Reklama

Reklama

Malá mořská víla

  • USA The Little Mermaid (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Malá mořská víla je oblíbený příběh Ariel, překrásné a zvídavé mladé mořské víly toužící po dobrodružství. Nejmladší a zároveň nejsvéhlavější z dcer krále oceánů Tritona touží poznat svět na souši, a tak vyplouvá na hladinu. Při jedné z takových výprav se zamiluje do šarmantního prince Erika. Přestože mají mořské víly zapovězeno stýkat se s lidmi, Ariel se rozhodne poslechnout své srdce. Uzavře dohodu se záludnou mořskou čarodějnicí Uršulou, která jí umožní poznat život na souši, ale přitom tajně usiluje o Arielin život, jakož i královskou korunu jejího otce. (Falcon)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (218)

fiLLthe3DD

všechny recenze uživatele

Snímek jsem rozkoukal, ale jelikož muzikály nemusím (čest výjimkám jako např. Aladin z roku 2019), tak jsem jej nedokoukal (a proto taky nehodnotím). Nad obsazením černošské herečky do role Ariel jsem se zpočátku sice také pozastavoval, ale nakonec jsem nad tím mávnul rukou, protože předlohy od Andersena se nikterak věrně nedržel ani původní Disneyho animák - navíc jde o fiktivní postavu, takže v čem je sakra problém? V tom, že na mořské dno nedopadají sluneční paprsky, tudíž se mořské víly nemají jak opálit? Nerad bych někomu kazil iluze, ale existence mořských panen (alespoň takových, jak je známe z filmů) doposud prokázána nebyla. Co se mně týče, tak Halle Bailey s kreslenou Ariel sdílí přinejmenším stejnou mimiku v obličeji - navíc je tahle herečka to nejlepší z celého filmu! Digitálním podmořským světem totiž snímek zrovna neoslní (ačkoli je CGI lepší než jak prezentovaly trailery). Pochválit ale mohu naháněčku se žralokem, která měla celkem grády a dále záchranu psa Maxe z hořící lodi, při této scéně mi málem i slzička ukápla. Jen ta muzikálová čísla mne nudila. Důvod, proč film komentuji je ten, že záplava zdejších rasistických komentářů (pardon, "recenzí") mně naprosto nas*ala. S černou Annou Boleynovou problém mám, ale to byla skutečná historická (a prokazatelně bílá) osobnost, nikoli fiktivní postava! ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Hraná předělávka klasického animáku z roku 1989 je hodně doslovná, ikonické scény zůstaly zachovány a celé to povýšilo do vysloveně něžné dívčí romantické pohádky, jakých se dnes už mnoho nevidí. Žádná ladovská aktualizace, žádná emancipace, žádná princezna Máňa, která by sama přemohla draka a přijela by autem. U Disneye tentokrát vsadili na starosvětský počin. ()

