Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Česká satirická veselohra, jejíž děj se odehrává někdy kolem roku 1900. Obyvatele městečka Pětice vzruší záhadná zásilka, která má být doručena nejlepšímu člověku v obci. Na titul nejlepšího člověka si samozřejmě dělají nároky všichni členové městské rady. Nakonec se ukáže, že šlo o chytře promyšlený žert, který měl odhalit skutečný charakter „lepších lidí" města. (Filmový přehled)

(více)

Recenze (84)

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Na poměry 50 let poměrně zdařilá politická satiry s Vlastou Burianem v roli poštmistra, který napomáhá odhalit skutečný charakter členů městské rady. Svým charakterem film připomíná klasické prvorepublikové komedie s Vlastou Burianem. Místy jsem se docela nasmál. Závěrečná opakovaná rvačka mi ale připadala poněkud fraškovitá. Možná za tím byla i snaha autorů ony poměry starého režimu patřičně shodit. Socialistický člověk se rád zasměje, ten dnešní je z toho trochu na rozpacích... ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Nebýt to natočeno v té době, ve které to bylo natočeno, dalo by se to považovat za celkem povedenou satiru. Takhle si nemůžu prostě pomoct, ale vidím v tom antiměšťáckou, antikapitalistickou anti...nevimcoeště agitku. Ovšem ani děj není kdovíjak zábavný a ten závěr je totálně odfláknutý. Dvě hvězdičky za Miloše Kopeckého a Vlastu Buriana a vlastně i ostatní herce, kteří drží film jakžtakž nad vodou. ()

Reklama

igi B. 

všechny recenze uživatele

Docela podařená (až neuvěřitelně na dobu vzniku) satirická komedie, těžící ze (nezaslouženě zašlé) slávy největšího českého komika Vlasty Buriana. Vlastně až nadčasová groteskní sonda do honorace jednoho maloměsta, prolezlé zlodějinou, korupcí a pokrytectvím. Jak příznačné pro dnešní dobu, kdy nemorální >prasata ovládla společnost< a v lidském myšlení a chování stále víc vítězí ty nejhorší lidské vlastnosti. Tři hvězdičky za film - a jedna navíc právě za tu nadčasovost! ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Společně s Werichovým pobočníkem ze Zemanovy pohádky lze onoho poštmistra z malého městečka považovat za opravdu poslední paprsky Burianova fenomenálního talentu, přesahujícího hranice naší země. Satira, obracející se v rámci doby svého vzniku k těm, kteří zasedali v poslaneckých i jiných státních lavicích, si bere na paškál přetvářku, pokrytectví, kariérismus, korupci a faleš. Činí tak způsobem velice milým a nadmíru zábavným. Skvělá příležitost pro nastupující hereckou generaci (Kemr, Kopecký, Medřická, Lipský, Hlinomaz, Myslíková a další), která si dokázala vedle Buriana urvat podstatnou část pro sebe. Jak by si asi s podobnou zásilkou poradili současní mocní a bohatí? Zájem by byl zcela jistě velkolepý. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Tento film je napěchován hereckými hvězdami, které byly vedeny osvědčenými tvůrci. Přesto je výsledek rozpačitý. Ovšem ne kvůli komunistickému podtextu, který si tam mnozí diváci našli; těžko se divit, když se tady šije do politiků, maloměšťáků a povýšenců. Český divák je dlouhodobě našimi politiky natolik znechucen, že v tom většinou nevidí satiru, ale spíš upomínku, že se za těch 80 let nic nezměnilo. Od černobílé komedie pro pamětníky, navíc v takovém obsazení, většina z nás čekala jednoduchou zábavu s nostalgickým nádechem. Vidíme zde většinu předválečných velikánů po boku hvězd budoucích. A to i v minirolích. Jenže scénář to kvantum postav, nemá jak využít. Vtipných replik je jen pomálu a když, tak jde spíš o chytré šťouchance. Výsledkem je rozverná a dobře napsaná studie lidské malosti. Potíž je, že je to nezajímavé, neosobní, nevtahující... .. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (2)

  • Pri príležitosti 10. výročie Spoločnosti Vlasty Buriana v roku 2007 bolo vyrobené pamätné razidlo, kde je Vlasta Burian vyobrazený ako poštmajster Pliešok z tohto filmu. (Raccoon.city)
  • Natáčení probíhalo v ateliérech a v Prachaticích. (Terva)

Reklama

Reklama