Reklama

Reklama

Bitva v ústí Šeldy

  • Nizozemsko De Slag om de Schelde (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Bitva v ústí Šeldy, jedno ze zlomových střetnutí druhé světové války, svede tragickým způsobem dohromady pilota kluzáku, nacistického vojáka a zdráhavou odbojářku. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (116)

petikacka 

všechny recenze uživatele

Pro opravdové milovníky a znalce válečných filmů (ke kterým se s prominutím řadím i já) je toto opravdu slaboulinký odvar. Ačkoliv je tahle bitva pro mě naprosto neznámá, tak můžu zodpovědně říct, že to bylo natočeno naprosto diletantsky (sorry jako) a z totálně příšerným hereckým obsazením, které společně s dějem, v člověku nebylo schopno vyvolat jakékoliv emoce. Netvrdím, že každý válečný film musí být blockbuster, ale silné válečné drama se dá natočit i bez opulentních válečných scén s daleko silnějším dosahem ( viz ...a jitra jsou zde tichá). Nic jsem nečekala a taky jsem nic nedostala. Za mě 45% ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Na to, že je to evropský film, to vypadá vlastně docela fajn. Ale bohužel se tu místy uhýbá takové televizní filmovosti na úkor realističnosti. Budete si říkat "proč tam leze?", "proč se neschová?", "proč mu to říká!" Postavy s tajnými dokumenty v kabelce chodí sem a tam přes checkpointy, paragáni v nepřátelském území přes noc chlastají a zapalují ohně, nikdo nestaví hlídky a Američan, který se dostane ke kanadské jednotce, vyfasuje jejich uniformu. Nechci být zlej, ale libovolné dva díly Band of Brothers o válce řeknou víc než tohle. ()

Reklama

Autenticita 

všechny recenze uživatele

Válečné filmy mívám spíše v oblibě, protože z nich bývá vidět snaha o autentičnost. Takže i k tomuto jsem přistupovala s očekáváním... Ten film pro mě však naprosto zabily filtry a ztráta kontrastu. Jakoby znal jen hnědou, hnědošedou a hnědozelenou. Toto "ozvláštnění" způsobilo, že jsem si nedokázala najít vztah k postavám. Pořád jako by byli za nějakou ušmudlanou neproniknutelnou zástěnou. Dokonce jsem film v půlce vypnula, že se dodívám jindy, jak mě to štvalo, ale pokračovalo to i napodruhé. Rozčilovalo mě to tak, že jsem, přiznávám otevřeně, ten film nedokoulala. Totiž i za války byl svět barevnej. V létě víc, v zimě míň, ale byl barevnej. ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Docela mě mrzí, že to bylo celkem bez emocí, příběhové linky neměly úplně lyrické ani epické vyústění. Víme akorát, že tu byla válka a že v Holandsku byli odbojáři, co to skopčákům zavařili. Ale abych si z toho odnesl v duši nějaké pojetí jednoho života, který mě zasáhl..? To úplně ne. Recenzi píšu s 14 denním zpožděním a stěží si vybavuji děj. ()

drackula 

všechny recenze uživatele

Holanďanka, ktorá čaká na oslobodenie, britský pilot a holandský dobrovoľník v službách Wehrmachtu sú hlavné postavy filmu, ktorý sa pozrel na trochu zabudnutú etapu oslobodzovania Európy. Bojové scény boli na úrovni, atmosféra hutná a civilné pasáže uveriteľné. Až na pár zdĺhavejších scén, nemám čo by som vytkol. 80% Netflix ()

Galerie (22)

Zajímavosti (35)

  • Většina hlavních nizozemských postav mluví nizozemským dialektem zvaným Zeeuws (zeelandština). (Johnny.ARN)
  • Německý důstojník při proslovu ke svým mužům před bitvou mluví o „Hitlerově redutě“. Měl říci „Vůdcova reduta“ nebo „Reduta našeho vůdce“. Použít jednoduše jméno Hitler by bylo pro fanatické vojáky odhodlané bojovat zcela neuctivé a nemyslitelné. (Johnny.ARN)
  • Přibližně v 18. minutě filmu říká voják Waffen-SS, že je důstojník (konkrétně poručík), ale podle jeho límcových výložek a nárameníků je rotmistr. (Reinhard122)

Reklama

Reklama