Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Česká satirická veselohra, jejíž děj se odehrává někdy kolem roku 1900. Obyvatele městečka Pětice vzruší záhadná zásilka, která má být doručena nejlepšímu člověku v obci. Na titul nejlepšího člověka si samozřejmě dělají nároky všichni členové městské rady. Nakonec se ukáže, že šlo o chytře promyšlený žert, který měl odhalit skutečný charakter „lepších lidí" města. (Filmový přehled)

(více)

Recenze (84)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Jedna z těch horších komedií s Vlastou Burianem. Vlastně zde Vlastík figuruje mnohem méně, než by bylo bývalo zdrávo. Myšlenka filmu nepředstavuje nic světoborného a celý snímek je nesmírně předvídatelný a bohužel nijak zvlášť vtipný. Naopak je snad až smutné, že se od té doby v obecních zastupitelstvích nic k lepšímu neposunulo. Závěrečná pointa také není nic extra. Zde je na místě mluvit o zklamání. [33 %] ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Vlasta Burian prožil svá nejslavnější léta v nenáročných a úzkostlivě nepolitických komediích. Až na stará kolena si zahrál v téhle štiplavé satiře. Paradoxně to bylo za (tehdy nového) režimu a ještě paradoxněji se tahle komedie od těch prvorepublikových a protektorátních na první pohled zase tolik neliší. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Skvělá záležitost. Chápu co v roce 1954 tato politická satira měla říci. Bohužel z dnešního pohledu v době , kdy jsou lidé z těch našich (také samých nejlepších lidí) pánů poslanců a senátorů otrávení jak nikdy, nad touto komedií musí člověk smutně pokývat hlavou. Komunistické napadání řízení jednoho městečka zkorumpovanými a finančně navzájem propojenými radními je tak náhodou znovu aktuální. To jen k tématu. Jinak herecké výkony většiny zúčastněných jsou prostě skvělé! To co předváděl Kemr, Kopecký byl koncert. * * * ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Na přelomu století, v tom nenápadném čase, v němž se tolik dařilo esoterním spolkům, anarchistické mládeži a dvorským radovánkám, se tak nenápadně v řeči, která se jen tak vedla, objevila trhlina, která podnes dusí lecjaké fachidioty z řad historiků, dějepisců umění a literárních vědců a do níž padla jednou nohou ta slavná epocha. A tehdy začala válka. Wassermannův poslední, lehce dýchavičný snímek se čechovovsky posmívá imbecilitě honorace: kocourkovská rétorika ukřivděných, frustrovaných, samolibých a pitomých mocipánů šlechtících regionální totalitu se vyjevuje jako osidla znemožňující ostatním lidem chodit a jednat svobodně i jako rouška, která zakrývá příliš jistý zrak. Říkám to po celá léta: Plíšek má pravdu. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Chouro, zavřete poštu, hubu a jdem! Neuvěřitelně nadčasová komedie, která zobrazuje pokřivený svět pánů na jedné radnici. Je až s podivem, že kreatury podobného ražení, navíc ve vysokých funkcích - kolem sebe můžeme vídat i dnes. Je to sice smutné, ale je to tak. Co se však filmu týká - podívaná je to náramná. Některé zdejší komentáře o smutném konci kariéry Vlasty Buriana, dávají tušit, že spousta zdejších pisálků tuto černobílou satiru vůbec nepochopila (já se spíš divím, že tento film nevadil komunistům). Pro mě je to skvěle užitá hodinka a půl a snímek, který můžu vidět i třikrát za rok. A Buriana nechte stranou, ten je zde jen třešinkou na dortu (i s jednou jeho tradiční pěveckou vložkou). Už se ví, kdo je nejlepší člověk? - Ještě ne, pusťte... já musím pro hasiče! ()

Galerie (32)

Zajímavosti (2)

  • Pri príležitosti 10. výročie Spoločnosti Vlasty Buriana v roku 2007 bolo vyrobené pamätné razidlo, kde je Vlasta Burian vyobrazený ako poštmajster Pliešok z tohto filmu. (Raccoon.city)
  • Natáčení probíhalo v ateliérech a v Prachaticích. (Terva)

Reklama

Reklama