby si může užívat jen v noci. Největším a vlastně jediným jeho potěšením je půvabná krasobruslařka Helenka Trojanová, která každé ráno trénuje na zimním stadiónu. Naopak největší nepříjemností je inženýr Zachariáš, zavilý nepřítel zvířat, který po něm každý den střílí, a navíc se vytrvale dvoří Helence. Rumburak by se chtěl vrátit do říše zvířat, to by si však musel vzpomenout na odpovídající zaklínadlo. Zdá se, že největší šancí je spolupráce s počítačem, přezdívaným Kecálek. Znovunalezené zaklínadlo se však dostane do rukou Zachariáše, který se s jeho pomocí rozhodne nechat zmizet všechna zvířata. (TV Nova)

(více)

Recenze (167)

kubilov 

všechny recenze uživatele

Milá pohádka s fantasy a sci-fi modely, která docela dobře funguje jako sequel původní řady Arabely. Jiří Lábus zde jako Rumburak dokazuje, že to, že funguje v seriálu jako antagonista, neznamená, že je zlým černokněžníkem - jde jen o postavu, která byla ke svým činům donucena ostatními. Milé, bláznivé... nechápu nízké hodnocení. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Dnes by možná bylo trendy říct, že se jedná o jakýsi spin-off ke kultovnímu seriálu Arabela. Tohle volné pokračování, v němž z původní klasiky zůstala pouze postava čaroděje Rumburaka, kterého skvěle ztvárnil Jiří Lábus, je slabým odvarem nejen Arabely, ale také jejího pokračování z roku 1993. Přesto se však už jedná o poměrně klasický počin, jenž jsem viděl nejednou a který má své světlé okamžiky. ()

Reklama

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Jakési pokračování Arabely, je o trampotách čaroděje II. kategorie Rumburaka (Jiří Lábus), který musel zůstat ve světě lidí, ale lidskou podobu má jen v noci, tu havraní zase přes den. Rozjíždí se trochu pomalu, ale pak se to dostane na celkem solidně zábavnou úroveň. Rumburak nejdříve prahne po cestě zpět do pohádkové říše, ale když už se tam dostane, zjistí, že ho už ten stereptyp nebaví a je rád, když je mu umožněno vrátit se do světa lidí. Dokonce u něj dochází k obratu a stává se dobrým člověkem, s prací a s opětovanou láskou od Helenky Trojanové (živě půvabná Eva Jeníčková). Jeho sokem je milovník techniky a pokroku a nepřítel všech zvířat, inženýr Zachariáš (Oldřich Kaiser), kterého i přes pokání postihne tvrdý trest. Z dalších rolí stojí za zmínku Helenčiní sourozenci Vilík (dětská hvězda Lukáš Bach) a Jakub (Michal Rynes), ředitel Trojan (Vlastimil Hašek) je moc veký suchar, jeho sestra Evženie (Jiřina Bohdalová) zase příliš naivní. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Rumburak je sice složen z nekonečné řady stejných drobných kreténismů jako o rok starší a v mnohém podobný Létající Čestmír, ale velké kreténismy se na skromnější ploše naštěstí nestačí rozvinout, k čemuž podstatně přispívá skutečnost, že ústředními protagonisty jsou tentokrát dospělí a ne děti. Záhy po velmi pitomém prologu se Rumburak začíná pěkně rozjíždět, Lábusovo sólo sežvejkaného bývalého mistra zla je famózní a třeba takový Hašek místy dosahuje až smoljakovských poloh. Navíc stačilo obsadit místo Andrlové Jeníčkovou a hned to má jiný grády, díky čemuž je také ústřední dichotomie příroda - technika (sice provedená až hloupě primitivně, ale ve své extrémnosti a šikovné dramatické výstavbě docela půvabně) obohacena o jakousi moderní verzi mýtu o manželovi či ženichovi, který je v noci člověkem a ve dne zvířetem (vlastně nevím, jestli nějaký takový mýtus existuje, ale určitě to aspoň v nějakých exotických pohádkách bude). Což by s Andrlovou dost dobře nešlo, kdežto Jeníčková je zde, abych tak řekl, přirozeně mythopoetická. Teda jestli mi rozumíte. Důležitý komentář má vypravěč, ostatní netřeba číst. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Děj byl příliš rozvláčný a připadá mi, že tvůrci si mysleli, že je Rumburak populárnější, než ve skutečnosti byl. Ale bez svých klasických pohádkových protivníků zbyl jen ztracenec, protloukající se životem, bez šťávy a bez nápadu. Jiří Lábus to prostě sám neutáhne. Navíc, problémy, které Rumburak řeší mi připadají příliš vážné a dospělé, aby toto byla pohádka, která má být pro děti. Myslel jsem, že snaha vytřískat peníze z úspěchu předchozích filmů, na které tento odkazuje/navazuje, byl a je spíše doménou tržně ekonomického hospodářství - filmařství. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (13)

  • Aby krkavci Jiřího Lábuse neklovli, tak jim jejich majitelé přelepovali zobáky černou páskou. (cariada)
  • Dvoudílný film Rumburak byl většinou sestříhán z jiných klapek než jednodílná verze. (JariR)
  • Ve filmu je Rumburakova druhá podoba nazývána jako havran. Pravda ale je, že ve filmu se pracovalo pouze s krkavcem velkým, latinsky Corvus corax, který je oproti havranům a vránám podstatně větší a lze jej lépe vycvičit. (Prochy38)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno