Reklama

Reklama

Bitva v ústí Šeldy

  • Nizozemsko De Slag om de Schelde (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Bitva v ústí Šeldy, jedno ze zlomových střetnutí druhé světové války, svede tragickým způsobem dohromady pilota kluzáku, nacistického vojáka a zdráhavou odbojářku. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (120)

Kopi1 

všechny recenze uživatele

Velmi dobré zpracování války v Nizozemsku, i když je film více drama asi 3 různých postav, jejichž děje se na konci propletou, tak jsem si film užil. Chválím hezké a přesné lokace a vlastně celou produkci, je vidět, že tvůrci si dali velkou práci, aby vše vypadalo realisticky. Akce moc nebylo, ale s tím se většinou počítá u těchto evropských filmů, ale když byla, tak byla parádní se skvělou kamerou a delšími střihy. Mohlo to být o něco kratší, protože zde byla hlušší místa, ale nějak jsem se nenudil. ()

TheSpearCZ 

všechny recenze uživatele

Bitva v ústí Šeldy, neboli The Forgotten Battle je v reálu opravdu zapomenutou nebo alespoň často opomínanou bitvou, a tím pádem jsem za každý takový válečný kousek podle skutečných událostí jen a jen rád, ale tady nemůžu říct, že bych z toho úplně skákal radostí. Rozhodně nemám na zpracování co vytknout, líbilo se mi to vyprávění ze tří úhlů, ale neoslní to tak, jak by mělo. Konec měl mít na diváka větší dopad. Takže takové na půl plynu, ale zhlédnutí nelituju. Čisté 3* ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejdražších Holandských filmů přistál na Netflix a fanoušky Válečných filmů určitě potěší, byť nejspíš nikomu dech nevyrazí.Osudy tří hrdinů se odehrávají na pozadí válečného konfliktu, o kterém většina nejspíš ani neslyšela. Film má pomalejší tempo, ale je skvěle natočen i dobře zahrán, došlo i na pár napínavých momentů a divák má zájem se dozvědět, jak to celé nakonec dopadne.Film vrcholí 30 minutovou válečnou přestřelkou, které sice chybí pořádné Rko, ale natočená je parádně a ostudu oproti konkurenci určitě nedělá. Docela zamrzí, že Emoce zde příliš nefungují, takže dalo se z toho vytřískat určitě více, ale letos velká konkurence na poli válečných filmů z 2. světové nebyla, tak buďme rádi alespoň za tohle.Příběh 4/5, Akce 3/5, Humor 1/5, Násilí 2/5, Zábavnost 3/5 Hudba 3/5, Vizuál 4/5, Atmosféra 4/5, Napětí 2/5, Emoce 2/5, Herci 3/5. 6/10. ()

Paxxx.cz 

všechny recenze uživatele

Vždy když se objeví nadějně vypadající film ze 2. světové války (jevil se tak jednoznačně i tento snímek) s nějakou dříve nezfilmovanou bitvou, tak mám hodně vysoká očekávání. Tématika tohoto válečného konfliktu už totiž vypadá, že je zmapovaná od A až do Z jak ve filmovém tak i herním průmyslu. Těšil jsem se i zde, ale bohužel se zázrak nekonal - trochu mě zpočátku zarazil střih a časté přeskakování do různých dějových linií, ale vše postupem času začne dávat smysl. Ta hrstka bojových scén zde nebyla natočená špatně - především top kamera, ale nižší rozpočet (vím, že jde o nejdražší Holandský film, ale je to myšleno na poměry Hollywoodu) se rozhodně projevoval. Nevytvořil jsem si ani nějaký vztah k postavám a díky dlouhé stopáži se dostavil několikrát i pocit nudy. Neříkám, že film je vyloženým zklamáním, ale mohlo to prostě být o dost lepší. Když se třeba mrknete na dokumenty, tak zjistíte, že šlo o docela velkou 5ti týdenní operaci převážně kanadských jednotek, plné vyloďování (pomocí obojživelných pásových vozidel buvol) a mnoha těžkých bitev, díky kterým mohli následně spojenci obsadit životně důležitý přistav v Antverpách (pro zásobování západní fronty). Toto filmové zpracování však přináší divákovi bohužel jen průměrný zážitek, na který si časem (v záplavě mnoha daleko lépe zpracovaných snímků z tohoto období) já ani nevzpomenu...6/10. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

4* som chcel ubrať potom, ako pilot okríkol jedného z vojakov preto že sa modlil Zdravas Mária, ale nakoniec ma presvedčili dva momenty (samovražda nemeckého dôstojníka a scéna v zákope s vystrašeným v podstate ešte chlapcom) že tento film patrí k tým lepším vojnovým filmom. Režisér ukázal, že na oboch stranách barikády sa našli jednak normálny ľudia a na druhej strane svine. Národný socializmus naozaj nebol to, čo Nemecko potrebovalo a film dobre poukazuje na to že toto bol jeden zbytočný konflikt (koniec koncov ako všetky vojny) ktorý stál množstvo ľudských životov a pripomína nám že treba žiť tak aby sa nič podobné už nikdy nezopakovalo. Síce sa nevyrovná filmom ako Nepriateľ pred bránami či Kubrickovým protivojnovým dielam, avšak patrí k tomu najlepšiemu čo Netflix tento rok ponúkol. A nielen tento rok. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (35)

  • Ve své době se jednalo o druhý nejdražší film v nizozemské historii s rozpočtem 13–14 milionů eur, hned po Černé knize (2006) Paula Verhoevena, která stála asi 16 milionů eur. Přesto vytvořil rekord v nejdražší holandské scéně: pro sekvenci, v níž je sestřelen kluzák, byla postavena kopie letadla Airspeed Horsa, které se zřítilo na kus zaplavené zemědělské půdy, a to za 1,2 milionu eur (1,36 milionu dolarů). Letadlo bylo později opraveno a darováno Válečnému muzeu v Bestu (Nizozemsko). (Johnny.ARN)
  • Přibližně v 18. minutě filmu říká voják Waffen-SS, že je důstojník (konkrétně poručík), ale podle jeho límcových výložek a nárameníků je rotmistr. (Reinhard122)
  • Když Marinus (Gijs Blom) po výkřicích sestupuje do sklepa, je v pozadí na rámu dveří ve výšce hlavy vidět moderní tlačítko požárního poplachu, které zůstává rozpoznatelné i přes rozmazané pozadí. (Johnny.ARN)

Reklama

Reklama