Reklama

Reklama

Říjen 1957. „To" se probouzí a městečko Derry ve státě Maine už nikdy nebude jako dřív. Stephen King vdechl život ztělesnění veškerých dětských fóbií a obav a vystavil sedm dětí zlovolné síle, která na sebe bere nejrůznější podoby včetně klaunské tváře. Děsivý klaun (Tim Curry) žije v městské kanalizaci, odkud se vydává lovit a zabíjet. O mnoho let později se ti, kdo přežili, jako dospělí vrací skoncovat s další vlnou jeho bezuzdného vraždění – už jednou provždy. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (529)

mchnk 

všechny recenze uživatele

Svět sledovaný dětskýma očima je vzácnost a mezní situace, prožité v dětství, si pamatuješ celý život. Tento svět je kratší, ale o to vnímavější...citově trvalejší, usazující se hluboko ve tvých vzpomínkách. To. Nepojmenované zlo z dětství, vnímané dětmi, kteří ho jako jediní mohou zničit. Nebo ne? Nelze neuznat, že film je skutečně neobvykle zdlouhavý, ovšem celková podstata a atmosféra daného zla, je pro mne zcela dostačující. Nejde o žádný "lekací" horor, zde máme jasně dané základy určité zloby, ať už v myšlenkách a reálných vizích, nebo v lidech samotných. Plynutí děje je výborné, kamera i celková režie se také určitě povedla. TO je zlo, které stojí za zhlédnutí. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Bylo mi tehdy fakt málo a na pološíleného klauna Pennywise úplně v dobrém nevzpomínám. Stephen King do města Derry zasadil víc svých příběhů, a pokud někdo nemá rád klauny, s tímhle, který terorizuje jednu dětskou partu, se odpor ještě znásobí. Stejně jako mladší verze od Andyho Muschiettiho jde o solidní příspěvek s velmi dobrými výkony mladých herců a slušnou atmosférou, i když samotný román je prý pořád někde jinde. Potíž může být samozřejmě v samotné délce. A tím pádem tempu. Verze z roku 1990 je rozdělená na dva díly, teror z městské kanalizace se ztrácejícími se dětmi a pomsta traumatizované party po letech. Televizní produkce měla pochopitelně své limity, zasloužila by si místy svižnější tempo i klidně drsnější pojetí, ale solidní průměr to spolehlivě je. ()

Reklama

pepo 

všechny recenze uživatele

Dost slabe. Ako tv film by sa to este dalo nejako akceptovat, keby to nemalo 3 hodiny. Detska cast (cize zhruba polovica prvej polovice) bola paradna, ale inak strasna nuda. A mam pocit ze king sa pri pisani casto pozeral na nightmare on elm street. Akurat, ze pennywise je oproti freddymu trapny....ehm...saso 4/10 ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Pro tři hvězdy vysypu z rukávu hned několik důvodů: za prvé - jsem předlohou nedotčená, což bude, soudě podle komentářů zde, filmovému zpracování výhodou, za druhé - má se jednat o film televizní, takže vyžaduje trochu odlišné nahlížení, tím si rovněž polepšil, za třetí - uběhlo asi patnáct let od dob, kdy u nás frčel na videu, a krom nepříjemných pocitů přinesl také pobavení, neboť výkřiky "nechcete balónek?" a "všichni se vznášíme" se mezi členy rodiny pro jejich častou reprodukci staly až, nebojím se toho slova, kultovními:-). Za čtvrté - nyní, po dlouhém časovém odstupu, jsem opět cítila mrazení v zádech, ani ne tak z klauna, i když příjemný, TO tedy vážně nebyl, ale z celého podtextu dětských vzpomínek a návaznou snahou dospělých řešení, k tomu jsem však musela dozrát, tehdy jsem TO tak neviděla... ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Tenhle TV horor jsem ve svém ranném mládí ani nemohl sledovat, jelikož jsem pak měl strach projít kolem temné díry či místnosti, abych si nepředstavoval, že je tam někde TO. Teď o pár let let později jsem se na tenhle snímek kouknul znovu a svůj názor zde pěkně vyložím. Jelikož se jedná pouze o televizní snímek, tak mě nepřekvapila řada herců, které znám z různých seriálů (Seth Green, Jonathan Brandis). A naštěstí se zde našla řada poměrně slušných herců, takže se moc nepřehrává, což je slušný klad. Film byl v televizi rozdělen na dvě části. Sice je rozdělení nesmyslné, jelikož film byl natočený jako 3 hodinový, a proto nemá budovanou atmosféru zvlášť. A aby působil uceleně musí ho divák vidět najednou. Což není na dvd problém :). První část je rozhodně zajímavější a lepší. Je zde více retrospektivních scén z dětství hlavních hrdinů, které působí mnohem svěžejším dojmem než scény ze současnosti, kdy děti vyrostly do podob čtyřicátníků. I když většina herců hraje celkem solidně, nikdo z nich nevyčuhuje... tedy až na jednoho a tím je představitel Pennywise Tim Curry, který naprosto vystihl podstatu téhle role a film se prakticky stává jeho excelentní one man show. Kvůli celkovému stáří snímku klidně odpustím i nezajímavě působící závěr s pavoučím monstrem, které dnes opravdu nevypadá dobře. Po první polovině bych film hodnotil 4*, ale protože druhá polovina už ztrácí na zajímavosti, kompromisně dám 3*. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (44)

  • Film se natáčel v Novém Westminsteru v Britské Kolumbii (Kanada) koncem roku 1989. (Delock)

Související novinky

Kingův horor To konečně míří do kin

Kingův horor To konečně míří do kin

04.07.2016

Hororový román To už se dočkal tříhodinové televizní adaptace, studio Warner Bros. se jej ale od roku 2009 snaží poslat přímo do kin. O režii se chvíli zajímal Guillermo del Toro (Hellboy) a v červnu… (více)

Reklama

Reklama