Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Čaroději druhé kategorie Rumburakovi se ve světě lidí nevede nejlépe. Přes den poletuje po světě jako havran a lidské podoby si může užívat jen v noci. Největším a vlastně jediným jeho potěšením je půvabná krasobruslařka Helenka Trojanová, která každé ráno trénuje na zimním stadiónu. Naopak největší nepříjemností je inženýr Zachariáš, zavilý nepřítel zvířat, který po něm každý den střílí, a navíc se vytrvale dvoří Helence. Rumburak by se chtěl vrátit do říše zvířat, to by si však musel vzpomenout na odpovídající zaklínadlo. Zdá se, že největší šancí je spolupráce s počítačem, přezdívaným Kecálek. Znovunalezené zaklínadlo se však dostane do rukou Zachariáše, který se s jeho pomocí rozhodne nechat zmizet všechna zvířata. (TV Nova)

(více)

Recenze (167)

kubilov 

všechny recenze uživatele

Milá pohádka s fantasy a sci-fi modely, která docela dobře funguje jako sequel původní řady Arabely. Jiří Lábus zde jako Rumburak dokazuje, že to, že funguje v seriálu jako antagonista, neznamená, že je zlým černokněžníkem - jde jen o postavu, která byla ke svým činům donucena ostatními. Milé, bláznivé... nechápu nízké hodnocení. ()

johael 

všechny recenze uživatele

Po zábavné Arabele si u vyšťavených autorů kdosi objednal pokračování. Nic nepomohlo jejich zkušené ujišťování, že když mlčí můzy, mají raději řinčet zbraně či aspoň hospodské půllitry a do budoucna že se uvidí. Umíněný ješita s vidinou mrzkého zisku trval na svém a unavené autory uargumentoval, aby něco sesmolili, že to lidi spolknou i s navijákem, že hezké róby, pohádková říše a oblíbené postavy se o úspěch postarají samy. Šeredně se spletl. ()

Reklama

kajas 

všechny recenze uživatele

I když patřila videokazeta s tímto filmem mezi ty nejohranější z mojí dětské sbírky, musím zpětně uznat, že "Rumburakovi" chybí mnohé z kouzla a vtipu původního seriálu. Kromě nějakých těch drobných krádeží už hlavně Rumburak vůbec není tím démonickým padouchem, kterého jsme všichni tolik zbožňovali. Kaiserův inženýr Zachariáš je naopak boží. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Deprimující outsiderovský epilog k Arabele mě již v dětství oslovil (spíše než svou /zevšednělou/ fantaskností či /neúčinným/ humorem) osamoceností, jurodivostí a mimoběžností většiny postav, díky níž celek připomíná spíše zlý sen než pohádkové podobenství o vítězném boji dobra nad zlem. Neútěšnou atmosféru zesiluje nesmělý ekologický akcent: samo téma ochrany přírody je však v souladu s opatrnickým tlením osmdesátých let (jejichž hnusnou šeď film věrně tlumočí) spíše zlehčováno, když se vykládá jako staropanenské tmářství, pionýrské chovatelské hobby či jako fanatismus pošetilých kantorů. Namísto vysněného probuzení však přichází happyend v podobě socialistického coniunctio oppositorum: pohádka a skutečnost se slučují v cudném erótu před obrovským mluvícím počítačem. A někde tady započal Vorlíčkův Untergang... ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Rumburak už není pohádkou pro děti jako Arabela. Je to především pohádka pro dospělé, a to se mi líbí. Konečně jsem viděl ty monstrózní počítače ze 70. a 80. let, které vypadaly jak veliké kredence. Umí ale jen jedno, a to tvořit slova. Poté je Kaiser naučí mizet lidi a hlavně zvířata, takže je celá pražská ZOO bez zvířat. A jak podotkla jedna rejpavá ženská k vnoučeti: "Pojď, jdeme si stěžovat!" [4992. hodnocení, 80. komentář, 55%] ()

Galerie (8)

Zajímavosti (13)

  • Ve filmu je Rumburakova druhá podoba nazývána jako havran. Pravda ale je, že ve filmu se pracovalo pouze s krkavcem velkým, latinsky Corvus corax, který je oproti havranům a vránám podstatně větší a lze jej lépe vycvičit. (Prochy38)
  • Scény z tréninku krasobruslení se natáčely na zimním stadionu ve Slaném. (henrycruel)
  • Ač ve filmu hraje známá dvojice Oldřich Kaiser (Ing. Zachariáš) a Jiří Lábus (Rumburak), ani jednou se nesešli při natáčení. Oba hráli v jiných scénách. (cariada)

Reklama

Reklama