Reklama

Reklama

Bitva v ústí Šeldy

  • Nizozemsko De Slag om de Schelde (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Bitva v ústí Šeldy, jedno ze zlomových střetnutí druhé světové války, svede tragickým způsobem dohromady pilota kluzáku, nacistického vojáka a zdráhavou odbojářku. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (120)

Trevor 

všechny recenze uživatele

4* som chcel ubrať potom, ako pilot okríkol jedného z vojakov preto že sa modlil Zdravas Mária, ale nakoniec ma presvedčili dva momenty (samovražda nemeckého dôstojníka a scéna v zákope s vystrašeným v podstate ešte chlapcom) že tento film patrí k tým lepším vojnovým filmom. Režisér ukázal, že na oboch stranách barikády sa našli jednak normálny ľudia a na druhej strane svine. Národný socializmus naozaj nebol to, čo Nemecko potrebovalo a film dobre poukazuje na to že toto bol jeden zbytočný konflikt (koniec koncov ako všetky vojny) ktorý stál množstvo ľudských životov a pripomína nám že treba žiť tak aby sa nič podobné už nikdy nezopakovalo. Síce sa nevyrovná filmom ako Nepriateľ pred bránami či Kubrickovým protivojnovým dielam, avšak patrí k tomu najlepšiemu čo Netflix tento rok ponúkol. A nielen tento rok. ()

Daddko 

všechny recenze uživatele

Príjemné prekvapenie, konečne vojnový film ktorý je realistický, bez pátosu a svojím spôsobom surový. Kvalitné bojové scény, detaily prepracované, to dalo asi roboty a zhltlo fúru peňazí. Žiadna heroická záchrana sympatického odbojára, žiadny happy end, žiadne x-té pripomínanie holokaustu, konečne. Kto očakáva počítačový vojnový masaker nedočká sa. Myslím, skupina fanúšikov vojnových filmov bude hodnotiť vysoko. ()

Reklama

Kopi1 

všechny recenze uživatele

Velmi dobré zpracování války v Nizozemsku, i když je film více drama asi 3 různých postav, jejichž děje se na konci propletou, tak jsem si film užil. Chválím hezké a přesné lokace a vlastně celou produkci, je vidět, že tvůrci si dali velkou práci, aby vše vypadalo realisticky. Akce moc nebylo, ale s tím se většinou počítá u těchto evropských filmů, ale když byla, tak byla parádní se skvělou kamerou a delšími střihy. Mohlo to být o něco kratší, protože zde byla hlušší místa, ale nějak jsem se nenudil. ()

korok 

všechny recenze uživatele

Tak toto je, dle mého názoru, velkolepý válečný film, jako z hollywoodské dílny nejvyššího kalibru a ono to je přitom v koprodukci Nizozemska, Belgie a Litvy. Nepříjemná válečná atmosféra i s doprovodnou hudbou, by se dala krájet. Místy velmi depresivní film zobrazující zvěrstva války a to jak válka dělá z lidí bezcitné svině. Omlouvám se, tomuto ušlechtilému domácímu zvířeti. ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Válečný filmy jsou až někde v pozadí mojí žánrový oblíbenosti. Šeldu jsem si pustil , protože to má vynikající hodnocení, a s nizozemskýma filmama se až tak často nesetkávám. Vypadá to docela nákladně. Příběh to má taky slušnej, což je v případě válečňáků super, protože většinou to bejvá jen bezduchý střílení. Celkově mě to ale nijak moc nezaujalo. 50%. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (35)

  • Žádný z pilotů kluzáků nemá odznak Pilotní křídla, přestože jsou kvalifikovaní piloti. (Johnny.ARN)
  • Výroba filmu byla dokončena těsně předtím, než vstoupila v platnost druhá výluka kvůli pandemii covid-19 v roce 2020. Film byl původně naplánován na prosinec 2020 ve snaze zvýšit klesající výsledky nizozemských pokladen, ale opětovný nárůst počtu pacientů s covid-19 si vynutil uzavření kin v den plánované premiéry filmu. Producenti museli premiéru odložit na květen 2021. (Johnny.ARN)
  • Kluzáky krátce používaly ke komunikaci s vlečnými letouny vysílačku, ale jak je vidět ve filmu, kromě hmotnosti a spolehlivosti to není nejjasnější způsob komunikace a představuje riziko odhalení nepřítelem. Dlouho před operacemi z roku 1944, které jsou ve filmu ukázány, vedl mezi kluzákem a vlečným letadlem další tenký drát, který sloužil k ovládání interkomunikujícího telefonu, po němž se bezpečně a soukromě dorozumívali. (Johnny.ARN)

Reklama

Reklama