Reklama

Reklama

Bitva v ústí Šeldy

  • Nizozemsko De Slag om de Schelde (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Bitva v ústí Šeldy, jedno ze zlomových střetnutí druhé světové války, svede tragickým způsobem dohromady pilota kluzáku, nacistického vojáka a zdráhavou odbojářku. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (120)

Kopi1 

všechny recenze uživatele

Velmi dobré zpracování války v Nizozemsku, i když je film více drama asi 3 různých postav, jejichž děje se na konci propletou, tak jsem si film užil. Chválím hezké a přesné lokace a vlastně celou produkci, je vidět, že tvůrci si dali velkou práci, aby vše vypadalo realisticky. Akce moc nebylo, ale s tím se většinou počítá u těchto evropských filmů, ale když byla, tak byla parádní se skvělou kamerou a delšími střihy. Mohlo to být o něco kratší, protože zde byla hlušší místa, ale nějak jsem se nenudil. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„V BITVĚ O ŠELDU PŘIŠLO O ŽIVOT 3231 SPOJENCŮ, 4250 NĚMCŮ A 2283 CIVILISTŮ…“   Několik osudů (dramatickejch příběhů), (nejen) vojáků z podzimu 1944, odehrávající se před (a při) bitvě o Scheldt. Ozdobou pak je samotná bitva – no, i když bitva… Dobrej válečnej film! Nesnaží se dokumentovat, ale jde spíš o to, co všechno se mohlo nebo odehrálo v těch dnech.     /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen kusy podle skutečnosti. 2.) Nevím, co polští výsadkáři nemůžou zapomenout Anglánům.   /// Thx za titule „Petra Babuláková“.                   PŘÍBĚH  *****  HUMOR  ne  AKCE  **  NAPĚTÍ  * ()

Reklama

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Tak Nizozemci mě dost tímto válečným snímkem překvapili! Z traileru jsem očekával celkem koukatelnou záležitost, ale vyklubalo se z toho mnohem více. Hlavním plusem filmu je bezesporu téma. O bitvě v ústí Šeldy jsem toho doposud moc neslyšel, takže moje osobní stránka mající ráda historii tohle nadšeně přivítala s otevřenou náručí. Líbilo se mi, že se zde rozehrály tři hlavní dějové linky (nizozemský mladík v nacistické armádě, britský pilot, též se zabrousilo i do odbojářů). Po technické stránce precizní záležitost, ty peníze zde byly vidět na každém záběru, v tomhle ohledu skoro dokonalá podívaná. Pořádných hutných přestřelek se zde divák moc nedočkal, ale nějak to filmu zazlívat podle mě vůbec nedává smysl (závěrečná třicetiminutovka skvělá!). Co film povyšuje nad většinu žánrově podobně laděných filmů je jednoznačně silný příběh, jenž v závěru dokáže emocionálně šokovat. Víc takových projektů. Za mě 8/10 ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

4* som chcel ubrať potom, ako pilot okríkol jedného z vojakov preto že sa modlil Zdravas Mária, ale nakoniec ma presvedčili dva momenty (samovražda nemeckého dôstojníka a scéna v zákope s vystrašeným v podstate ešte chlapcom) že tento film patrí k tým lepším vojnovým filmom. Režisér ukázal, že na oboch stranách barikády sa našli jednak normálny ľudia a na druhej strane svine. Národný socializmus naozaj nebol to, čo Nemecko potrebovalo a film dobre poukazuje na to že toto bol jeden zbytočný konflikt (koniec koncov ako všetky vojny) ktorý stál množstvo ľudských životov a pripomína nám že treba žiť tak aby sa nič podobné už nikdy nezopakovalo. Síce sa nevyrovná filmom ako Nepriateľ pred bránami či Kubrickovým protivojnovým dielam, avšak patrí k tomu najlepšiemu čo Netflix tento rok ponúkol. A nielen tento rok. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Na Netflixe som natrafil na vojnový film, pozdával sa mi a hneď, bez skúmania čo je zač a koľko má percent som sa do neho pustil. Prečítal som si pár recenzí a väčšina očakávala veľkolepý vojnový film s veľkými bojovými scénami, veď aj samotný názov láka slovom bitva. Mne to schémou troch prelínajúcich príbehov, pomalším tempom a dokonca aj hudbou pripomínalo Nolanov Dunkirk. Ani ten nesedel každému. Peniaze na vraj najdrahšom holandskom filme jednoznačne sú vidieť. Ja som si film užil, fakt som ani na sekundu nemrkol na hodinky a užíval som si dobrý príbeh, atmosféru a kvalitné herecké výkony. Najviac ma zaujal príbeh nemeckého vojaka prelínajúci sa s príbehom odbojárky. V záverečnej scéne som si hovoril, že to nemôže byť love story, pretože by mi to nejako nesadlo s realistickým zobrazením. Nie že by k takýmto románikom nedochádzalo, známe sú tisíce prípadov, na tú tému existuje aj dokument, nespomínam si na názov. Film končí tak ako má vojnový film končiť, takže celkovo z mojej strany veľká spokojnosť a konečne po dlhšej dobe ozaj dobrý vojnový film z 2. svetovej... Idem proti davu a dám taký nekompletný plný počet. 90%. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (35)

  • Vzhledem k tomu, že se jedná o nizozemský film s omezeným rozpočtem 14 milionů eur, ušetřil režisér Matthijs van Heijningen jr. tím, že bitevní scénu zkoušel pouze s herci a kaskadéry, bez štábu. To mu umožnilo důkladně připravit choreografii akce ještě předtím, než se roztočily kamery, a scénu se mu podařilo natočit za pouhé tři dny (úvodní scéna filmu Zachraňte vojína Ryana se natáčela šest týdnů). (Johnny.ARN)
  • Německý voják páchající sebevraždu má hlavu zakloněnou tak daleko, že pokud se kulka náhodou neodrazí od zubů nebo lebky, nepoškodí mu mozek a pravděpodobně ho okamžitě nezabije. To je něco, co se čas od času stává i ve skutečném životě, ale výsledek by byl jiný, než jak byl zobrazen ve filmu. (Johnny.ARN)
  • Kluzák havaruje první den operace Market Garden – 17. září 1944. Útok přes hráz u Walcheranu se uskutečnil 30. října 1944. To znamená, že trvalo pět týdnů, než se sestřelené paraskupiny dostaly ze Schoouwenu do Bevelandu. (Johnny.ARN)

Reklama

Reklama