Reklama

Reklama

Bitva v ústí Šeldy

  • Nizozemsko De Slag om de Schelde (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Bitva v ústí Šeldy, jedno ze zlomových střetnutí druhé světové války, svede tragickým způsobem dohromady pilota kluzáku, nacistického vojáka a zdráhavou odbojářku. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (120)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Plne súhlasím s Trevorom. Bojové scény ja síce nemusím, ale tento nenápadný film ponúka naozaj dobrý zážitok a príbehy v pozadí a tým sa stáva naozaj jedným z najlepších kúskov na Netflixe. Aj mne sa páčila tá ukážka, že na oboch stranách sa našli ľudia takí, aj onakí. Prisluhovači systému a ľudia, ktorým sa to vyslovene bridilo, lenže nátlak a doba nepustí. Som rád, že sa tu dal priestor zabudnutej udalosti, ktorá mala na priebeh vojny ale veľký vplyv. Prináša zároveň nádej, že sa o druhej svetovej vojne nemusí točiť stále to isté. Tých osudov a príbehov bolo tak veľa, že je z čoho vyberať. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Technicky a vizuálně se jedná o vyšší válečný standard, ale dějově je to plytké a nudné. Podíl na tom mají i nezajímavé postavy zahrané nevýraznými herci. Závěrečná bitva, která asi měla být vrcholem, se de facto omezila na dobývání zákopu a ani v tomto ohledu nijak nenadchla. V konkurenci válečných filmů za posledních dejme tomu deset let tohle nemá šanci. 35% ()

Reklama

Paxxx.cz 

všechny recenze uživatele

Vždy když se objeví nadějně vypadající film ze 2. světové války (jevil se tak jednoznačně i tento snímek) s nějakou dříve nezfilmovanou bitvou, tak mám hodně vysoká očekávání. Tématika tohoto válečného konfliktu už totiž vypadá, že je zmapovaná od A až do Z jak ve filmovém tak i herním průmyslu. Těšil jsem se i zde, ale bohužel se zázrak nekonal - trochu mě zpočátku zarazil střih a časté přeskakování do různých dějových linií, ale vše postupem času začne dávat smysl. Ta hrstka bojových scén zde nebyla natočená špatně - především top kamera, ale nižší rozpočet (vím, že jde o nejdražší Holandský film, ale je to myšleno na poměry Hollywoodu) se rozhodně projevoval. Nevytvořil jsem si ani nějaký vztah k postavám a díky dlouhé stopáži se dostavil několikrát i pocit nudy. Neříkám, že film je vyloženým zklamáním, ale mohlo to prostě být o dost lepší. Když se třeba mrknete na dokumenty, tak zjistíte, že šlo o docela velkou 5ti týdenní operaci převážně kanadských jednotek, plné vyloďování (pomocí obojživelných pásových vozidel buvol) a mnoha těžkých bitev, díky kterým mohli následně spojenci obsadit životně důležitý přistav v Antverpách (pro zásobování západní fronty). Toto filmové zpracování však přináší divákovi bohužel jen průměrný zážitek, na který si časem (v záplavě mnoha daleko lépe zpracovaných snímků z tohoto období) já ani nevzpomenu...6/10. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Veľa holandských filmov s obdobia druhej svetovej som nevidel, neviem či som vôbec aj nejaký videl, no musím uznať, že Bitka v ústí Šeldy sa im podarila. Rozpočet je tam vidno, výprava, kostýmy, dekorácie, rekvizity, všetko vyzerá pekne autenticky a akcia je až prekvapivo dobrá a závere aj väčšia ako som čakal. Mínusom bohužiaľ je, že mi postavy moc neprirástli k srdcu. Tak či ide o príjemné prekvapenie. 75% - 4* ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Pro opravdové milovníky a znalce válečných filmů (ke kterým se s prominutím řadím i já) je toto opravdu slaboulinký odvar. Ačkoliv je tahle bitva pro mě naprosto neznámá, tak můžu zodpovědně říct, že to bylo natočeno naprosto diletantsky (sorry jako) a z totálně příšerným hereckým obsazením, které společně s dějem, v člověku nebylo schopno vyvolat jakékoliv emoce. Netvrdím, že každý válečný film musí být blockbuster, ale silné válečné drama se dá natočit i bez opulentních válečných scén s daleko silnějším dosahem ( viz ...a jitra jsou zde tichá). Nic jsem nečekala a taky jsem nic nedostala. Za mě 45% ()

Galerie (22)

Zajímavosti (35)

  • Tento film se zaměřuje na bitvu o Sloedam na východě Walcherenu. Bitva o Walcheren se odehrála ještě na dvou frontách na jihu a západě, kde došlo k obojživelnému vylodění. (Johnny.ARN)
  • Britské výsadkové jednotky vykazují v první polovině filmu překvapivý nedostatek lehké disciplíny. Zapalování ohně, používání luceren a kouř z komínů by v potemnělém okupovaném Holandsku velmi snadno prozradily jejich pozici. (Johnny.ARN)
  • Přibližně v 18. minutě filmu říká voják Waffen-SS, že je důstojník (konkrétně poručík), ale podle jeho límcových výložek a nárameníků je rotmistr. (Reinhard122)

Reklama

Reklama