Reklama

Reklama

Bitva v ústí Šeldy

  • Nizozemsko De Slag om de Schelde (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Bitva v ústí Šeldy, jedno ze zlomových střetnutí druhé světové války, svede tragickým způsobem dohromady pilota kluzáku, nacistického vojáka a zdráhavou odbojářku. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (120)

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Dokoukat film do konce a vydržet u něj chce hodně silnou vůli, protože doslova 100 minut se neděje vůbec nic a je to jen nudná, táhnoucí se "válečná" konverzačka a na akci dojde až posledních 20 minut, což je drasticky málo. Děj se vleče, postavy nejsou dostatečně zajímavé ani charakteristicky vykreslené k tomu, aby s nima divák alespoň nějak sympatizoval a ve výsledku jsou mu úplně ukradené. Film bych jednoduše nazval jako dvě hodiny prázdnoty, protože výpovědní i filmová hodnota jsou prakticky nulové a zkrátka nemá co nabídnout, aby stál za zhlédnutí. Je mi záhadou, co se zdejším uživatelům líbí natolik, aby dali více než neuspokojivé 3 hvězdy a za mě je to ztracený čas a na poli podobného  žánru jsou daleko, daleko lepší kousky, které stojí za zmínku. Příběh pomalý, akce málo a ani ta není nijak vyčnívající nebo zapamatovatelná. A to mám podobné filmy rád... Nebrat. ()

Autenticita 

všechny recenze uživatele

Válečné filmy mívám spíše v oblibě, protože z nich bývá vidět snaha o autentičnost. Takže i k tomuto jsem přistupovala s očekáváním... Ten film pro mě však naprosto zabily filtry a ztráta kontrastu. Jakoby znal jen hnědou, hnědošedou a hnědozelenou. Toto "ozvláštnění" způsobilo, že jsem si nedokázala najít vztah k postavám. Pořád jako by byli za nějakou ušmudlanou neproniknutelnou zástěnou. Dokonce jsem film v půlce vypnula, že se dodívám jindy, jak mě to štvalo, ale pokračovalo to i napodruhé. Rozčilovalo mě to tak, že jsem, přiznávám otevřeně, ten film nedokoulala. Totiž i za války byl svět barevnej. V létě víc, v zimě míň, ale byl barevnej. ()

Reklama

TheSpearCZ 

všechny recenze uživatele

Bitva v ústí Šeldy, neboli The Forgotten Battle je v reálu opravdu zapomenutou nebo alespoň často opomínanou bitvou, a tím pádem jsem za každý takový válečný kousek podle skutečných událostí jen a jen rád, ale tady nemůžu říct, že bych z toho úplně skákal radostí. Rozhodně nemám na zpracování co vytknout, líbilo se mi to vyprávění ze tří úhlů, ale neoslní to tak, jak by mělo. Konec měl mít na diváka větší dopad. Takže takové na půl plynu, ale zhlédnutí nelituju. Čisté 3* ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Som celkom milo prekvapený. Je čím ďalej ťažšie natočiť kvalitný vojnový film, kde by nešlo iba o bombastické bojové scény. Oslovil ma najmä po dramatickej stránke. Tiež je tu niekoľko scénok, ktoré stoja za zamyslenie a ľahko sa vryjú do pamäte. Postavy boli sympatické a človek si k nim ľahko nájde cestu. Samozrejme, nie všetko vyšlo a nájdu sa tu aj nudné miesta, ale na slabší nadpriemer to určite má. 70/100 ()

DAPDO 

všechny recenze uživatele

Nebýt tak vysokýho hodnocení, asi bych do holandskýho válečnýho dramatu nikdy nešel. Příběh, kterej dává hlavu a patu sleduje tři postavy - britskýho pilota kluzáku, německýho vojáka a dívku, jejíž otec pracuje jako lékař pro němce a bratr je v odboji. Ono je to spíš drama než válečnej film, jediná pořádná bitva je až v poslední čtvrtině filmu, ale právě za tu bitvu na mostě, která byla precizně natočená, dávám hvězdu navíc. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (35)

  • Natáčení bitevních scén v Nizozemsku se ukázalo jako téměř nemožné kvůli nejrůznějším ekologickým problémům. Dalším problémem bylo, že kolem původního místa titulární bitvy byly umístěny moderní větrné mlýny. Problém byl vyřešen odchodem do Litvy, která nabízí daňové výhody pro filmové produkce. Kus nevyužité zemědělské půdy si tam pronajali od farmáře, který produkci řekl, že si s tím mohou naložit, jak chtějí. Byla tam postavena celá přehrada speciálně pro bitevní scénu. (aporve)
  • Kluzák havaruje první den operace Market Garden – 17. září 1944. Útok přes hráz u Walcheranu se uskutečnil 30. října 1944. To znamená, že trvalo pět týdnů, než se sestřelené paraskupiny dostaly ze Schoouwenu do Bevelandu. (Johnny.ARN)
  • Animovaná mapa bitvy/fronty zobrazená na začátku filmu ukazuje kanadské vojenské jednotky s červenobílou vlajkou s javorovým listem. Tato vlajka se stala kanadskou vlajkou až v roce 1965. V roce 1944 byla kanadskou vlajkou červená vlajka (převážně červená vlajka s Union Jackem v jednom rohu a erbem). (Johnny.ARN)

Reklama

Reklama