Reklama

Reklama

Bitva v ústí Šeldy

  • Nizozemsko De Slag om de Schelde (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Bitva v ústí Šeldy, jedno ze zlomových střetnutí druhé světové války, svede tragickým způsobem dohromady pilota kluzáku, nacistického vojáka a zdráhavou odbojářku. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (120)

Sabrewulf 

všechny recenze uživatele

Strašně moc mi to připomínalo Neznámého vojáka (to není lichotka). Prostě neamerický válečný film, který je sice technicky na vysoké úrovni, ale ve výsledku nuda jak prase. Bylo mi úplně jedno, co s postavama bude (zvlášť s tím smradem, co vyprovokoval nácky), celé to šlo v duchu takových malých epizodek bez nosného děje. A vůbec jsem nepochopil, proč je film pojmenovaný po konkrétní bitvě z druhé světové války, když ta ve výsledku z více než dvouhodinové stopáže zabrala tak 15 minut na konci filmu. Hezky natočená zbytečnost. ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Tak Nizozemci mě dost tímto válečným snímkem překvapili! Z traileru jsem očekával celkem koukatelnou záležitost, ale vyklubalo se z toho mnohem více. Hlavním plusem filmu je bezesporu téma. O bitvě v ústí Šeldy jsem toho doposud moc neslyšel, takže moje osobní stránka mající ráda historii tohle nadšeně přivítala s otevřenou náručí. Líbilo se mi, že se zde rozehrály tři hlavní dějové linky (nizozemský mladík v nacistické armádě, britský pilot, též se zabrousilo i do odbojářů). Po technické stránce precizní záležitost, ty peníze zde byly vidět na každém záběru, v tomhle ohledu skoro dokonalá podívaná. Pořádných hutných přestřelek se zde divák moc nedočkal, ale nějak to filmu zazlívat podle mě vůbec nedává smysl (závěrečná třicetiminutovka skvělá!). Co film povyšuje nad většinu žánrově podobně laděných filmů je jednoznačně silný příběh, jenž v závěru dokáže emocionálně šokovat. Víc takových projektů. Za mě 8/10 ()

Reklama

bourec 

všechny recenze uživatele

Válečný filmy jsou až někde v pozadí mojí žánrový oblíbenosti. Šeldu jsem si pustil , protože to má vynikající hodnocení, a s nizozemskýma filmama se až tak často nesetkávám. Vypadá to docela nákladně. Příběh to má taky slušnej, což je v případě válečňáků super, protože většinou to bejvá jen bezduchý střílení. Celkově mě to ale nijak moc nezaujalo. 50%. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Schválně jsem si tento film pustil hned po Narviku, abych tedy porovnal válečnou Evropskou tvorbu. Za mě je na tom Narvik o něco lépe, než tento film. Tady mě tolik nezaujali jednotlivé charaktery a jejich příběhy. Stejně tak tu menímě krásnou zimní krajinu Norska za bažinaté Nizozemsko (Litvu...), což prostě vizuálu tolik nedá. Válečná vřava jako taková je to stále velmi solidní, to ano, v tomto ohledu je to na špičkové úrovni, a je vidět, že rozpočet byl velmi štědrý, a určitě se u akčních scén nudit nebudete. K tomu se tu také objeví Tom Felton, který je ale spíš lákadlem pro zaoceánské publikum, a jeho stopáž ve filmu patří k těm menším. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Som celkom milo prekvapený. Je čím ďalej ťažšie natočiť kvalitný vojnový film, kde by nešlo iba o bombastické bojové scény. Oslovil ma najmä po dramatickej stránke. Tiež je tu niekoľko scénok, ktoré stoja za zamyslenie a ľahko sa vryjú do pamäte. Postavy boli sympatické a človek si k nim ľahko nájde cestu. Samozrejme, nie všetko vyšlo a nájdu sa tu aj nudné miesta, ale na slabší nadpriemer to určite má. 70/100 ()

Galerie (22)

Zajímavosti (35)

  • Přibližně v čase 10:30, při útoku tanku T-34/85, jsou dva záběry zrcadlově obráceně. Při jízdě přes plot střelec sedí a střílí zleva a poklop řidiče je vpravo. V dalších záběrech už je vše, tam kde má být. (mikulin)
  • Kluzák havaruje první den operace Market Garden – 17. září 1944. Útok přes hráz u Walcheranu se uskutečnil 30. října 1944. To znamená, že trvalo pět týdnů, než se sestřelené paraskupiny dostaly ze Schoouwenu do Bevelandu. (Johnny.ARN)
  • Tento film se zaměřuje na bitvu o Sloedam na východě Walcherenu. Bitva o Walcheren se odehrála ještě na dvou frontách na jihu a západě, kde došlo k obojživelnému vylodění. (Johnny.ARN)

Reklama

Reklama