Reklama

Reklama

Sever a Jih - 1. kniha

(série)
  • USA Book I

Epizody(6)

Jeden pochází z průmyslnické rodiny ze Severu, druhý z rodiny jižanských plantážníků. Oba jsou absolventy West Pointu a jejich nezlomná loajalita jim pomohla přežít mexicko-americkou válku. Jejich vztah ale čeká horší zkouška. Problémy, které dělí Sever a Jih, mohou postavit i přítele proti příteli. Ceněný výkonný producent David L. Wolper uvádí výpravný šestidílný seriál o bouřlivých letech, která předcházela občanské válce, a jež byl natočen podle bestseleru Johna Jakese. Pětiměsíčního natáčení, které probíhalo v pěti státech, se účastnilo celkem 140 herců, tisíce statistů, 100 členů štábu, 8 700 kostýmů a 15 000 rekvizit a dekorací. Díky tomu fascinující historie – a strhující drama – ožívají! (Magic Box)

(více)

Recenze (54)

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velmi kvalitní seriál a skvělá popularizace období dvaceti let před občanskou válkou v USA. Vrcholem jsou především vzájemné návštěvy Mainů a Hazardů, kdy hrozí nějaký vyhrocený konflikt, např. pomoc otrokovi Gradymu na Jihu či pokus o likvidaci Orryho na Severu (či Billyho na Jihu). Charakterově dost černobílé: Orry Main, George Hazard, Billy Hazard, Charles Maine, Madeline La Mottová-Mainová, Constance Hazardová, Brett Mainová-Hazardová vs. Justin La Motte, Ashton Mainová-Huntoonová, Elkanah Bent, Salem Jones, Izabel Hazardová. Vymyká se protiotrokářská fanatička Virgilie Hazardová, jež není zase tak zlá, "jen" zaslepená svým světonázorem. Zejména v druhé řadě ukáže i jiné dobré stránky než je vymezování se proti otrokářství. 90 % ()

pipapa 

všechny recenze uživatele

Snad nejčervenější ze všech červených knihoven, jaké jsem kdy na plátně viděla. Chvílemi, s prominutím, až k zblití. Tady se hraje na city diváka/čtenáře velmi laciným a odporným způsobem. Vše do sebe zapadá dle autora předlohy a pak i filmařů jako ozubená kolečka pomocí spousty záměrně nesmyslných/nereálných náhod, momentů a situací, jen aby byl seriál za každou cenu líbivý/vlezlý a srdcervoucí. Řada bitev, ve kterých se vojensky neškolený divák pomalu ani nevyzná. Řada zbytečných líbaček a cicmání, které jdou postupem času na nervy, protože jen zdržují a oddalují konec, kterého jsem se už nemohla dočkat...Jedna hvězda za milého Billyho Hazarda (John Stockwell) z první knihy a za proradnou Ashton (Terri Garber), která celou tu nereálnou přeslazenost alespoń trochu nakopla...Děkuji, už nikdy více!...Komentář platí pro kompletní seriál. ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čekala jsem ledasco. U nás v rodině máme rádi mini sérii Scarlett, takže bych spíš předpokládala, že to bude vzhledem ke stáří horší, ale světe div se, seriál s Patrickem Swayzem v roli hrdého Jižana je boží a maratonovatelný. Kvalitní, napínavý, poučný. Herecky skvělé výkony kam oko jen dohlédne, nejlepší je pak s přehledem Kirstie Alley jako bojovnice za zrušení otrokářství a nejkrásnější lyrická hrdinka Lesley-Anne Down. Už se těším na další série. ()

GaleW 

všechny recenze uživatele

Tento pozoruhodný seriál jsem viděla, už když ho dávali kdysi v devadesátých letech v české televizní premiéře. A dodnes patří mezi to nejlepší, co americký televizní průmysl vyprodukoval. Jde o nejlépe zpracované období civilní války, které jsem kdy viděla. Osudy dvou rodin, které se mají rády navzdory tomu, že by se měly nenávidět. Líbí se mi nejen napínavý děj, ale i krásné kostýmy, obrovská precizní výprava a pak samozřejmě i herecké výkony, v popředí s Patrickem Swayzem a Jamesem Readem ()

KASUGI 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jo, to se ještě točily seriály, které měli začátek a konec a nedopisovaly se za pochodu, jak je tomu u dnešních sraček a lá Lost. Původně jsem chtěl dát čtyři hvězdičky, ale když se tak zamyslím, kolik takových povedených historických seriálů dneska je? A výborný casting! Každá postava výrazově přesně zapadala: Klaďasové byli všichni sympatičtí , záporáci naopak. Plný počet. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (7)

  • V úvodní bitvě, která se odehrála na řece Bull Run, se do záběru na bojiště dostal i kamerový jeřáb. (pávek)
  • Podľa monografie Kirstie Alley (Vigrilia) sa herečka a Patrick Swayze (Orry) počas natáčania seriálu do seba zamilovali. Ale obaja už mali svojich zákonných partnerov, ktorých nechceli podvádzať. (misterz)
  • S výnimkou vojenských uniforiem alebo odevu zamestnancov nenosila žiadna z hlavných postáv v seriáli dvakrát rovnakú vec. Jedinou výnimkou je Ashton (Terri Garber), ktorá mala oblečené fialové šaty pri príchode aj odchode z Mount Royal. (misterz)

Reklama

Reklama