Reklama

Reklama

Vykopávky

  • Velká Británie The Dig
Trailer

VOD (1)

Britská vdova si v předvečer druhé světové války najme amatérského archeologa, aby prozkoumal záhadné útvary na jejím pozemku. A jeho objev vyrazí leckomu dech. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (222)

nash. 

všechny recenze uživatele

Kdo by to byl řekl, že film o kopání díry se může proměnit v tak křehké, decentně podané, přesto emocionálně strhující melodrama. Po první, ne tak silné půlce, kdy se víceméně jen kope, vyprávění přeostří z díry na osudy a vztahy lidí kolem ní, a najednou je to tam. Tuna emocí od zármutku a ztráty až po lásku opětovanou, neopětovanou i synovskou, vše většinou v náznacích, umocněno navíc tísnivou atmosférou blížící se války a ozvláštněno neobvyklým střihem a asynchronním prokládáním obrazu a zvuku. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Carey Mulligan a Ralph Fiennes září v komorním dramatu o archeologickém nálezu, který přepsal anglickou historii. Vykopávky jsou ale mnohem víc o vztahu dvou hrdinů, kteří pomáhají jeden druhému zaplnit prázdno v jejich životech a o historii, jejíž součástí je každý z nás. Ať už chceme, nebo ne. Simon Stone natočil skoro až lyrické drama ve stylu Terrence Malicka, které spíš než na děj sází na atmosféru a velmi pomalé tempo. O to víc zamrzí, že se ve druhé půlce začne věnovat poměrně banálním a poměrně zbytečným příběhům vedlejších postav. Přesto jde o hodně povedené drama, které ale od diváků vyžaduje trochu té trpělivosti. ()

Reklama

berny2468 

všechny recenze uživatele

Vykopávky jsou filmem od Netflixu pojednávající o archeologovi Basilovi Brownovi (Ralph Fiennes), který není sice dostatečně vzdělaným archeologem, proto na něj ostatní archeologové nahlíží skrz prsty, ale díky svým vědomostem, zkušenostmi a nadáním učiní objev, kterým si získá respekt od ostatních. Ale hlavně od Carey Mulligan, což je vdova, které místo naleziště patří a která Basila na svůj pozemek přivolala, aby ho prohledal. Ta se do něj následně zamiluje. A zamotaný příběh může začít. Vykopávky nejsou klasickým filmem. Chvílemi mají totiž značnou tendenci tíhnout k Terrenci Malickovi. Mají nádhernou kameru. Také se čas od času snaží filozofovat (ale na rozdíl od Malicka daleko v menší míře a také daleko hůře). Ze začátku je trošku složitější si zvyknout na dané (ne)vyprávění. Ale děj neotálí a ihned jde na věc. Úvodní polovina, tedy po úvodním šoku a vzpamatování se, ihned nabírá obrátky. Objev je učiněn velmi brzy a velmi brzy se taky rozvíjí vztahy mezi hlavními protagonisty. Avšak když má přijít na lámaní chlebu, do příběhu vstupují další dvě postavy, které trochu nepochopitelně příběh rozmělní a tempo uvadá. Ostatně kdyby se dané postavy v příběhu neobjevily, stěží bychom to postřehli. Ale naštěstí ke konci film všechny načrtnuté dějové linie rozvine a zdárně dovede do cíle. A závěr dokáže i emocionálně zapůsobit. Ve výsledku musím říct, že se mi film líbil. Kamera nádherná, herci přesní a výborně obsazení. Jen je škoda zdánlivé odsunutí hlavní dějové linie v polovině filmu na druhou kolej. Ale jsem rád, že se příběh i tak vcelku rozumně uzavřel. Z daleka to není dokonalý film. Ale je velmi zajímavým a hlavně velmi solidně natočený. 7/10. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Když archeologové vydloubnou první knoflík, je jejich radost nakažlivá. Škoda že podobných momentů nebylo víc a film občas až příliš sklouzával k melodramatičnosti, romantice a postupem času i k všepohlcujícímu smutku. Ne že by to bylo v těchto ohledech špatné, ale čekal jsem trošku něco jiného. Nicméně koukat se na Ralpha Fiennese a Carey Mulligan je zážitek, takže zklamání bylo nakonec jen velmi mírné a přejít se dala i občasná suchopárnost. 70% ()

slord 

všechny recenze uživatele

Netflix prekvapil veľmi príjemným filmom, ktorý dokázal udržať moju pozornosť do konca. Ralph Fiennes a Carey Mulligan hrajú veľmi dobre, atmosféru to má výbornú a celé to dokresluje fajn hudba. Väčšinu filmu sledujeme zanietené odhaľovanie histórie, pri ktorom aj vy máte chuť zahrabať si v zemi. Zbytočné mi však prišlo zaoberanie sa romantickou linkou vedľajších postáv. Tempo to malo síce pomalšie, ale napriek tomu to dokázalo zaujať. 7,5/10 ()

Galerie (32)

Zajímavosti (13)

  • Do role Edith Pretty byla původně obsazena Nicole Kidman, ale nakonec musela kvůli pracovní vytíženosti odmítnout, a role tak připadla Carey Mulligan. (J.F.B.)
  • Už v roku 2013 existovala predbežná dohoda, že herečka Cate Blanchett vo filme stvárni postavu Edith Pretty. (MikaelSVK)
  • Ačkoli Carey Mulligan bylo v době natáčení filmu 34 let, skutečné Edith Pretty bylo 56 let, když v roce 1939 začaly výkopové práce v Sutton Hoo. (Piercee)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Reklama

Reklama