Reklama

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Malá mořská víla Ariel neposlouchá tátu a zajímá se o život na souši víc, než by měla. Takže když pak jednou zahlédne sympatického prince, hned se do něj zamiluje. Ale aby s ním mohla být, bude jí to něco stát. Možná víc, než by sama chtěla zaplatit. Rob Marshall natočil neurážející remake animované disneyovky, který má bůhvíproč dvě a čtvrt hodiny, naprosto ničím nepřekvapí, většinu času solidně vypadá a do hlavní role sehnal režisér fajn herečku. Na druhou stranu snaha nabídnout cokoliv nad rámec velké rodinné podívané tu neexistuje. S dětmi to klidně absolvujte, bolet to nebude. Ale proč byste na to měli chodit bez nich, to fakt nevím. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Vyrůstala jsem na všech dostupných animovaných pohádkách a příběh Ariely jsem měla nakoukaný z filmu, seriálu, doma jsme poctivě sbírali hvězdičky z Aquily, abych měla batůžek, penál, lahev na kolo a další vymoženosti. S červenovlasou mořskou princeznou jsem měla loni narozeninový dort (jojo, i ve svém věku). Takže jsem pochopitelně nemohla zkousnout obsazení afroamerické herečky Halle Bailey, které bůhvíproč v této ikonické roli nechali dredovitý spletenec s hnědým odstínem trochu do zrzava. Každý plakát, každá upoutávka mě rozčilovala. Jenže pak přišel manžel domů z novinářské projekce, začal mi vyprávět, jak se mu líbila dokonce i verze s českým dabingem, a bylo rozhodnuto. Hned jak jsem uslyšela první tóny původních melodií legendárního Alana Menkena, měla mě nová verze v hrsti. U každé známé písničky jsem si podupávala nohama, a když jsem se po skončení projekce míjela s prozpěvující holčičkou, měla jsem chuť zpívat taky. S titulní představitelkou a jejím vzhledem mám nadále problém, ale mile mě překvapil sympatický princ Erik, výborná Uršula v podání Melissy McCarthy a majestátní Javier Bardem jako král Triton. Pochválit opravdu musím i vynikající český dabing v čele s Janem Dolanským jako hlasem kraba Sebastiana. Takže jsem se na dvě hodiny stala zase malou holčičkou a bylo to moc hezké. ()

Ripley 

všechny recenze uživatele

40% zde je trapnost a pravděpodobně jde o "bojkot" rasistů a jiných ubožáků.Za mě je to fajn.Nenadchne,ale ani neurazí.Vizuál je moc pěkný a ano je zde mnoho digitálních triků(zvláštní,když jde o pohádku,kde je polovina děje pod vodou,že?).Bohužel co film malinko sráží je prkenný představitel prince,připomínající staršího Nevilla Longbottoma.Šplouchnu tomu silné tři hvězdy. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (27)

  • Po zveřejnění traileru na YouTube obdržela upoutávka přes 1,5 milionu disliků, což vyústilo až v to, že bylo toto tlačítko odebráno. Hlavním důvodem byla nespokojenost fanoušků s výběrem hlavní hrdinky v podobě Halle Bailey. (FeatherBoy)
  • V máji 2023 editoriál čínskeho štátneho bulvárneho denníka Global Times obvinil Disney z „núteného začleňovania menšín“ a „lenivého a nezodpovedného prerozprávania príbehov“, pričom slabý výkon filmu v Číne pripisoval tomu, že: „Disney premenil klasické rozprávky na ‚obetné baránky‘ za politickú korektnosť.“ (Arsenal83)
  • Rob Marshall o filme: "Som na film veľmi hrdý. Je to určite najnáročnejší film, aký som kedy robil. Bezpochyby... Použité boli zložité a najmodernejšie techniky, aby to fungovalo. Nemyslím si, že ešte niekto iný robil muzikál pod vodou." (Arsenal83)

Související novinky

Jak si zatím v létě vede Hollywood?

Jak si zatím v létě vede Hollywood?

10.07.2023

V celkových číslech relativně dobře, ačkoliv za sebou má několik neuspokojivých výsledků z kin a novým titulům z úspěšných franšíz se nedařilo tolik, jako v minulosti. Celkově Hollywoodské filmy na… (více)

Krásné Vánoce a PF 2023

Krásné Vánoce a PF 2023

24.12.2022

Tak dobrý filmový rok jako 2022 jsme tu dlouho neměli. “Dokonalé blockbustery” Top Gun: Maverick a Avatar: The Way of Water vrátily do kin davy diváků a náročnější obecenstvo zaplesalo u Elvise,… (více)

Nový Hercules bude inspirovaný TikTokem

Nový Hercules bude inspirovaný TikTokem

04.11.2022

Jako by těch bizarních filmových zpráv nebylo v poslední době dost, přišli nyní tvůrci dvou posledních Avengers filmů a taky snímku The Gray Man na Netflixu Anthony a Joe Russo s odhalením, že jejich… (více)

Reklama

Reklama