Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Česká satirická veselohra, jejíž děj se odehrává někdy kolem roku 1900. Obyvatele městečka Pětice vzruší záhadná zásilka, která má být doručena nejlepšímu člověku v obci. Na titul nejlepšího člověka si samozřejmě dělají nároky všichni členové městské rady. Nakonec se ukáže, že šlo o chytře promyšlený žert, který měl odhalit skutečný charakter „lepších lidí" města. (Filmový přehled)

(více)

Recenze (84)

UncleG 

všechny recenze uživatele

Víc než padesát let po vzniku neztratila tahle "sociální satira" na své stáletrvající aktuálnosti. Páni "velkostavaři" a "velkopodnikatelé" jsou se starostou jedna ruka, a co si tajně upečou, to si taky sní. Nuže prostřednictvím stavebních zakázek systematicky vytunelovali místní kampeličku. No a když celá věc praskla, nechal pan starosta vytisknout tlustým písmem, že zastupitelstvo ustanoví komisi, která celou věc náležitě prošetří. Vést to bude jeden z jejich lidí, a potom taky někdo z lidu. Třeba místní holič. "Ten se v účtech nevyzná, ale aby lidi věděli, že se s nima jedná poctivě." Ehm. Nepřipomíná vám to náhodou...... Něco? Je mi jasný, že s ohledem na dobu vzniku se celá věc dá chápat jako propaganda Velkýho smradlavýho Rudocha, ale proč se zlobit zrovna na t-o-h-l-e, když je to koneckonců pravda? Myslím, že tenhle film ale nechtěně ukazuje na jednu historickou poučku: A to, že to nebylo 40 let komunismu, co poslalo tenhle stát na cestu absolutní korupce. Ono už to tady, přátelé, bylo snad odjakživa. Rudý bestie ten korupční a elitářskej systém akorát dovedly do zvrácený dokonalosti. Ale to už plkám úplně od věci, takže zpátky k filmu: Je mi hrozně líto těch, kteří tenhle film zatracují jen proto, že v něm The KING nepředvádí svoje obvyklá šprťouchlata. Zestárlý Vlastík ale na výbornou zvládnul i civilní roli poštmistra Plíška, kterej má (stejně jako ostatní) taky trochu toho másla na hlavě, ale přesto se stane "svědomím města". Zábavné, nenudící a herecky na výši. 75% ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Na poměry 50 let poměrně zdařilá politická satiry s Vlastou Burianem v roli poštmistra, který napomáhá odhalit skutečný charakter členů městské rady. Svým charakterem film připomíná klasické prvorepublikové komedie s Vlastou Burianem. Místy jsem se docela nasmál. Závěrečná opakovaná rvačka mi ale připadala poněkud fraškovitá. Možná za tím byla i snaha autorů ony poměry starého režimu patřičně shodit. Socialistický člověk se rád zasměje, ten dnešní je z toho trochu na rozpacích... ()

Reklama

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Film je tak trochu křížencem Revizora a Až přijde kocour. Nedosahuje sice kvalit ani jednoho, ale to nevadí. Charakteristika maloměsta je více než zábavná zejména dík výborně napsaným postavám dobře zahraným našimi hereckými esy. Sám poštmistr Burian je na svůj věk a zdraví v excelentní herecké formě, jako za starých časů. Nesouhlasím s tím, že zde jeho výkon pokulhává. On a Neumann jsou perfektní páreček komiků. Nejlepší člověk není sice nejlepší film, ale přesto si místo v mé filmotéce zaslouží...80% ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Na přelomu století, v tom nenápadném čase, v němž se tolik dařilo esoterním spolkům, anarchistické mládeži a dvorským radovánkám, se tak nenápadně v řeči, která se jen tak vedla, objevila trhlina, která podnes dusí lecjaké fachidioty z řad historiků, dějepisců umění a literárních vědců a do níž padla jednou nohou ta slavná epocha. A tehdy začala válka. Wassermannův poslední, lehce dýchavičný snímek se čechovovsky posmívá imbecilitě honorace: kocourkovská rétorika ukřivděných, frustrovaných, samolibých a pitomých mocipánů šlechtících regionální totalitu se vyjevuje jako osidla znemožňující ostatním lidem chodit a jednat svobodně i jako rouška, která zakrývá příliš jistý zrak. Říkám to po celá léta: Plíšek má pravdu. ()

nervoznideda 

všechny recenze uživatele

V roce 1954 za komunistů natočili pánové Wasserman a Vlček st. historii 1914 ck Rakouska netušili, že natočili i naši budoucnost. Poštmistr odposlouchává hovory, porušuje listovní tajemství jako pravý STBák a rozhoduje kdo s kým a za kolik na kterou kandidátku přímo skvělá ukázka české povahy . Při sledování x tém vidím naši součastnost . Češi se za 100 let vůbec nezměnili , návist nenávist protekce prostě skvělá vize budoucnosti. Mám za to že bychom měli jít znova zvonit klíči . Bravo!! Ještě děkuji všem hercům za skvělé herecké výkony. Bojím se podívat do zrcadla jestli se někomu nepodobám, všechny vlastnosti stejně nosíme v sobě, někdo víc někdo míň . S úsměvem až k pláči deda :-) ()

Galerie (32)

Zajímavosti (2)

  • Pri príležitosti 10. výročie Spoločnosti Vlasty Buriana v roku 2007 bolo vyrobené pamätné razidlo, kde je Vlasta Burian vyobrazený ako poštmajster Pliešok z tohto filmu. (Raccoon.city)
  • Natáčení probíhalo v ateliérech a v Prachaticích. (Terva)

Reklama

Reklama