Reklama

Reklama

Vykopávky

  • Velká Británie The Dig
Trailer

VOD (1)

Britská vdova si v předvečer druhé světové války najme amatérského archeologa, aby prozkoumal záhadné útvary na jejím pozemku. A jeho objev vyrazí leckomu dech. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (222)

marhoul 

všechny recenze uživatele

Moc pěkná kamera, hudba, obsazení, historická výprava a příběh, který by mě jinak asi moc nebavil, natočený tak, že mě bavil. V současné filmové "okurkové" sezóně solidní počin. Pomalé, komorní, vcelku předvídatelné, což ale nebylo na škodu. Mně se to líbilo. C. Mulligan mi typově spadla do obrazu mé oblíbené Jessicy Lange a na to já slyším, v minulosti na mě působila tak nějak nijak, ale tady mě velmi přijemně překvapila. Ralph jako stárnoucí vykopávka- senzační jako vždy. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Tak přesně kvůli takovým filmům se tak rád dívám na filmy. Obsah zaujme, ale moc toho neřekne, režisér je neznámý, nicméně vybral si zajímavé téma a sehnal skvělé obsazení, takže... Co to vlastně bude? A nakonec je to tak krásný příběh, v němž se kope doslova i metaforicky, který baví i chytá za srdce, ze kterého se něco dozvíte a při závěrečných titulcích máte ten pocit, že jste viděli něco, co rádi uvidíte znovu. ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

První půle je výborná. Nechybí vzrušení z postupného odhalování velkého nálezu, předválečná atmosféra je tu hmatatelná a stačí k tomu jen pár záběrů na opevňující se Londýn a zlověstné přelety letadel. Nástupem Lily James se to ale pozvolna rozbředné do laciného melodramatu s nějakým tím filozofováním o životě a smrti a pro hodnotný filmový zážitek zbyde jenom pěkná kamera a jímavá hudba. Prostě chtěl režisér toho říct hodně, i s velkým přesahem, ale naložil si na bedra příliš a ve druhé půli to neukočíroval. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Ako vyštudovaný archeológ som si tento film poriadne užil, hoci som netušil, ako by sa dalo z archeologického výskumu (hoci s mimoriadnym nálezom v mohyle Sutton Hoo) natočiť nejaká pútavá dráma, ktorá by nemala výrazné črty dokumentu. A podarilo sa! Tá atmosféra, do ktorej to bolo zaobalené, bola úžasná a podmanivá. Páčila sa mi najmä tá úvodná časť, kde to bolo čisto o nadšení a túžby po objavoch. A samozrejme, kde sa niečo nájde, tam príde tím odborníkov, ktorý sa snaží všetku slávu ukradnúť pre seba (bežný jav aj v dnešnej dobe). Mimochodom, dnes by takýto výskum kvôli nekonečne byrokratickým a striktným pamiatkovým zákonom asi ani nemal šancu na úspech. Každopádne, veľmi príjemný archeologický zážitok. Len škoda, že aj po dialógovej stránke to nebolo o kus výraznejšie, keďže dialógy mi prišli neskutočne mdlé. Ale tie 4* si to určite zaslúži. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Na svete je milión príbehov, o ktorých nemáte ani poňatie, o to viac vás potešia filmy o nich. Dobré filmy. A toto je ten prípad. Vyrozprávanie príbehu skvelo spracované, herecké výkony bez chýb, kostýmy lahodiace oku .. no a že to Stone výborne vie s atmosférou a náladou, dokázal už vo svojej prvotine. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (13)

  • Peggy Preston (Lily James) byla součástí týmu profesionálních archeologů vedených Charlesem Phillipsem z university v Cambridge, který převzal po Brownovi vedení vykopávek. Mezi další členy této skupiny patřil například odborník na prehistorii jeho rodného Walesu W. F. Grimes (Arsher Ali), dále archeolog Osbert Guy Stanhope Crawford nebo Peggyin manžel Stuart Piggot. Právě oni otevřeli pohřební komoru, kde nalezli množství pozoruhodných anglosaských artefaktů (z nichž je asi nejproslulejší bohatě zdobená helma), nikoli však tělo. Kdo zde byl původně pohřben se stále nepodařilo s jistotou určit, ale jedním z nejpravděpodobnějších kandidátů je král Rædwald, vládce království Východní Anglie cca v letech 599–624, popřípadě jeho syn Eorpwald. (J.F.B.)
  • Do role Edith Pretty byla původně obsazena Nicole Kidman, ale nakonec musela kvůli pracovní vytíženosti odmítnout, a role tak připadla Carey Mulligan. (J.F.B.)
  • Ačkoli Carey Mulligan bylo v době natáčení filmu 34 let, skutečné Edith Pretty bylo 56 let, když v roce 1939 začaly výkopové práce v Sutton Hoo. (Piercee)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Reklama

Reklama